Incasarea unei creante externe si plata prin swift referatIncasarea unei creante externe si plata prin SWIFT

In relatia cu clientii externi incasarea creantelor externe se realizeaza prin transfer SWIFT. Dupa cum s-a putut observa si din studiile de caz efectuate asupra contractelor, plata produselor exportate se face dupa 10 zile de la receptia produselor. Deoarece SC “X” SA colaboreaza cu actualii clienti de peste 7 ani, acestia achitandu-se prompt si neconditionat de sarcinile privind plata ce le revin, partile au convenit ca plata produselor livrate se poate face dupa receptia marfurilor. Firma X nu s-a lovit pana in prezent de nici o situatie neplacuta in aceasta privinta si nu a intampinat nici un fel de greutati in ceea ce priveste incasarea contravalorii produselor livrate. Aceasta deoarece relatiile dintre parti se bazeaza pe incredere si buna credinta ca fiecare parte se va achita cu succes de obligatiile ce ii revin, ceea ce s-a si intamplat pana in prezent.Mecanismul unei astfel de operatiuni este descris in continuare:

Clientul extern, dupa primirea produselor livrate de firma X initiaza plata prin SWIFT, completand un ordin de plata simplu(la incasare nu este conditionat de prezentarea documentelor de catre firma X) la banca sa, cu mentiunea ca plata sa fie facuta prin SWIFT. Ordinul de plata trebuie sa cuprinda datele referitoare laobiectul platii(numar de factura,contract).

Banca clientului debiteaza contul clientului sau si transmite un mesaj codificat bancii firmei X. Acest mesaj se transmite de la terminalul bancii clientului prin cumulatorul national din tara respectiva catre centrul de comutare de care apartine aceasta tara. De la acest centru mesajul este transmis catre centrul de comutare de care apartine Romania, iar apoi prin cumulatorul national catre banca firmei X.

La primirea mesajului banca crediteaza contul firmei X cu suma corespunzatoare.

Toata operatia incepand de la dispozitia privind efectuarea platii externe prin SWIFT pana la incasarea sumei in valuta de catre firma X dureaza maximum 2 zile iar firma X este scutita de plata oricaror comisioane, acestea fiind in intregime suportate de clientul german.

Aceasta operatiune este extrem de rapida si necostisitoare, dar si deosebit de riscanta, astfel incat ea nu este utilizata decat cu clientii traditionali ai firmei X.

O schema sumara este prezentata in tabelul urmator:

SC “X” SA

suma de bani

Importator

Ordin de plata

Banca clientuluiimportator

Terminal

BANCA FIRMEI

Terminal

Romania

Cumulator national

Tara clientului

Cumulator national

Centru de comutare

Centru de comutare

In cazul unei plati externe facuta in avans de catre X prin SWIFT, documentele care trebuie prezentate sunt dispozitia de plata valutara externa si factura proforma in original, cu mentiunea ca plata sa fie facuta prin SWIFT. Conform normelor bancii, plata in avans trebuie justificata in termen de 90 zile de la data platii, prin prezentarea la banca a facturii comerciale in original si a declaratiei de import definitiv.

Pentru importul definitiv plata se face prin dispozitia de incasare valutara, insotita de factura comerciala in original si declaratia de vama(documente pe care banca inscrie data efectuarii platii).

In continuare, procedura este inversa celei prezentate anterior, cu mentiunea ca firma X suporta, in functie de intelegerea cu partenerul, toate comisioanele bancare sau doar pe cele percepute in tara sa, partenerul urmand sa suporte comisioanele si spezele bancare din tara sa.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani