ANALIZA ECONOMICA - Serviciile de Leasing (Universitatea Politehnica) referat

Universitatea Politehnica Bucuresti

Facultatea I.M.S.P,

Specialitatea I.E.S.P

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

REFERAT

 

- ANALIZA ECONOMICA, semestrul II –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Student: Aura CIULU,

Anul V, grupa 653 F Seral

 


 

Serviciile de leasing

 

 


Leasingul este o modalitate moderna de finantare prin care clientul beneficiaza de un bun, plata facandu-se esalonat pe perioada contractului de leasing, ratele platite fiind deductibile in functie de tipul contractului de leasing. Fata de alte forme de finantare, leasingul dispune de avantajul eliminarii birocratiei necesare acordarii unui credit precum si garantarea finantarii doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing

Cadrul legislativ in domeniul leasingului este:

 • Ordonanta Nr. 51/28.08.1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

 • Legea Nr. 90/28.04.1998 pentru aprobarea OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

 • Legea nr. 99 din 26 mai 1999 - Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

 • Norme privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing

 • Ordonanta Nr. 51/1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

Din punct de vedere legislativ, activitatile de leasing se impart in leasing operational si leasing financiar.

Leasing financiar - este operatiunea de leasing care indeplineste una sau mai multe din urmatoarele conditii:

 1. riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;

 2. partile au prevazut expres ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului, dreptul de proprietate asupra bunului;

 3. utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are, la data la care optiunea poate fi exprimata;

 4. perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normala de utilizare a bunului, chiar daca in final, dreptul de proprietate nu este transferat.

Leasing operational - este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una din conditiile enumerate mai sus. (Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing)

Prin urmare, pentru leasingul financiar, deductibilitatea ratelor apare la nivelul amortizarii bunului care se face de catre client sia dobanzii, iar valoarea reziduala este de 20%. In cazul leasingului operational, avem deductibilitate integrala a ratei de leasing care apare in contabilitate sub forma chiriei, dar valoarea reziduala, daca este prevazuta in contract trebuie sa fie de minim 51%. Perioada minima a unui contract de leasing este de 12 luni si atat persoanele fizice cat si juridice pot beneficia de aceste servicii. Pe toata durata contractului de leasing societatea de leasing este proprietarul bunului, clientul avand doar drept de utilizare. Proprietatea va fi transmisa la sfarsitul contractului odata cu plata valorii reziduale, in cazul in care se opteaya pentru aceasta varianta. Pasii care trebuie parcursi pentru incheierea unui contract de leasing sunt urmatorii:

 • Alegerea unei societati de leasing in functie de seriozitatea firmei de leasing, de continutul ofertei (daca include sau nu asigurare, franchiza la asigurare, TVA, comision de administrare contract, taxa pentru analiza dosarului etc)

 • Formarea Dosarului de leasing care cuprinde in general copii dupa actele juridice ale societatii si ultimele balante si bilanturi, date despre furnizorul bunului, proforma etc.

 • Depunerea Dosarului la societatea de leasing si asteptarea raspunsului referitor la acceptarea sau respingerea finantarii

 • Plata avansului conform contractului de leasing

 • Livrarea bunului

 • Plata ratelor de leasing

 • Cumpararea bunului ce face obiectul contractului de leasing la valoarea reziduala.

 • Intrarea in posesia bunului daca optati pentru aceasta varianta

 

 

Piata de leasing in Romania

Acest studiu asupra pietei romanesti de leasing a fost efectuat pe baza unor date puse la dispozitie de catre Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania si a unui studiu elaborat de Mercury Marketing and Research Consultants in iunie 2001 si a fost prezentat in cadrul seminarului Interleasing desfasurat pe data de 13 iunie.

Conform studiului Mercury, piata de leasing romaneasca pentru anul 2000 se ridica la o valoare de 395 milioane USD (ca valoare a contractelor), in crestere fata de valoarea inregistrata in 1999 cu 44% (275 milioane USD). Cea mai mare parte a contractelor de leasing incheiate a fost reprezentata de contracte de leasing extern (cross-border) – 66% din valoarea contractelor pe anul 2000:

 

Tip de leasing
Valoare pentru 1999
(mil USD)
Valoare pentru 2000
(mil USD)
Extern
145,00
260,00
Intern
130,00
135,00
Total
275,00
395,00

 

Valoarea contractelor de leasing extern a inregistrat o crestere cu 79% in 2000 fata de 1999, in timp ce valoarea contractelor de leasing intern a crescut cu numai cu 3%.

Valoarea contractelor de leasing incheiate de societatile membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR) s-a ridicat la 312,79 milioane USD, adica 79,1% din estimarea furnizata de Mercury. UNSLR inregistreaza in prezent urmatoarele societatii ca membrii ai asociatiei: Afin Romania, Alpha Leasing Romania, Ashworth Interleasing, Auto Italia, Bank Austria Creditanstalt Leasing, Daewoo Auto Trading, Dunarea Leasing, Finans Leasing, General Leasing, International Leasing, Leasing Danubius, Logimax, Motoractive, Planet Leasing, Radacini Leasing, Demir Romlease, Banca Romana pentru Dezvoltare in calitate de corespondent al Sogelease Leasing.

Evolutia contractelor de leasing incheiate de societatile membre UNSLR in ultimii ani este urmatoarea:

 

An
Nr. Contracte
Variatie
Nr Ctr.
Valoare contracte
(mil. USD)
Variaie
val. contracte
1998
6160
--
144,60
--
1999
8746
+41,9% fata de 1998
215,71
+49,1% fata de 1998
2000
7854
-10,1% fata de 1999
312,79
+45,0% fata de 1999
2001*
1798
--
90,123
---
TOTAL
24558
 
763,23
 

 * - trimestrul I

Din tabelul de mai sus se poate constata ca activitatea de leasing a inregistrat o dezvoltare exploziva in ultimii ani. De altfel, conform parerii analistilor ce urmaresc acest domeniu dezvoltarea activitatilor de leasing se va continua si in anii urmatori. In functie de tipul contractului de leasing, activitatea membrilor UNSLR pe anul 2000 se prezinta astfel:

LEASING FINANCIAR
LEASING OPERATIONAL
INTERN
EXTERN
INTERN
EXTERN
136,87 mil USD
139,09 mil USD
36,11 mil USD
0,69 mil USD
43,75% din total
44,66% din total
11,54% din total
0,22% din total

Se constata ca marea majoritate a contractelor incheiate sunt contracte de leasing financiar. O alta statistica interesanta este reprezentata si de clasificarea contractelor de leasing in functie de obiectul acestora:

Autovehicule
Utilaj Agricol
Echipamente
Birotica
Real Estate
Alte
252,56 mil USD
14,53 mil USD
34,63 mil USD
4,05 mil USD
0,00 mil USD
6,99 mil
80,75% din totsl
4,65% din total
11,07% din total
1,30% din total
0,00% din total
2,24%

Concluziile rapoartelor si datelor prezentate arata ca dezvoltarea activitatii de leasing a depasit cu mult ratele de crestere ale altor segmente ale economiei, aceasta crestere producandu-se pe fondul unei evolutii in general nefavorabile a economiei romanesti. Cu toate acestea, piata de leasing este considerata inca insuficient dezvoltata si structurata la acest moment. O cauza principala a acestei situatii o constituite lipsa informatiilor despre activitatea societatilor de leasing; spre exemplu, nu toate firmele de leasing ale marilor importatori auto (Porsche, Ford, Mercedes, Peugeot) sunt membre ai UNSLR, astfel incat nu exista raportari pentru aceste societati (si alte societati nemembre) cu privire la valoarea contractelor incheiate. In aceste conditii o estimare a pietei de leasing pe anul 2000 ce ar cuprinde si activitatea societatilor nemembre UNSLR situeaza valoarea acestei piete la peste 600 milioane dolari.

Principalii factori de succes in activitatea firmelor de leasing sunt considerati a fi disponibilitatea surselor de finantare si analiza riguroasa a bonitatii financiare a clientilor. Principalele surse de finantare disponibile firmelor de leasing sunt bancile, urmate de actionari si fondurile de investitii. De altfel, atragerea surselor de finantare a activitatii reprezinta principala dificultate inregistrata de catre societatile de leasing.

Societatile de leasing independente, care nu sunt sustinute in mod direct de o banca, actionari puternici sau fonduri de investitii intampina de regula dificultati in atragerea surselor de finantare; exista cazuri in care bancile, spre exemplu, prefera sa finanteze cu predilectie societatile de leasing proprii, in dauna celor independente. In acest context este interesant cazul singular al societatii International Leasing care a decis utilizarea pietei de capital pentru finantare, prin emisiuni publice de obligatiuni. Pe masura dezvoltarii pietei de capital in anii urmatori, aceasta piata poate deveni o sursa excelenta de finantare pentru societatile de leasing. Emisiunile de obligatiuni ale acestora au un grad de risc mai mic in comparatie cu emisiuni ale societatilor din alte domenii de activitate: fondurile obtinute din emisiunea de obligatiuni sunt utilizate pentru incheierea contratelor de leasing ale caror rate acopera ratele dobanzilor imprumuturilor si asigura un cash-flow constant (spre deosebire de cazul altor sectoare de activitate unde cash-flowul si rata de profitabilitate sunt mai dificil de estimat). In plus, contractele de leasing sunt de regula asigurate, iar obligatiunile pot fi la randul lor asigurate printr-o polita de risc financiar.O alta problema intampinata, comuna tuturor serviciilor financiare romanesti, o reprezinta nivelul redus de cunoastere si intelegere a mecanismelor financiare in randul potentialilor clienti (iar leasing-ul nu face exceptie). In masura in care din ce in ce mai multi potentiali clienti vor intelege si cunoaste aceste mecanisme, activitatea de leasing se va dezvolta.

Societatile de leasing considera la acest moment ca nu exista o concurenta foarte mare pe aceasta piata, pe de o parte datorita nivelului actual de dezvoltare si al numarului redus de societati de leasing iar pe de alta parte datorita specializarii acestora pe diverse segmente.

Astfel, este interesant de notat ca un numar de 25-30 de societati de leasing au derulat aproximativ 85% din valoarea contractelor de leasing incheiate in anul 2000. Exista mult mai multe societati cu activitati de leasing, dar care au o prezenta mai redusa pe piata. Astfel, exista un numar de 1.743 de societati comerciale inregistrate avand ca obiect unic de activitate serviciile de leasing si 7.060 de societati avand serviciile de leasing ca obiect principal de activitate. 37% din societatile inregistrate cu obiect de activitate unic serviciile de leasing sunt societati de leasing imobiliar, 20% sunt societati de leasing general, iar 18% sunt societati de leasing pentru bunuri de folosinta indelungata.

Societatile de leasing din tara noastra pot fi impartite in trei categorii:

 • societati de leasing infiintate de grupuri financiare, care beneficiaza de finantare, clienti si proceduri de analiza din partea grupului dar care se conformeaza de regula unor proceduri rigide si consumatoare de timp;

 • societati de leasing infiintate de producatori sau importatori ai anumitor categorii de bunuri (autovehicule, bunuri de folosinta indelungata, etc) care beneficiaza de reduceri de preturi din partea firmelor producatoare si de preturi avantajoase dar care actioneaza doar ca instrumente de promovare a vanzarilor;

 • societati de leasing independente care pentru a se afirma pe piata promoveaza dinamismul, operativitatetea si capacitatea de a acoperi segmente nisa ramase neacoperite de primele doua categorii de societati.

Principalele probleme inregistrate de firmele de leasing in tara noastra sunt cadru legal inca insuficient structurat, lipsa de informare a potentialilor clienti despre leasing (unde se include si preferinta de natura psihologica a proprietatii asupra bunului in dauna unui contract de leasing), stadiul actual al economiei nationale si eficienta redusa a agentilor economici, mediul politic instabil si riscul de tara ridicat, nivelul redus al investitiilor straine, nivelul ridicat al inflatiei, puterea de cumparare redusa, etc. Principalele solutii pentru remedierea unora din aceste probleme sunt implicarea societatilor de leasing in iibunatatirea cadrului legal si o activitate sustinuta a UNSLR in promovarea activitatii de leasing si a societatilor ce activeaza pe aceasta piata.

Avand in vedere stadiul actual al pietei de leasing, caracterizata printr-o crestere constanta a cererii, concurenta redusa si rate ridicate de profitabilitate, este de asteptat ca acest sector sa cunoasca o dezvoltare sustinuta in ultimii ani, astfel incat o investitie in acest sector nu poate fi decaa profitabila pe termen lung.

Piata de leasing in Romania in anul 2001

Conform datelor prezentate de UNSLR, piata de leasing din Romania s-a ridicat in anul 2001 la o valoare de aproximativ 1 mld Euro (valoarea contractelor), dupa cum urmeaza:

- mii Euro -

Raportare membrii UNSLR
581.665,44
Vanzari auto - societati nemembre UNSLR
56.020,00
Vanzari vehicule comerciale - societati nemembre UNSLR
36.800,00
Vanzari autobuze - societati nemembre UNSLR
1.640,00
Import in primele 10 luni pentru activitati de leasing
279.956,97
TOTAL
956.082,41

Comparativ cu anii precedenti, se remarca dinamica deosebita a pietei de leasing: crestere fata de valoarea inregistrata in 2000 cu 123% si fata de 1999 cu 269%.

Valoarea contractelor de leasing incheiate de societatile membre UNSLR s-a ridicat in 2001 la 581,67 milioane Euro, adica 60,8% din valoarea estimata a pietei de leasing.

Evolutia contractelor incheiate de membrii UNSLR in ultimii patru ani se prezinta dupa cum urmeaza:

 
1998
1999
Variatie 1998/1998
2000
Variatie 2000/1999
20001
Variatie 2001/2000
Nr contracte
6160
8746
41,9%
7854
-10,1%
7647
-2,7%
Valoare contracte (mil Euro)
128,5
202,9
57,9
340
67,5%
601,9
77%

Din tabelul de mai sus se poate constata ca desi numarul contractelor incheiata in ultimii ani a inregistrat o usoara reducere, valoarea contractelor s-a majorat intr-un ritm aproape exponential, semn al orientarii leasingului spre produse de valoare ridicata.

In functie de tipul contractului de leasing, activitatea membrilor UNSLR pe anul 2001 se prezinta astfel:

 

Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu