burse curs 1 - BURSA DEFINITIE, PREMISE SI TRASATURI CARACTERISTICE referat

CURS 1             BURSE INTERNATIONALE

DE VALORI SI MARFURI


BURSA DEFINITIE, PREMISE SI TRASATURI CARACTERISTICEPornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc "bursa" semnificand saculet cu bani.

Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.

Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.

In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.

Cateva secole mai tarziu, in Roma antica, apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop. Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.

La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.

Incepand cu secolul XIV, in Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat intr-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizandu-se prin negocieri pe Podul cel Mare.

Tot in secolul 14, la Brouge negustorii veniti din indepartatele Indii isi negociau marfurile intr-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde si denumirea de "bursa".

In continuare, dezvoltarea  activitatii economice a determinat aparitia in 1792 a primei burse in America la New York unde se negociau actiuni ce se derulau sub un platan in fata unei cladiri din Wall Street.

In mai 1792 se semneaza documentul "Barter Wood Agreement".

In 1848 apare Bursa de la Chicago la intersectia celor doua mari drumuri ce intretaiau America.

La noi in tara perioada de aparitie a burselor a fost ce a anilor 60 - 70, cand in economia romaneasca a patruns capitalismul sub forma incipienta a societatilor in comandita pe actiuni.

In 1920 - 1930 este data prima lege privind organizarea burselor.

1929 - Legea Madgearu definea bursa ca o "institutie publica creata cu scopul de a reuni comercianti sau negustori, industriasi sau producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, inchirierii vapoarelor si acoperirii riscurilor de orice fel".

Incepand cu 1949, insa, bursele au fost desfiintate pana dupa 1990.

In 1991 s-a permis infiintarea de burse de marfuri ca societati pe actiuni, iar o data cu Legea nr. 52/ a fost reglementata piata bursiera cu componenta ei cea mai activa - piata de capital.

Legea 129 2000 reglementeaza expres bursele de marfuri

Ca urmare a analizelor intreprinse de numerosi specialisti in domeniu, s-a demonstrat ca bursa este piata cea mai dezvoltata ce poate fi reglementata si permanent perfectionata.

Dinamismul vietii economice a demonstrat ca insusi conceptul de bursa este intr-o permanenta dezvoltare.

Cea mai sugestiva definitie data bursei este cea a lui Fernand Brendel - "Bursa este ultimul etaj al unei piete care nu se mai inchide si care cuprinde si domina intreaga activitate economica".PREMISELE APARITIEI PIETEI BURSIERE


Concentrarea tranzactiilor - s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, in locuri usor accesibile si care sa permita realizarea unui volum cat mai mare de tranzactii, trecand prin fazele de targuri, centre industriale, etc.

Necesitatea aparitiei si dezvoltarii normelor imperative ce au reglementat aceasta piata.

Inca din Roma antica exista un document numit "colegium mercantorum" ce reglementa desfasurarea acestor tranzactii.

In 1771, in timpul Mariei Tereza, este data prima reglementare in materie de burse, cu referire la bursele de valori.

Acest cadru legal permite dezvoltarea institutiei ca atare.

3. Demateralizarea schimbului - tranzactiile se fac cu simboluri ce simbolizeaza o anumita mafa, iar unitatea de masura este contractul.

Comertul cu bunuri viitoare - se dezvolta ca urmare a diferentei de timp datorata transportului sau sezonalitatii productiei in raport cu consumul.a

Tranzactionarea efectelor de comert (warantul, trata, cambia, conosamentul, etc.).

CARACTERISTICILE BURSEI CA PIATA


Existenta bursei este conditionata de existenta pietei, ca atare, guvernata de cerintele de concurenta libera. Aceasta concurenta apare numai daca piata permite manifestarea unei oferte suficient de largi ca volum si structura, iar cererea sa fie solvabila si purtatoare de lichiditati.

Din confruntarea cererii cu oferta se formeaza cotatiile bursiere, raport care trebuie sa se manifeste liber, neviciat si care devine informatie primara in lumea afacerilor.

In bursa se tranzactioneaza marfuri cu un anumit specific sau valori mobiliare care trebuie sa  indeplineasca urmatoarele conditii

sa fie fungibile, adica usor de schimbat (marfurile in vrac - orz, ovaz);sa fie usor standardizabile.

Bursa este o piata simbolica - unitatea de masura in tranzactii este reprezentata de contract.

Bursa este o piata caracteristica datorita nivelului mare al tranzactiilor realizate, dar si al cotatiilor rezultate.

Bursa este o piata organizata, reglementata - aceasta trebuie sa asigure o totala transparenta a tranzactiilor, a informatiilor pentru participantii la tranzactii, sa asigure garantii ca afacerea este corecta si nu a afectat clientul sub nici o forma, fapt ce impune un anumit prestigiu in lumea afacerilor. Insusi regulamentele de tranzactionare sunt elementele ce confera pietei bursiere caracterul de piata organizata.


Cele mai importante burse sunt pe domenii de activitate

metale: Londra - "London Metallic Exchange" (cupru rafinat, cositor, plumb, zinc, aluminiu, nichel, argint); New York - "Commodities Exchange" - COMEX (cupru, plumb, zinc, argint, mercur); Phenan (cositor);

cereale Chicago - "Chicago Board of Trade" (grau, porumb, ovaz); Londra - "Asociatia de Comert pentru cereale si furaje" - GAFTA Bangkok

cauciuc natural Kuala Lumpur (15 sortimente de cauciuc natural); Singapore Londra

zahar Londra - bursa la termen "London Terminal Sugar Market"; New York (zahar si cafea) - "New York Coffee and Sugar Exchange";

seminte oleaginoase si uleiuri vegetale: Chicago "Chicago Board of Trade"; Rotterdam - bursa la termen pentru uleiuri comestibile

bumbac New York "New York Cotton Exchange" (tranzactii la termen pentru bumbacul american cu fibra medie); Liverpool - bursa pentru tranzactii pe termen scurt unde sunt cotate 17 sortimente de bumbac din principalele tari exportatoare (India, Pakistan, etc.);

piei brute: Chicago "Chicago Board of Trade" (piei brute umede si sarate de bovine, vitei, cai, oi si capre).


Alte burse importante

New York Stock Exchange

American Stock Exchange

RASDAQ

Royal Exchange - Londra

bursele de la Frankfurt si Tokyo.

Copyright © Contact | Trimite referat