Tranzactionarea in pietele futuresMecanismul de tranzactionare in pietele futures


Toate tranzactiile futures si cu optiuni pe futures au loc in spatii special amenajate pentru aceasta activitate, locuri numite ringuri (pit-uri).

La BMFMS contractele sunt tranzactionate in ringuri, in functie de tipul de activ tranzactionat. In fiecare ring se tranzactioneaza un singur activ si acesta este singurul loc unde pot avea loc tranzactiile cu activul respectiv. In imediata apropiere a ringurilor sunt birourile agentiilor de brokeraj. Aici sunt primite prin fax, ordine de la investitorii individuali sau de la mari investitori comerciali, clienti ai agentilor de brokeraj din toata tara, pentru a fi duse in ringurile de tranzactionare unde vor fi executate de brokerul agentiei de brokeraj. Fiecare ring este subdivizat in etaje, fiecare pentru o alta data de scadenta a contractului. Pentru prima luna (data cea mai apropiata de scadenta si cea mai activ tranzactionata), este nevoie de un spatiu mai mare. In ringul ROL/DEM de exemplu, prima luna ocupa aproximativ 3/4 din suprafata totala. Tranzactionarea contractelor cu o scadenta mai indepartata ocupa o suprafata mai mica din ring.Brokerii stau pe treptele ringului de tranzactionare strigand sau anuntand prin semne cantitatile si preturile lor de cumparare sau de vanzare.

In apropierea ringurilor de tranzactionare se afla tabele pe care se afiseaza preturile la care sunt efectuate tranzactiile si ora exacta. Motivul adoptarii acestui sistem este de a stabili cu precizie timpul in care tranzactiile au avut loc, aceasta in eventualitatea aparitiei unor divergente. De asemenea, exista numeroase monitoare sau tabele electronice pe care se transmit informatii suplimentare cum ar fi cele referitoare la preturile de la alte burse sau piete, sau diverse anunturi.

Tranzactionarea la bursa nu este altceva decat cumpararea si vanzarea de contracte futures si optiuni. Acestea sunt tranzactionate folosind norme de ofertare prin strigari codificate sau semne, printr-un sistem denumit licitatie prin strigare.

Regula de baza in pietele futures este sa cumperi la pret scazut si sa vinzi la pret ridicat, indiferent in ce ordine.

Tranzactiile cu contracte futures si optiuni nu presupun contactul direct intre participanti deoarece acestea au loc intre reprezentantii lor - brokerii agentiilor de brokeraj - direct pe pietele organizate in acest scop.

Participantii pe pietele futures sunt speculatori si hedgeri (producatori si furnizori de materii prime, importatori si exportatori de marfuri si servicii, societatile de valori mobiliare si cele bursiere, bancile, fondurile de investitii si institutiile financiare) care tranzactioneaza in mod liber aceste contracte in scopul obtinerii de profituri si avantaje economice, sau de a se proteja impotriva riscului de variatie a pretului intr-un viitor determinat. Interesele lor sunt diferite: speculatorii urmaresc obtinerea unui profit din diferenta de pret intre momentul initierii contractului si momentul lichidarii lui, iar hedgerii urmaresc conservarea valorii activelor lor.Elementele mecanismului de tranzactionare futures


Schema mecanismului de tranzactionare futures contine elemente de baza ale unei asemenea piete si este impartita in patru nivele, pe baza principiului interactiunii dintre ele.

Primul nivel notifica necesitatea existentei unei legaturi constante intre clienti (producatori, engros-isti, investitori) si agentiile de brokeraj.

Ea se materializeaza prin transferul constant de informatii in ambele sensuri. Urmeaza stabilirea strategiei de piata si, dupa achitarea garantiilor si a comisioanelor, deschierea canalului necesar fluxului de ordine si raspunsuri ce leaga clientul de brokerul de ring, facilitandu-i primului accesul la piata. Canalul este monitorizat in permanenta de catre functionarii din cadrul agentiei din care face parte brokerul ales de client sa-l reprezinte. Clientul primeste din partea acestora, in mod constant, informatii brute, analize si prognoze.

Decizia apartine numai clientului, profitul sau pierderea fiind in raport direct cu riscurile pe care si le asuma.

Al doilea nivel notifica legatura constanta dintre agentiile bursiere si bursa.

Brokerii de ring preiau si executa in bursa ordinele clientilor lor. In felul acesta ei realizeaza tranzactii la cele mai bune preturi gasite in momentul executarii ordinelor si ofera informatii absolut necesare desfasurarii unei vieti economice sanatoase. Materialul rezultat in urma prelucrarii de catre functionarii bursei a informatiilor adunate pe parcursul sedintei de tranzactionare este oferit agentiilor in scopul realizarii unui flux informational catre clienti.

Agentiile bursiere opereaza pe piata conform ordinelor venite de la clienti si pe contul propriu si garanteaza operatiunile pe care le desfasoara. Identitatea clientilor nu depaseste primul nivel.

Al treilea nivel notifica intrepatrunderea dintre bursa si casa de compensatie, relatie ce defineste activitatea pietelor futures.

Activitatea desfasurata in bursa de agentiile de brokeraj este garantata cu fonduri depuse in conturi speciale, la care au acces agentiile bursiere si organismul de clearing.

Variatia sumelor din contul de marja reflecta inregistrarea de castiguri sau pierderi ca urmare a operatiunilor desfasurate in piata futures si a modificarilor suferite de pretul de cotare al activelor ce formeaza subiectul contractelor tranzactionate.

Al patrulea nivel notifica faptul ca organismul de clearing (la BMFMS este Casa Romana de Compensatie) supervizeaza toate tranzactiile, facilitand administrarea riscurilor asumate in activitatea bursiera prin acceptarea de garantii si mentinerea constanta a echilibrului dintre activitatea desfasurata in bursa si capacitatea de asumare a riscului.

Conturile de marja apartin agentiilor bursiere, fondurile depuse provin de la clienti, modificarile suferite de nivelurile lor sunt notificate agentiilor bursiere.

Casa de compensatie poate verifica, din punct de vedere financiar, atat situatia agentiei bursiere cat si relatia financiara dintre aceasta si clientii sai. Verificarile includ toate fazele activitatii desfasurate pe piata bursiera. Ele incep cu ordinele transmise de clienti (referindu-se la natura ordinului, continutul, data, ora, minutul acestuia), continua cu modul lor de executare in ringul bursei prin intermediul anuntului facut de brokerul de ring (natura anuntului, continutul, data, ora, minutul acestuia).

Se verifica de asemenea contextul momentului fata de natura si continutul ordinului, nivelul si modul de garantare, relatiile angajatilor agentiei cu firmele ale caror active se tranzactioneaza in bursa, dar si cu alte firme ce actioneaza pe piata bursiera si care sunt implicate in actiunea supusa verificarii.
Schema mecanismului de tranzactionare futures


Ca urmare a extinderii ariei de actiune, activitatea bursiera s-a transformat  intr-o industrie internationala in cadrul careia interesele clientilor converg catre un punct comun: facilitarea transferului de marfuri servicii, active monetare si financiare, pentru obtinerea de profit.


Identificarea operatorilor din ringuri


Brokerii si traderii din ring pot fi identificati dupa culoarea sacoului si dupa ecuson. Acestia ajung sa se cunoasca unii pe altii dar in agitatia tranzactiilor este necesar un mijloc de identificare mai simplu decat numele.

Singurul mod de identificare adoptat este prin ecusoane care indica numarul cartii de membru in numele careia tranzactioneaza brokerul.

In prezent exista un singur tip de carte de membru al BMFMS. Cartea de membru al BMFMS (locul de broker) da detinatorului dreptul de a realiza tranzactii pe produsele ce se coteaza in ringurile bursei, atat pe pietele futures cat si pe pietele cu optiuni.

In ring, numerele inscrise pe ecuson reprezinta simbolul sau 'numele' lor. Simbolul fiecarui broker este unic. Atunci cand doi brokeri incheie o tranzactie, fiecare isi noteaza numarul celuilalt pe carnetul de tranzactionare pentru a sti exact cu cine a negociat.

Daca fiecare membru are propriul lui cod alcatuit din cifre, posibilitatea producerii unor confuzii este redusa considerabil. Confuziile pot duce la nevalidarea unor tranzactii. Acestea se constata la sfarsitul sesiunii de tranzactionare atunci cand numarul vanzatorilor si al cumparatorilor nu este acelasi sau cand preturile de executare ale tranzactiilor difera.

In ring exista brokeri ai agentiilor de brokeraj, functionari fara drept de tranzactionare (angajati ai bursei si ai casei de compensatie), angajati ai firmelor membre (runneri, deckeri) si traderi.

Sacourile, mai exact culoarea lor, reprezinta cea mai importanta parte a sistemului de identificare in ring. Ele sunt impartite in urmatoarele grupuri principale: cele pentru brokeri, cele pentru angajatii agentiilor de brokeraj si cele pentru personalul bursei.

Sacourile rosii purtate de catre brokeri sunt impuse de catre bursa. Sacourile portocalii sunt destinate traderilor.

Mai exista si angajati ai agentiilor de brokeraj care au propriile sacouri prin care de disting (de regula verzi).

Sacourile albastre sunt purtate de catre reporteri la piata sau de alti angajati ai bursei care stau in ringuri sau la echipamentul de calcul urmarind evolutia situatiei din ring.

Sacourile de culoare verde deschis ii indica pe functionarii care nu tranzactioneaza si care reprezinta firmele participante in rezolvarea problemelor ce apar in activitatea de tranzactionare. Acestia sunt angajati ai agentiilor de brokeraj.

Ei indeplinesc urmatoarele roluri:

- raspund la telefoanele de la birourile de langa ringuri;

- comunica informatiile din ringuri celor de la telefoane, prin intermediul semnelor manuale;

- transmit ordine si alte informatii la brokeri si de la brokeri;

- pastreaza ordinele de la clienti pentru brokeri.

Ringurile pot gazdui fiecare peste 40 de persoane deodata. Insa numarul exact al oamenilor care lucreaza in ringuri variaza de la o zi la alta, chiar de la o ora la alta.

Cineva poate fi intr-un ring timp de cateva ore, apoi sa paraseasca ringul si sa se intoarca la inchiderea tranzactiilor. Daca o piata este deosebit de activa, brokerii si traderii nu vor dori sa paraseasca ringul si acesta va fi mai animat.

Intr-o zi obisnuita exista numeroase persoane in ringuri: brokeri, traderi, supraveghetori, iar in imediata lor apropiere deckeri, runneri, angajati ai firmelor membre si reporteri la piata.

Brokerii  sunt persoane fizice ce au in atributia lor exclusiv licitarea ofertelor de vanzare si de cumparare in numele unei agentii de brokeraj. Ei sunt angajati ai membrilor bursei.

Traderii sunt persoane fizice care tranzactioneaza numai in nume propriu si pe contul lor.

Acestia pot fi clasificati  in functie de metodele lor de tranzactionare:

- traderul de pozitie (position trader) poate fi un trader public sau profesional care initiaza pozitii in pietele futures sau cu optiuni, pozitii pe care le mentine deschise o anumita perioada de timp (zile, saptamani sau luni);

- traderul de o zi (day trader) deschide pozitii doar in cursul sesiunii de tranzactionare si le lichideaza la sfarsitul ei (in aceeasi zi);

micul speculator (scalperul) tranzactioneaza in ring la fluctuatii minime, obtinand profituri si pierderi mici.


Determinarea preturilor in tranzactiile futures


Fiecare broker in ring este un licitator, care isi anunta propriile preturi de cumparare si de vanzare. Semnele manuale sunt folosite si ele pentru a indica daca se cumpara sau se vinde. Palmele tinute inspre ceilalti brokeri indica vanzarea, iar palmele indreptate spre corp inseamna ca se cumpara.

Daca toti brokerii liciteaza la cumparare la acelasi pret, vanzatorul va vinde aceluia pe care il aude primul.

Exista un sistem prin care numai celor mai bune preturi de cumparare si de vanzare le este permis sa iasa la suprafata in piata. Daca brokerul doreste sa plateasca pretul cel mai mare, va anunta acest lucru si cei care ofera preturi mai mici nu vor mai licita sau isi vor reinnoi ofertele.

Nu este permis sa se ceara la cumparare un pret mai mic decat pretul cerut de altcineva si nu se poate oferi la vanzare un pret mai mare decat pretul oferit de altcineva.

Preturile contractelor futures si primele optiunilor sunt determinate de cumparatori si vanzatori, cu alte cuvinte de cerere si oferta. Daca cumparatorii sunt mai numerosi decat vanzatorii preturile tind sa creasca. Cand situatia este inversa, preturile tind sa scada.

Intr-o piata libera preturile sunt determinate prin ceea ce vanzatorul poate obtine de la cumparator. Preturile sunt determinate prin cat doreste cineva sa plateasca pentru un anumit produs.


Exprimarea preturilor futures difera de la un contract la altul. Rezultatul sedintelor de tranzactionare se finalizeaza zilnic cu un sumar  al tranzactiilor care arata cum a evoluat piata in ziua respectiva.

Sumarul tranzactiilor cuprinde:

- pret deschidere (open): pretul corespunzator primei tranzactii a zilei;

- pret maxim (high): pretul cel mai ridicat inregistrat pentru o tranzactie in timpul sedintei;

- pret minim (low): pretul cel mai scazut inregistrat pentru o tranzactie in timpul sedintei;

- pret inchidere (last): pretul corespunzator ultimei tranzactii a zilei respective;

- pret de cotare (settle): pretul la care se realizeaza marcarea la piata in acea zi de tranzactionare;

- variatia (change): diferenta neta dintre pretul de cotare al zilei respective si cel al zilei anterioare de tranzactionare;

- pozitii deschise (open interest): numarul total de pozitii futures care nu au fost lichidate;

- volumul (volume): numarul total al contractelor futures tranzactionate in ziua respectiva;

- valoarea tranzactiilor (trading value): valoarea contractelor futures tranzactionate in acea zi, exprimata in lei.


Un alt aspect esential este modul de comunicare a informatiilor despre pret.

In fiecare dintre ringurile de tranzactionare ale BMFMS se afla angajati ai bursei numiti reporteri la piata.

Cand in cursul unei sesiuni de tranzactionare se produce o schimbare a pretului, acesti observatori anunta personalul departamentului de calculatoare care se afla intr-un loc special din apropierea ringului.

Schimbarea de pret va fi imediat inregistrata si prin vor fi transmise noile date pe monitoarele de afisare a cotatiilor.

La ora actuala preturile la care se incheie tranzactiile sunt scrise pe o tabela aflata in imediata apropiere a ringului. Pe aceeasi tabela sunt actualizate in timp real informatiile necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii din ring, informatiile preluate de pe piata interbancara, de la Bursa de Valori Bucuresti si de la bursele de marfuri americane.

Dar informatia nu se opreste la afisarea pe tabela. Prin aceeasi retea se pot transmite informatii pretutindeni in lume prin sistemele de cotatie, dand brokerilor si clientilor posibilitatea de a urmari piata. Monitoarele din ringuri au rolul de a arata brokerilor situatia din ringurile futures, actualizata permanent.