Relatii publice si Marketing - Comunicatele de presa, Povestirile, Scrisorile de informare, Interviurile si conferintele de presa referatRelatiile Publice si Marketingul

 

 

Oricine a corectat ortografia unui memoriu sau a chestionat intuitia unui reporter de ziar, inseamna ca a redactat. Daca ati compus o scrisoare sau un e-mail, ati scris. Daca ati expus ideile scrise in cadrul unei comunicari, ati initiat un grad de relationare si treptat veti avea o legatura permanenta cu limbajul si o dorinta fierbinte de a comunica eficient si efectiv idei oamenilor. Daca va regasiti ca persoana interactiva in domeniul relationarii umane, inseamna ca desfasurati o activitate de Relatii Publice.Lucrarea de fata propune o anumita focalizare pe rolul si importanta domeniului de Relatii Publice, privit intr-o oarecare masura din punct de vedere economic, si legatura esentiala a acestui domeniu cu unul dintre terminalele sale si anume piata, deasemenea cunoscut si sub numele de “marketing”.

Specialistii sustin ca relatiile publice au devenit pe neasteptate cea mai puternica disciplina pusa in slujba marketingului. Ei acorda in continuare un rol important publicitatii, insa doar ca mecanism de sustinere a marcilor si produselor deja existente pe piata si nu de lansare a altora noi, imaginea acestora putand fi construita mult mai eficient prin intermediul relatiilor publice.

Al Rise si Laura Rise fac unele afirmatii in cartea lor The Fall of Advertising and Rise of PR, care sunt departe de a binedispune industria de publicitate. Autorii spun ca publicitatea se indreapta spre o noua perioada de declin in favoarea PR-ului. Nu insa toti profesionistii in relatii publice sunt de acord cu Ries, unii dintre acestia afirmand ca volumul The Fall of Advertising and Rise of PR este o generalizare care exacerbeaza rolul relatiilor publice in comunicarea de marca si ridica un conflict

intre publicitate si PR care nu exista de fapt. Iata cateva principalele obiective si mecanisme ale PR-ului.

Public Relations

 

Functia PR intr-o firma , de obicei manevrata de o agentie din exteriorul companiei, este pregatita sa angajeze eforturi pentru construirea unei imagini publice puternic pozitive si pentru a se descurca cu orice posibil eveniment negativ care ar afecta imaginea firmei. In afara de indiciile principale in realizarea unei imagini publice si constituentii sai, putem identifica 6 obiective primare pentru PR:

 • Promovarea bunavointei. Exista o functie de construire a imaginii de relatii publice. Evenimentele din industrie si activitatile comunitare care sunt reflectate favorabil intr-o firma sunt scoase in evidenta corespunzator.

 • Promovarea unui produs sau a unui serviciu. Comunicatele de presa sau evenimentele care cresc media de cunoscatori ai actiunilor firmei pot fi accentuate prin PR. Firmele mari elibereaza comunicate de presa ori de cate ori noi produse sunt vandabile.

 • Pregatirea comunicarii interne. Raspandirea de informatii si corectarea/indreptarea actiunilor de dezinformare in cadrul unei firme pot reduce impactul zvonurilor si pot creste sprijinul angajatilor. Pentru evenimente ca reducerea de forte de munca sau fuziunea de firme, comunicarea interna poate face multe pentru a alunga zvonurile ce circula printre angajatii firmei sau in comunitatea locala.

 • Contracararea publicitatii negative. Aceasta este functia de controlare a esecurilor PR. Nu se incearca musamalizarea evenimentelor negative, ci mai degraba prevenirea publicitatii nocive pentru imaginea publica a unei firme.

 • Organizarea de lobby-uri. Functia de PR poate ajuta o firma in negocierea cu reprezentantii guvernului. De exemplu, industria berii are organizatori de lobby care monitorizeaza legislatia de domeniu, supraveghind legile care ar putea restrange publicitatea berii si a vinului.

 • Oferirea de sfaturi. Echipele de manageri ajuta la luarea deciziilor privind pozitiile ce trebuie adoptate in fata publicului, pregatesc angajatii pentru aparitia in public si ajuta conducerea sa anticipeze reactiile publice – toate acestea sunt de parte a functiei de oferire a sfaturilor.

Exista cateva mijloace prin care o firma poate folosi benefic PR si poate convinge cu metodele mai sus prezentate. Scopul este de a se castiga cat mai mult control asupra pietii. O firma poate sa-si integreze efortul de PR cu alte comunicari de marketing prin folosirea urmatoarelor metode:

 • Comunicatele de presa. Avand un dosar sau o informatie care este un bun subiect de stiri, pune firma in pozitia de a profita de avantajul spatiului liber in presa. Comunicatele de presa avantajeaza firma in sensul ca ii ofera posibilitatea crearii de publicitate pozitiva prin intermediul mass-mediei. Iata cateva idei pentru un bun sistem de relatii publice: produse noi, noi descoperiri stiintifice, personal nou, facilitati noi, practici inovatoare privind corporatia, asa cum ar fi economia de energie sau programele cu beneficii pentru angajati., intuniri anuale ale actionarilor, servicii caritabile pentru comunitate.

Singurul risc pe care il au aceste comunicate de presa este acela ca firma nu are certitudinea ca subiectul respectiv va aparea in presa. De asemenea, stirile care apar in mass-media se interpreteaza liber, ceea ce le-ar putea denatura intelesul initial.

 • Povestirile. O firma nu poate scrie o povestire sau un articol pentru presa scrisa si nu poate realiza un reportaj pentru televiziune, dar poate invita jurnalistiii sa realizeze o poveste in exclusivitate despre evenimentul pe care firma il considera extrem de important. O astfel de poveste avantajeaza firma mai mult decat un comunicat de presa in sensul ca este mult mai usor de controlat.

 • Scrisorile de informare. Publicatiile interne, cum sunt scrisorile de informare, pot imprastia informatiile pozitive despre o firma printre angajatii sai. Ca membrii ai comunitatii, angajatii se mandresc de realizarile firmei. Scrisorile de informare pot fi distribuite si membrilor importanti ai comunitatii, asa cum sunt oficialii guvernamentali, Camera de Comert, sau Biroul de Turism. Distribuitorii se bucura deseori atunci cand citesc despre un client important, asa ca scrisorile de informare pot fi expediate si acestui grup.

 • Interviurile si conferintele de presa. Interviurile si conferintele de presa pot scoate in evidenta utilitatea PR. De cele mai multe ori, interviurile si conferintele de presa sunt autorizate in cazuri de criza, dar firmele au avut deseori conferinte de presa de succes, prin care anuntau descoperiri stiintifice importante, sau care explicau detaliile unei expansiuni a corporatiei. Conferintele de presa au un aer de importanta si credibilitate pentru ca folosesc mijloacele mass-media pentru a prezenta informatiile privind corporatia.

 • Evenimentele sponsorizate. Evenimentele sponsorizate au fost considerate ca o forma importanta de PR. O firma se poate implica in evenimentele comunitare prin sponsorizari. Strangerile de fonduri pentru tot felul de organizatii nonprofit ofera o imagine pozitiva firmelor.

 • Publicitatea.Publicitatea este expunerea gratuita in mass-media a activitatilor firmei sau a produselor si serviciilor acesteia. Publicitatea intra in atributiile PR dar, cu exceptia comunicatelor de presa, nu poate fi controlata ca alte metode folosite de departamentul de PR. Un avantaj major al publicitatii, daca informatia este pozitiva , este ca este credibila. Publicitatea a “purtat” adevarate povesti ale subiectelor in televiziune si radio, in ziare si in reviste, oferind un aer de credibilitate in contextul credibilitatii mijloacelor mass-media. Organizatiile non profit se folosesc deseori de publicitate sub forma unor povestiri de informare si castiga interesul public la preturi de nimic sau uneori chiar si gratis.

Bineinteles odata cunoscute mijloacele, ele trebuie si puse in practica. Intrucat constructia renumelui si a relatiei cu diversele comunitati este in fapt esenta activitatii de PR, tema fierbinte ramane, totusi, cum se poate masura eficienta?Eficienta campaniilor de PR este un subiect fierbinte in lumea relatiilor publice de oricare parte a baricadei te-ai afla: fie realizator, fie consumator al acestui tip de activitate. Sunt acceptate unanim afirmatiile urmatoare: o marca include in valoarea sa si renumele; o companie valoreaza in ochii investitorilor diferit fata de detaliile strict contabile; increderea, relatia unei organizatii cu mediul in care isi desfasoara activitatea, este o constructie complexa si nu este simplu de cuantificat. Intrucat constructia renumelui si a relatiei cu diversele comunitati este in fapt esenta activitatii de PR,

tema fierbinte ramane, totusi, cum se poate masura eficienta?

Un prim pas in realizarea unei evaluari este stabilirea precisa a obiectivelor si a relatiei dintre scop, instrumentele utilizate si tintele lor. Fata de acestea se poate obtine o prima cheie de control. La acest moment, in practica, aceasta este cea mai comuna forma de evaluare. De aceea, o data cu preluarea detaliilor dintr-un brief agentiile de PR sunt extrem de atente la definirea temelor realizabile prin intermediul diferitelor instrumente.

Pentru elaborarea strategiei si integrarea tuturor elementelor este, de asemenea, necesara utilizarea studiilor de piata specifice. In paralel cu acestea, studiile de evaluare a tendintelor si de benchmarking sunt de asemenea utile, fiind un instrument de masura si coordonare cu situatia generala a pietei si a competitorilor. In final, se obtine astfel un audit complex al procesului de comunicare si al perceptiei asupra organizatiei, de la care se poate construi drumul catre obiectivele stabilite. Analistii si practicienii domeniului pledeaza pentru acest instrument, ca fiind absolut

indispensabil: cercetarea complexa ante si, evident, post campanie. In acelasi timp ei resping din ce in ce mai vehement aplicarea metodelor de masurare a activitatii de PR prin asimilarea cu alte

activitati din domeniul comunicarii. Marea problema ramane includerea in bugete a acestui proces de evaluare. Chiar si pe pietele mai mature este o provocare alocarea a 10-15% din bugetul total de PR (procent vehiculat frecvent ca fiind cel necesar) pentru aceste activitati.

Piata romaneasca este si ea conectata la aceste tendinte, din ce in ce mai multi clienti fiind adeptii programelor de monitorizare si control al eficientei, fie prin alocarea unor resurse pentru cercetare, fie prin studierea tendintelor si benchmarking, fie prin introducerea unor formule de raportare mai precise, la perioade de timp mai scurte.

Relatiile publice inseamna mult mai mult decat comunicare. Deoarece relatiile publice sunt adesea vazute ca o subdisciplina a comunicarii, este de inteles ca cei care se ocupa de marketing, sa tinda sa apeleze la profesionisti cand vine vorba de planificarea comunicarii in marketing, adesea profesionisti in publicitate sau vanzari promotionale. Bineinteles ca relatiile publice se reflecta in toate aspectele marketingului, iar implicarea inca de la inceput asigura beneficii maxime din investitie. In plus, adesea din perspectiva relatiilor publice se pot adauga marketingului noi dimensiuni si valori.

Inittial marketingul a evoluat ca o disciplina de afaceri separata de vanzari. Mai recent a devenit disciplina "umbrela" sub care vanzarile constituie doar o parte. Important intr-un marketing eficient sunt fazele de analiza si planificare. Prima intrebare in marketing trebuie sa fie intotdeauna: " Exista o piata si, daca da, care este aceasta?" Abia apoi pot fi puse alte intrebari cum ar fi care sunt nevoile pietii, competitia, nivelul preturilor, canalele de distributie etc. Relatiile publice ar trebui sa fie luate in considerare inca de la inceput. Specialistii pot contribui la analiza oportunitatilor si pietelor atat din experienta lor cat si din perspectiva unei posibile acceptari a optiunilor. Cercetarea initiala poate ajuta la definirea, de exemplu, fazei de cercetare si dezvoltare cu un efect considerabil.

Deoarece relatiile publice ar trebui sa fie un proces biunivoc, cercetarea initiala din piata, bazata pe experienta specialistilor, poate ajuta planificarii.

Cercetarea de piata.

 

Consilierii de relatii publice ar trebui sa aiba ocazia sa se implice in dezvoltarea raportului pentru cercetarea de piata. Atunci cand cercetarea priveste factori cum ar fi competenta companiei, serviciile oferite , produsele sau brandurile sale din piata, relatiile publice vor fi jucat un rol in crearea acestei competente. In mod egal este probabil sa joace un rol si in dezvoltare ca urmare a analizei studiului, asa incat este normal ca cei a caror activitate va fi direct afectata de cercetare sa aiba un cuvant de spus.

Contributia fiecarui element poate fi identificata prin cercetare. Unii cred ca dificultatea majora in ceea ce priveste relatiile publice a fost dintotdeauna masurarea contributiei sau eficientei mentionata mai sus. Luati in considerare urmatoarele: compania deruleaza o campanie de publicitate si controleaza cu exactitate unde si cand apar mesajele publicitare. Noul produs iese pe piata si conexiunea este oarecum directa. Dar efectele unei campanii de relatii publice se pot construi in timp, cu influente raspandite in cadrul diverselor tipuri de audiente. Daca vanzarile cresc, de exemplu, in urma unei campanii, cum se poate sti cu siguranta daca aportul relatiilor publice si nu al publicitatii sau vanzarilor a fost cauza principala?

O tehnica dovedita este asigurarea ca unul sau mai multe mesaje cheie, sunt purtate numai prin intermediul relatiilor publice. Cercetarile pot testa acceptarea acestora de catre un public tinta si in particular, cat de bine sunt primite acestea pe parcursul studiului.

Cercetarea poate fi planificata sa adauge valoare relatiilor publice. Un alt motiv pentru implicarea consultantilor in relatii publice, in analiza cercetarii este acela ca uneori pot fi adaugate unele intrebari care vor avea un raspuns reprezentativ pentru valorile relatiilor publice.

De exemplu un producator de cravate ar putea sa cerceteze piata pentru a afla cat de des barbatii cumpara cravate si de unde le cumpara. De asemenea compania ar dori sa stie cat de des cravatele sunt oferite drept cadouri. Toate aceste informatii sunt utile in planificarea marketingului, dar este putin probabil sa fie de vreun interes in afara industriei cravatelor. Inca o intrebare care trebuie adaugata ar fi cati barbati primesc cravate pe care nu le-au purtat niciodata si de la cine le-au primit (sotie, soacra sau coleg de birou). Astfel s-ar putea crea o informatie care ar fi irezistibila pentru multi jurnalisti. Si o alta intrebare care s-ar putea ridica ar fi o comparatie intre cravatele care se poarta in partea de Nord sau de Sud a unei tari la persoane tinere sau mai in varsta, sau cravatele purtate acasa sau la birou. In acest fel oportunitatile relatiilor publice se extind.

Binenteles ca o cercetare de piata serioasa, nu ar trebui sa dea raspunsuri la intrebari de relatii publice, neserioase, dar nici sa piarda posibilitatea adaugarii unui element important programului de relatii publice. Inca din fazele primare ale dezvoltarii proiectului, consilierii in relatii publice pot dezvolta idei complementare. De asemenea pot introduce elemente care sa functioneze in paralel cu cercetarea. De exemplu, in ipoteza studiului despre cravate si obiceiurilor relative la cumpararea cravatelor, consultantul poate sugera organizarea unei licitatii de cravate, iar incasarile sa fie donate in folosul unui fond public pe care producatorul de cravate a afirmat ca il sustine. O scrisoare catre celebritati pentru a dona o cravata pe care nu o mai doresc pentru o asemenea licitatie, nu va fi doar de insemnatate pentru publicitate, dar va ajuta la strangerea unor fonduri pentru o cauza buna.Relatiile publice pot crea studii orientate pe publicitate in sensul ca uneori consultantii in relatii publice pot sugera o cercetare pe cont propriu, care este orientata strict catre relatii publice. Acesta nu este un studiu care masoara eficienta relatiilor publice ci unul care are rolul de a aduna materialul necesar pentru scrierea unui articol. Desi unii ar putea argumenta ca este o tehnica supraestimata care nu mai are originalitate, este inca adevarat ca un astfel de sondaj prezinta interes pentru media si poate avea o acoperire substantiala. Este mai putin important daca acestea contribuie la cunoasterea sau intelegerea pietii intr-un sector de piata anume.

In industria relatiilor publice, multi cred ca daca o campanie de acest gen are o abordare superficiala, sau o propunere necesita argumentare suplimentara, atunci un sondaj va fi dezvoltat intr-o recomandare. Exista cateva firme mari de consultanta care au o adevarata specializare in acest domeniu si, desi aceasta nu a dus la cresterea reputatiei lor, nu au fost nici in detrimentul clientilor lor. Ideea unui sondaj pentru relatiile publice nu ar trebui descurajata pentru simplul motiv ca nu este o idee noua. Oricum, daca specialistii in managementul marketingului doresc sa protejeze si sa construiasca o reputatie solida pentru companie, vor dori sa evite sa fie perceputi ca superficiali, manipulativi sau cinici. In alte cuvinte, compania ar trebui sa puna intrebari dincolo de banalul : "va genera impact in media?"

Specialistii in management pot intreba daca studiul va intari pozitia sau autoritatea companiei in sectorul in care activeaza. De asemenea ar putea dori sa afle daca va ajuta imbunatatirea pozitiei companiei si crearea unei diferentieri fata de competitori.

Un test simplu pentru a testa daca un studiu propus este o idee buna sau nu este acela folosit si in cazul oricarui concept promotional, spre exemplu o sponsorizare planificata. Acesta este sa va intrebati cum ati reactiona daca cel mai mare competitor al dumneavoastra ar anunta ca a preluat activitatea. Daca reactia ar fi sa va blamati ca nu ati fost acolo primul atunci probabil este o idee buna. Daca reactia este de indiferenta, nepasare atunci idea nu merita sa fie materializata .

Ce este interesant este ca societatea isi recunoaste propriile nevoi de relatii publice printr-o serie de premii pentru cele mai bune firme in domeniu. Relatiile publice de orice fel necesita cercetari de piata (marketing) dar si cercetarea de piata are nevoie de relatii publice.

Relatiile publice nu au totdeauna un rol in domeniul dezvoltarii de produse si servicii noi, in mod sigur nu in faza de concepere, dar consilierii in relatii publice sunt surse valoroase de informatii si ar trebui implicati in discutiile de planificare.

Dintre toti cei implicati in marketing, cei care se ocupa de relatiile publice au adesea cele mai complexe legaturi in interiorul publicului relevant pentru noile produse: clienti, vanzatori, furnizori, organisme din domeniul relatiilor publice sau din comert, ministere, grupuri de consumatori, mediu academic, mediu investitional si multe altele. Aceste perspective pot fi de folos in faza de planificare a produsului.

 

Lansarea produsului

 

Intr-o companie cu orientare puternica spre piata, relatiile publice au jucat un rol in proiectarea valorilor cheie care sunt asociate unei marci (brand), prin articole, demonstratii, sampling, servicii pregatitoare si multe alte tehnici. Este de asemenea preferabil ca si specialistii in relatii publice sa aiba o opinie proprie asupra pietii. Aceasta ar putea da un nou suflu in discutia despre produsele noi sau dezvoltarea altora care sa satisfaca ideea de schimbare.

Este util ca specialistii in relatiile publice sa participe inca din stadiile primare de dezvoltare cand se concepe dosarul pentru evaluarea unui nou produs sau regulat cand echipa de marketing revizuieste planul de dezvoltare al unui nou produs. Noile tipuri de abordari ale relatiilor publice pot uneori sa ajute sa mentina in viata un produs care este in real declin pe piata - sau sa ajute unul nou sa gaseasca noi oportunitati de afirmare.

Potentiale idei bune pot da gres deoarece pot fi lansate intr-un timp nepotrivit, pret necorespunzator, intr-un sector al pietii nefavorabil, cu mesaje gresite. Relatiile publice poate nu previn aceste dezastre. Dar experienta lumii intregi si a pietii poate ajuta foarte mult in planning. Si daca specialistii in relatii publice sunt platiti oricum de ce sa nu fie invitati la lansarea discutiilor inainte ca planurile sa fie finalizate? Cine poate spune cate neplaceri pot fi evitate de catre intrebari potrivite puse la timpul potrivit?

Inovatia in produs este una dintre cele mai importante activitati preluate de o companie moderna si este intelept sa fie implicati toti cei care au o perspectiva de expert in fazele de planificare si evaluare. Relatiile publice pot avea un rol mai mic sau mai mare de jucat in dezvoltarea si introducerea unor noi produse si servicii, dar asta depinde de contextul in care aceste produse sunt noi. Cu cat un produs este mai putin inovator, cu atat trebuie sa fie mai creativa activitatea relatiilor publice sau a altor strategii de marketing.

O functie importanta a marketingului este sa adauge valoare produsului sau serviciului oferit. Atat publicitatea cat si relatiile publice pot ajuta la transmiterea valorilor care maresc atractivitatea propunerii si construiesc o imagine a marcii. Pe masura ce mass-media dispune de diverse canale de raspandire a informatiei, ambalajul poate juca un rol din ce in ce mai important in adaugarea de valoare marcii. Daca designul nu este potrivit, atunci el poate actiona in sens negativ asupra valorilor produsului si marcii. Aceasta abordare se reflecta in atentia crescanda acordata tuturor formelor de ambalaj si a designului acestuia. Tehnologia de tiparire si ambalare s-a imbunatatit, iar costurile au scazut. Din ce in ce mai multi vanzatori expun produsele chiar in ambalajul lor iar asta poate transmite un mesaj familiilor sau prietenilor. Tot mai multe produse sunt livrate in ambalaje laminate si tiparite color offset deoarece este stiut faptul ca aceste mesaje pot avea o valoare mai mare nu doar in faza initiala a achizitiei dar si in mentinerea fidelitatii pentru marca si incurajarea achizitiilor repetate.

Un design inteligent poate avea o contributie semnificativa in construirea unui brand:

 • Forma ambalajului

 • O modalitate deosebita de impachetare

 • Materialul pentru ambalaj

 • Finisajul materialului pentru ambalaj

 • Orice alte particularitati fizice

 • Culoarea ambalajului

 • Logo-ul sau stilul

 • Utilizarea unu simbol

 • Folosirea unei personalitati

 • Orice alta particularitate intentionat folositaActivitatile de relatii publice trebuie structurate pentru a utiliza aceste valori nu doar sa le reflecte in designul materialelor pentru relatii publice, ci folosindu-le ca element central in competitii, sponsorizari, sampling si orice alte activitati promotionale. In termeni practici crearea legaturii dintre ambalaj si designul produsului este recomandat sa fie ceruta parerea unor designeri care sa se ocupe si de materialele de lansare. Aceasta poate include articole de prezentare in mass-media, ambalaje, expuneri publicitare, materiale pentru diverse competitii etc.

Este bine cunoscut in marketing ca stabilirea pretului unui produs sau a unui serviciu este o decizie importanta, implica instinct si cunoastere. Deoarece stabilirea pretului este un element important in pozitionarea produsului pe piata, acesta va avea o influenta directa asupra asistentei oferite de relatiile publice, care de fapt sunt o parte a initiativei de marketing pentru pozitionarea produsului pe piata

Unii experti in marketing considera ca multe produse esueaza datorita subevaluarii pretului.Unele produse care sunt considerate astazi lucruri ieftine de zi cu zi cum ar fi pixurile, ceasurile digitale, tricourile tiparite, au fost introduse initial ca produse exclusiviste si vandute la preturi mari.Uneori aceasta se datoreaza faptului ca producatorul incearca sa obtina maximum de profit din investitia in dezvoltarea produsului, minimizand riscul lansarii unui produs necunoscut pe piata, dar uneori dovedindu-se un esec datorita neintelegerii mecanismelor de stabilire a pretului care functioneaza pe piata. Este putin probabil ca un consultant in relatii publice sa fie capabil sau sa vrea sa faca recomandari cu privire la stabilirea pretului, dar experienta sa in cunoasterea atitudinii clientilor fata de companie si de reputatia concurentilor poate fi un element de mare ajutor.

Cercetarea si experienta sugereaza ca, consumatorii nu au cunostinte detaliate despre preturile produselor dar cunosc limitele intre care se pot incadra. Intotdeauna va exista o limita superioara peste care produsul va fi considerat ca fiind scump. In aceeasi masura exista si o limita inferioara sub care incep sa apara indoieli asupra calitatii produsului. Cand consumatorul are in vedere un produs nou despre care nu are nici o cunostinta, el il apreciaza in functie de alte produse similare.

Eforturile relatiilor publice in definirea unui pret si a valorii produsului vor fi mai bine acceptate de catre consumator cand acestea sunt confirmate de catre terte parti cu credibilitate sporita (de exemplu critici de specialitate). Strategia de stabilire a pretului adoptata pentru produs sau seviciu se constituie intr-o parte importanta a analizei si aceasta va defini abordarile si mesajele in planul de actiune propus.

 

Concluzii

 

Cert este ca PR-ul va fi in permanenta fie un concurent desavarsit, fie un colaborator binevenit in ceea ce priveste publicitatea, campaniile publicitare, promovarile de credibilitate a produselor ce vor continua sa apara pe piata mondiala, sau chiar a persoanelor fizice, companiilor etc.

Asa cum Rise sustine in cartea sa, publicitatea este vazuta doar ca un brat ajutator pus in slujba Relatiilor Publice. Personal as adauga ca publicitatea este intr-o oarecare masura cel mai important link al PR-ului cu terminalul sau, individul insusi. Lucrul acesta se realizeaza la scara larga numai prin mijloacele de comunicare in masa, TV, radio, internet etc.

Are PR-ul un rol in viata noastra economica de zi cu zi ? Mai mult ca sigur ca da.

Surse Bibliografice :

 

Al Rise, Laura Rise, The Fall of Advertising and The Rise of PR, Editura Harper Collins, 1999

Sergio Zyman, Armin Brott, The end of advertising as we know it, Editura John Wiley & Sons, 2002

www.admaker.ro

www.bizcity.ro

www.arahne.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garofeanu Razvan, Comunicare Sociala si Relatii Publice, Anul I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani