Lucrare practica - relatii de concurenta pe piata referat

Relatii de concurenta pe piata 
(lucrare practica)


Relatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurential reprezinta totalitatea relatiilor dintre agentii economici aflati in competitie pe piata ,in functie de interesele lor .Astfel concurenta se imparte in 4 mari categorii :

concurenta perfecta

concurenta imperfecta

concurenta loiala sau corecta

concurenta neloiala sau incorecta

Pornind de la concurenta neloiala sau incorecta ,trbuie sa amintim ca exista si infractiuni economice in lupta de concurenta .In prctica se intalnesc ,de regula, urmatoarele :

intelegerea intre vanzatori in scopul impiedicarii manifestarii concurentei;

impunerea preturilor catre distribuitori;

inducerea in eroare a consumatorului asupra preturilor sau a marfii printr-o publicitate inselatoare sau fals etichetaj;

revanzarea in pierdere, deoareca anuleaza semnificatia pretului de vanzare ( nu afecteaza cumparatorul, dar falsifica concurenta, deoarece implica intentia necinstita caci nu se poate supravietui piezand bani).

Instrumentele luptei de concurenta sunt de natura economica si se concretizeaza in:

reducerea costurilor sub cele ale concurentilor;

diminuarea preturilor de vanzare;

ridicarea calitatii;

acordarea unor facilitati clientilor.

Ar mai trebui mentionat ca exista si politici ,,antitrust'' reprezentate printr-un ansamblu de reglementari legiferate in diferite tari dezvoltate, care interzic incheierea de intelegeri monopoliste intre inteprinderi, care ar duce la diminuarea sau disparitia liberei concurente. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust in 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de intreprinderi mici si mijloci, ce se vedeau inlaturate de pe piata de catre marile trusturi.

Piata cu concurenta imperfecta este de patru feluri si anume:

piata cu concurenta monopolistica;

piata cu concurenta de oligopol;

piata cu concurenta de monopol;

piata cu concurenta monopsonica.

Piata cu concurenta de oligopol se defineste prin:

numar redus de producatori cu forta economica mare;

atomicitatea cererii;

fiecare ofertant poate influienta piata si trebuie sa tina seama de deciziile celorlalti.

Oligopolul este caracterizat de existenta catorva firme, diferite grade de dificultate la intrarea pe piata si diferite cantitati de produse diferentiate.

Pentru a fi mai explicit luam ca aplicatie societatea M O B I L R O M S.A.

Mobil Rom este o societate tanara si foarte ambitioasa. O ambitie pe masura proiectului pe care il realizeaza. O ambitie pe masura asteptarilor romanilor. O ambitie pe masura potentialului sau tehnologic si a resurselor umane de care dispune.

Societatea Mobil Rom a fost creata pentru a raspunde unei cereri lansate de Guvernul Romaniei in vederea atribuirii licentelor de telefonie mobila GSM.
Una din aceste licente a fost oficial atribuita societatii Mobil Rom in decembrie 1996.

Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila GSM - Dialog GSM.

In luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM in cadrul expozitiei CERF'97. Mobil Rom a lansat o oferta de preinregistrare la serviciul Dialog GSM, fara a plata taxei de conectare (50 US$). Un alt avantaj oferit de Mobil Rom in aceasta perioada a fost faptul ca potentialii clienti si-au putut alege printre primii un numar de telefon special (cele 6 cifre ce urmeaza dupa prefixul Dialog - 094), platind numai jumatate din pretul stabilit pentru acest serviciu. In aceasta perioada, Mobil Rom a incheiat 7.482 de pre-contracte.
Serviciul de telefonie mobila Dialog GSM, oferit de Mobil Rom, a devenit operational in 8 dintre cele mai mari orase din tara (Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara), respectiv 23% din populatia Romaniei a putut utiliza, inca de la inceput, servciul Dialog GSM.
Mobil Rom a oferit inca de la lansare clientilor sai trei formule de abonament:

Dialog 300 se adreseaza in principal celor ce utilizeaza frecvent telefonul mobil in scopuri profesionale. - 300 de minute de comunicatii nationale incluse in abonamentul lunar.

Dialog 150, o formula adaptata folosirii cotidiene si profesionale a telefonului mobil. - 150 de minute de comunicatii nationale incluse in acest abonament.

Dialog 50, o formula destinata utilizarii moderate de catre persoanele private.

- 50 de minute de comunicatii nationale incluse in acest abonament.

La jumatatea anului 1997 Mobil Rom a fost primul operator GSM din Romania care a oferit serviciul de roaming cu 12 tari din Europa.
Mobil Rom lanseaza un nou tip de abonament GSM - 'Dialog Practic'.
'Dialog Practic' este foarte flexibil, deoarece clientul Dialog plateste numai abonamentul lunar, fara a beneficia de un numar de minute de comunicatii nationale incluse. Practic, cu 'Dialog Practic' clientul Dialog plateste doar apelurile realizate.

In 15 octombrie 1997 Mobil Rom a lansat un nou serviciu GSM - CRONOS.
CRONOS este un serviciu oferit gratuit tuturor abonatilor Dialog, indiferent de varianta de abonament (Dialog 50, Dialog 150, Dialog 300 sau Dialog Practic), care completeaza oferta de baza a Mobil Rom. Cu CRONOS, abonatii Dialog GSM vor putea cunoaste in orice moment, apelind 414 de la telefonul mobil Dialog, numarul de minute ramase din abonamentele Dialog si valoarea convorbirilor suplimentare efectuate, avind astfel posibiliatatea sa-si gestioneze optim propriul buget. De asemenea, in perioada de 14 zile de achitare a facturii, clientii Dialog primesc trei mesaje de reamintire, pentru a evita suspendarea nedorita a abonamentelor.
Mobil Rom semneaza un acord de imprumut pentru suma de 100 milioane de dolari. Acordul a fost semnat cu bancile ING Barings si Societe Generale, fiind cel mai mare imprumut acordat de catre banci comerciale. Imprumutul este o prima transa dintr-o finantare de 170 milioane dolari oferit Mobil Rom de catre IFC, ramura a Bancii Mondiale, impreuna cu bancile comerciale ING Barings si Societe Generale.

Sfarsitul amului este benefic pentru Mobil Rom,lanseaza primul serviciu GSM cu plata anticipata - 'ALO GSM'.
'ALO GSM' este un serviciu de telefonie mobila fara abonament, factura si taxa de conectare. Clientii 'ALO GSM' pot fi apelati si pot telefona oriunde in Romania, in aria de acoperire Dialog GSM. De asemenea, pot telefona oriunde in lume. Clientii 'ALO GSM' beneficiaza de servicii GSM ca Mesageria Vocala sau 'Identificarea apelantului'.
Mobil Rom a lansat serviciile 'Birou Mobil' si 'Dialog Fax', la inceputul anului 1998
Cu ajutorul serviciului 'Birou Mobil' puteti sa transmiteti si sa receptionati mesaje fax, precum si sa schimbati fisiere de date.
Serviciul 'Dialog Fax' va permite transmiterea si receptionarea de mesaje fax cu ajutorul telefonului GSM.
Abonatii Dialog GSM beneficiaza acum de o noua optiune: CRONOS ofera toate informatiile direct pe ecranul telefonului mobil.
De acum, formand 415, CRONOS nu doar iti spune, dar iti si arata cat ai vorbit.
Mobil Rom si IFC, o sucursala a Bancii Mondiale, au semnat un acord de imprumut in valoare de 210 milioane de dolari. Rata dobanzii stabilite este Libor +2,50%, una dintre cele mai scazute de pe piata financiara romaneasca, fapt ce demonstreaza increderea bancilor in potentialul pietei romanesti si in structura actionariatului Mobil Rom. Astfel, Mobil Rom beneficiaza de o finantare totala care se ridica la suma de 372 milioane de dolari.

Consecvent obiectivului sau de a-si diversifica permanent gama de servicii si produse, Mobil Rom lanseaza in aceasta vara o oferta speciala ALO GSM: PACHETUL EASY ALO. In premiera in Romania este lansat pe piata un pachet in care totul este 'la vedere' si pregatit pentru o comunicare imediata.
Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din Romania, continua sa isi respecte promisiunea de a fi cu adevarat 'serviciul GSM pentru intreaga tara': din data de 28 august, Delta Dunarii beneficiaza de acoperirea de calitate a retelei Dialog GSM. Pentru prima data, un operator de telefonie mobila reuseste sa 'imblanzeasca' tinuturile salbatice ale Deltei Dunarii.
Lansarea serviciului Dialog GSM in Delta Dunarii vine sa raspunda necesitatii de comunicare a oamenilor de afaceri din Zona Libera Sulina si mai ales, sa asigure dialogul intre comunitatile izolate din aceasta parte a tarii. De altfel, primul pas a fost deja facut: trei sate din Delta Dunarii au primit din partea Dialog GSM telefoane si abonamente gratuite.
Din dorinta de a raspunde nevoilor crescande de comunicare ale oamenilor de afaceri, Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din Romania, a lansat inca de la inceputul acestui an serviciile Birou Mobil si Dialog Fax (incluzand Mesageria Fax). Aceste doua servicii permit transmiterea si receptionarea fisierelor de date si a mesajelor fax, atat in interiorul retelei Dialog GSM, cat si catre sau dinspre reteaua de telefonie fixa.
Dialog GSM impreuna cu partenerul si distribuitorul sau autorizat Q-Net International vine acum din nou in sprijinul celor care doresc comunicatii de calitate, oferind in premiera pe piata romaneasca servicii Dialog pe suport Hewlett Packard, in cadrul a doua pachete destinate unui acces rapid si sigur la informatie.
Incepand cu data de 23 septembrie 1998, tuturor oamenilor de afaceri interesati in achizitionarea de servicii si produse specifice oferite de Dialog GSM le sta la dispozitie Dialog Business Center.Situat intr-un spatiu deosebit, aflat pe Calea Victoriei nr. 153, Dialog Business Center ofera clientilor intr-o atmosfera placuta, ideala derularii unei afaceri, posibilitatea de a asista pe 'viu' la demonstratii de specialitate.
In dorinta de a raspunde cat mai fidel nevoii de comunicare libera si prompta a clientilor sai, Dialog GSM lanseaza in premiera in Romania trei servicii cu valoare adaugata: Repertoar, Info Util si Info+.
Prin intermediul Dialog, este pentru prima data cand un abonat al unei retele de telefonie mobila GSM poate afla informatii de ultima ora prin intermediul telefonului sau mobil.
Accesul la aceste servicii nu necesita un abonament special, exceptand serviciul Info+ .
Consecvent promisiunilor sale de a face ca telefonia mobila sa fie accesibila pentru tot mai multa lume, Dialog GSM a continuat sa-si diversifice oferta de servicii si produse GSM.Timp de un an si jumatate, Dialog GSM a creat o relatie speciala cu publicul sau, ascultandu-l si incercand sa-i ofere solutia ideala pentru rezolvarea nevoilor de comunicare. Iata de ce astazi, Dialog GSM lanseaza in premiera noile pachete Dialog: Dialog Perfect, Dialog Plus si Dialog Premium.Fiecare pachet este compus dintr-un terminal, o cartela SIM speciala si un ghid de utilizare a serviciilor Dialog GSM. In cazul Dialog Perfect, terminalul este marca Alcatel One Touch Easy. Pentru Dialog Premium, terminalul este un Alcatel One Touch Pochet. In ceea ce priveste Dialog Plus, acesta este disponibil in doua variante, prima cu terminal Alcatel One Touch View, cea de-a doua cu terminal Nokia 5110.
In dorinta de a raspunde prompt cerintelor pietei, Dialog lanseaza un nou serviciu: MINI - MESAJE.
Acesta permite abonatilor Dialog sa transmita si sa primeasca mesaje text de pana la 160 de caractere. De asemenea, utilizatorii ALO pot primi mesaje text. Transmiterea si receptionarea acestora se poate realiza direct de pe telefonul mobil sau de la un echipament conectat la un telefon mobil. Noul serviciu se adreseaza tuturor abonatilor Dialog, atat persoane fizice cat si juridice care au nevoie de un nou tip de comunicare.
Astfel, din data de 8 martie 1999, acestia beneficiaza de o modalitate mult mai eficienta si discreta de transmitere sau receptionare a unei informatii fara a mai fi necesara dictarea ei la telefon. Cumpara pachetul ALO Easy +, un pachet preplatit utilizabil imediat dupa cumparare. Nu mai ai nevoie sa astepti pana cand se incarca telefonul tau Alcatel One Touch Club +. Introduci in telefon cartela SIM reincarcabila ALO GSM, cat si cele 3 baterii LR6 si telefonezi imediat unde doresti, fara factura, abonament si taxa de conectare.
Cu ocazia CERF '99, Dialog a anuntat in premiera nationala lansarea oficiala a doua noi servicii GSM: Dialog Internet si Dialog E-mail. Acestea completeaza gama de servicii profesionale oferite de Dialog clientilor sai inca din luna februarie a anului trecut, cand au fost lansate Birou Mobil si Dialog Fax. Noile servicii se adreseaza unui public tinta specializat: corporatii, clienti-societati mari si utilizatori profesionali.
- Dialog Internet permite accesarea Internetului prin intermediul telefonului mobil. Serviciul ofera mobilitate totala si posibilitatea de a te conecta la reteaua globala oriunde si oricand, in aria de acoperire Dialog GSM.
- Dialog E-mail ofera posibilitatea oricarui abonat Dialog de a primi si transmite mesaje E-mail prin intermediul telefonului mobil. In plus, serviciul permite transmiterea de notificari in cazul mesajelor primite cat si detinerea unei casute postale pentru mesajele E-mail.Privind concurenta acerba in telefonia mobila, la sfarsitul anului 1996 au fost acordate licente pentru doi operatori GSM 900. Mobifon a lansat serviciul Connex dupa patru luni, Dialog doua luni mai tarziu.

Ambii operatori GSM au acordat o atentie speciala acoperirii. Mai intai s-au concentrat pe marile zone urbane, acoperind aproximativ 80% din populatie dupa primul an si 90% dupa al doilea an. Acum ei isi indreapta atentia catre orasele mai mici si zonele rurale.

Vineri Sambata Duminica

Abonam. Tarife0h h h h 24h h h 24h 24h

Dialog


D/A

D/D

0.13$

0.07$

0.13$

0.07$Dialog


D/A

D/D

0.14$

0.07$

0.14$

0.07$Dialog


D/A

D/D

0.14$

0.07$

0.14$

0.07$Dialog


D/A

D/D

0.15$

0.10$

0.15$

0.10$

Dialog


D/A

D/D

0.20$

0.04$Dialog

Practic

D/A

D/D

0.15$

0.10$Dialog

Inedit

D/A

D/D

0.09$

0.09$*Preturile nu include TVA
Mobil Rom, prin DIALOG GSM, ofera clientilor sai cea mai mare retea de telefonie mobila din Romania, care continua sa se dezvolte permanent. In prezent, reteaua de acoperire DIALOG GSM acopera peste 255 de orase si peste 11.250 km de sosele de pe tot cuprinsul tarii (februarie 1999). DIALOG GSM isi dezvolta din ce in ce mai mult acoperirea si in statiunile balneo-climaterice sau in alte zone de interes turistic, in afara de statiunile litoralului, Delta Dunarii si statiunile montane deja acoperite.

Mobil Rom dispune in prezent de patru centrale MSC operationale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau si Timisoara. In dorinta sa permanenta de a imbunatati calitatea semnalului, pentru a spori capacitatea retelei, dar si pentru o cat mai buna repartitie a traficului, Mobil Rom a deschis la sfarsitul anului 1998 a cincea centrala la Bucuresti.
In continuare va vom prezenta organigrama retelei de telefonie mobila Dialog GSM in Romania din punct de vedere al zonelor geografice si in acelasi timp structura unei filiale Dialog:
SEDIUL CENTRAL

BUCURESTI
FILIALA                 FILIALA FILIALA FILIALA

BUCURESTI BACAU TIMISOARA CLUJ-NAPOCA
DIRECTOR DE FILIALA

DIRECTOR ECONOMIC DIRECTOR DE MARKETING

Strategie Cercetari de Comunicatie

Programare marketing si promovare

Control
Atributiile compartimentului de marketing se inscriu in sfera proceselor si actiunilor prin intermediul carora intreprinderea se implica in sistemul relatiilor din cadrul mediului economico-social in care isi desfasoara activitatea si, in primul rand, cu piata.

Un prim domeniu de atributii cuprinde activitatile desfasurate pentru elaborarea si fundamentarea programelor de marketing, respectiv cele legate de: formularea obiectivelor globale urmarite de firma si a strategiilor si tacticilor necesare pentru atingerea lor; elaborarea politicii generale de marketing si a variantelor strategiei de piata pentru activitatea curenta sau pentru situatii neprevazute ale evolutiei relatiilor de piata; controlul si evaluarea executarii programelor de marketing.

Un alt domeniu de atributii circumscrie activitatile din sfera cercetarilor de marketing, concretizate in actiuni de:

Cercetare a mediului intern si extern al firmei; studiere a nevoilor consumatorilor (utilizatorilor) si a comportamentului acestora; efectuare a previziunilor de marketing; cercetari pentru fundamentarea politicii de marketing, a strategiei de piata si a mixului de marketing; cercetari necesare elaborarii riguroase a programelor de marketing ca si pentru evaluarea performantelor realizate.

Importante atributii revin compartimentului de marketing in procesul fundamentarii deciziilor. Aici, el are rol de sinteza, avand sarcina coordonarii activitatilor desfasurate in celelalte compartimente.

Pe langa aceste domenii de atributii cu caracter de coordonare si sinteza, compartimentului de marketing ii revin si importante sarcini de executie (operationale). Dintre acestea, se detaseaza prin rolul pe care-l joaca in atingerea obiectivelor strategice, activitatile din domeniul politicilor - de produs, pret, distributie si promotionale.

In cadrul compartimentului de marketing al filialei isi desfasoara activitatea 10 persoane dintre care 5 sunt economisti, 2 informaticieni, 2 ingineri si un sociolog.

DIALOG este serviciul GSM oferit de Mobil Rom. Mobil Rom, prin DIALOG GSM, ofera clientilor sai cea mai mare retea de telefonie mobila din Romania, care continua sa se dezvolte permanent. In prezent, reteaua de acoperire DIALOG GSM acopera peste 255 de orase si peste 11.250 km de sosele de pe tot cuprinsul tarii (februarie 1999). DIALOG GSM isi dezvolta din ce in ce mai mult acoperirea si in statiunile balneo-climaterice sau in alte zone de interes turistic, in afara de statiunile litoralului, Delta Dunarii si statiunile montane deja acoperite. DIALOG GSM va permite sa comunicati cu persoane care poseda un alt telefon mobil, si cu abonati ai retelei fixe, in Romania sau in strainatate. Cu DIALOG GSM comunicatia este posibila:    


de la un telefon mobil la unul fix.

de la un telefon fix la ununl mobil.

de la un telefon mobil la un alt mobil.


Mobil Rom dispune in prezent de patru centrale MSC operationale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau si Timisoara. In dorinta sa permanenta de a imbunatati calitatea semnalului, pentru a spori capacitatea retelei, dar si pentru o cat mai buna repartitie a traficului, Mobil Rom a deschis la sfarsitul anului 1998 a cincea centrala la Bucuresti.

DIALOG GSM:

q     Va ofera un alt mod de comunicare, prin care puteti fi permanent in legatura cu cei dragi, cu partenerii de afaceri si cu prietenii

q     Va ofera cea mai mare arie de acoperire, care continua sa se dezvolte permanent, retea caracterizata de o foarte buna calitate a semnalului

q     Va ajuta sa va controlati bugetul afectat comunicatiilor

q     Are o retea intinsa de distributie in intreaga tara, fiind astfel la indemana oricui

q     Este un serviciu inovativ, flexibil care va ofera 6 variante de abonament, astfel croite incat sa se adapteze nevoilor dvs.(DIALOG 600, DIALOG 300, DIALOG 150, DIALOG 50, DIALOG Week-end si DIALOG Practic)

Prin preturile practicate, preturi promotionale la noile tipuri de abonamente sau servicii auxiliare, prin tarifarea diferentiata pe intervale de timp, si prin alte preturi practicate Dialog GSM a acaparat o foarte mare parte din piata de telefonie mobila din Romania si a reusit in mare masura sa satisfaca cererile in materie ale clientilor.

Promovarea propriilor produse si servicii se realizeaza prin diferite metode: fluturasi, banere, afise, concerte si activitati sportive sponsorizate, scrisori catre clienti si nu numai, campanii promotionale trimestriale, preturi promotionale practicate de sarbatorile importante (Paste, Craciun).

Distributia produselor si serviciilor Dialog se realizeaza prin intermediul propriilor puncte de distributie (magazine, centre regionale Dialog) sau prin intermediul dealer-ilor autorizati. In ambele cazuri canalul de distributie este scurt ceea ce se reflecta asupra preturilor care sunt foarte mici, precum si asupra calitatii care este superioara concurentilor.


Este momentul sa intri in DIALOG!!!Copyright © Contact | Trimite referat