Mijloace, instrumente si tehnici de plata utilizate in tranzactiile economice internationaleMijloace , instrumente si tehnici de plata utilizate in

tranzactiile economice internationale

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

Contractele de vanzare - cumparare utilizate in tranzactiile comerciale internationale, datorita ariei largi de probleme pe care le implica derularea unor astfel de tranzactii , cuprind o serie de clauze cu caracter mai special .Pentru argumentarea celor de mai sus se poate afirma ca , intrucat scopul oricarei tranzactii , in general , cu atat mai mult a celor internationale , este obtinerea profitului , si deci clauzele legate de pret , de conditiile de plata si de modalitatea de plata solicita din partea exportatorului si a importatorului un interes mai mare atat in timpul negocierilor cat si pe parcursul derularii contractelor .

Un alt argument este rolul pe care il au aceste clauze in contractele internationale si anume acela de a stabili cat , cum si unde se vor plati marfurile expediate de exportator .

Datorita faptului ca , intre momentul expedierii marfurilor si cel al incasarii valorii acestora exista o diferenta de timp si spatiu considerabila , fiecare parte contractanta urmareste , in timpul negocierilor sa castige garantii cat mai multe , exportatorul ca va incasa la timp contravaloarea marfurilor iar importatorul ca va primi la timp cantitatea de marfuri solicitata la pretul si parametrii calitativi stabilite in contract . nu991n7595muuy

In practica economica actuala , in afacerile economice internationale sunt utilizate o serie de mijloace , instrumente si tehnici de plata menite sa acorde partenerilor de afaceri garantiile mai sus-mentionate , in functie de gradul de cunoastere si incredere existent intre acestia .

In principiu se poate spune ca : "in conditii la in care renumele importatorului este mai solid cu atat exportatorul va avea nevoie de mai putine garantii inainte de a livra marfurile"1 .

Acest renume se castiga dupa eforturi sustinute ale tuturor factorilor implicati ( de decizie si executie ) pe parcursul mai multor ani sau chiar decenii.

Adoptand o uniformizare , pe plan mondial , in ceea ce priveste utilizarea mijloacelor , instrumentelor sau tehnicilor de plata , forurile internationale ce activeaza in domeniu au vizat si vizeaza in continuare reducerea riscurilor majore tinand cont de faptul ca o eliminare totala a acestora nu este posibila din punct de vedere practic.

Cele mai utilizate mijloace , instrumente si tehnici de plata , in tranzactiile economice internationale sunt : valutele , monedele internationale , cambia( trata ) , biletul la ordin , cecul , in ultima perioada de timp a luat amploare si cardul , iar ca tehnici de plata merita amintite incasso documentar si creditele documentare( in variantele : acreditiv documentar si scrisoare de credit comerciala1 ) .

Valutele sunt monede nationale care au urmatoarele caracteristici :

- putere de plata;

- se bucura de o larga circulatie;

- pot fi constituite rezerva si in alte tari decat intara emitenta .

Valuta care se prezinta sub forma de bancnote sau monezi poarta denumirea de valuta in numerar iar cea disponibila intr-un cont bancar - valuta in cont .

In functie de modul in care valuta in cont a fost depusa in banca , intalnim :

- valuta in cont la vedere;

- valuta in cont la termen .

Dupa modul de preschimbare a valutelor se cunosc :

- valute convertibile ( monede ce se schimba liber cu alte monede nationale sau internationale ) ;

- valute neconvertibile ( monede ce schimba contra altor monede nationale sau internationale numai intr-un singur sens ) ;

- valute transferabile ( se bucura de o convertibilitate limitata stabilita in cadrul unor intelegeri regionale ) ;

- valute liber-utilizabile ( se bucura de o convetibilitate totala ; din aceasta categorie fac parte dolarul american , marca germana , lira sterlina , francul francez si yenul japonez ) .

Monedele internationale sunt acele monede nationale care circula in afara granitelor statului emitent si constituie mijloace de plata si de rezerva pe piata internationala .

Conform definitiei de mai sus , in categoria monedelor internationale pot fi incluse cele cinci valute liber-utilizabile si instrumentele monetare si unitatile de cont emise de organismele financiare internationale , respectiv D .S .T , E .C .U , EURO , etc.

D .S .T ( Drepturile speciale de tragere ) sunt o unitate de cont ( emisa de Fondul Monetar International ) pentru a evita unele fluctuatii de pe piata monedelor nationale .

E .C .U ( European Currency Unit ) , moneda emisa in cadrul Sistemului Monetar European , si utilizata in tarile membre .

Valoarea unitatilor de cont se stabileste pe baza metodei cosului valutar , potrivit careia valoarea unitatii se stabileste ca medie ponderata a valutelor luate in calcul .

EURO , noua moneda unica europeana care va intra in circulatie in anul 1999 potrivit politicii financiar - monetare a Uniunii Europene .

Cambia ( trata ) , biletul la ordin si cecul sunt instrumente de plata si de credit .Instrumente de plata , pentru ca pot fi preschimbate in lichiditati si de credit deoarece din momentul primirii pana la data efectuarii platii trece o anumita perioada de timp .

In ceea ce priveste cambia , aceasta poate fi definita ca fiind un document tipizat prin care o persoana ( tragatorul ) , da un ordin neconditionat unei alte persoane ( tras ) , de a plati ( la termen sau la vedere ) o anumita suma de bani unui beneficiar .

Biletul la ordin reprezinta un inscris prin care o persoana ( fizica sau juridica ) numita emitent , se obliga sa plateasca ( la vedere sau la termen ) o anumita suma de bani unei alte persoane numita beneficiar .

Atat cambia cat si biletul la ordin pot fi transmise prin gir ( andosare ) si de regula toate prevederile aplicabile cambiei se aplica si biletului la ordin .Spre exemplificare ambele efecte de comert pot fi scontate , rescontate , prescrise , platite , forfetate .

In aceasi categorie a efectelor de comert este inclus si cecul .Principala functie a cecului este aceea de plata .Spre deosebire de cambie si biletul la ordin , cecul este platibil numai la vedere si poate fi definit ca fiind un inscris prin care o persoana ( fizica sau juridica ) da un ordin unei banci sa plateasca ( la vedere ) suma de bani inscrisa in cec , unei terte persoane ( beneficiar ) .

Utilizarea cecului implica , din partea beneficiarului , verificarea existentei , in contul bancar, a sumei inscrise in cec .

Cardul bancar , larg utilizat in SUA ( inca din anii 50 ) a cucerit si Europa , mai ales in cepand cu anii 80 .Se prezinta sub forma unei cartele din plastic , dimensionata dupa formatul unei carti de vizita 1 .

Cardul are inscris pe el :

- denumirea si emblema emitentului( o banca ) ;

- datele de identificare ale titularului .

Incasso documentar( engl . colection ) , conform definitiei din Regulile Uniforme privind Incasso-ul din Publicatia Camerei Internationale de Comert de la Paris nr . 322/1978 :

" ( I ) Inseamna predarea de catre banca , in baza instructiunilor primite , a documentelor definite la punctul ( II ) de mai jos , pentru :

a ) a obtine acceptarea si/sau plata dupa caz sau

b ) a livra documente comerciale contra acceptarii si /sau plata dupa caz , sau

c ) a livra documente in alte conditii

( II ) Documente inseamna documente financiare si/sau documente comerciale .

a ) Documentele financiare cuprind cambiile , biletele la ordin , cecurile , recipisele de plata sau alte instrumente similare utilizate pentru obtinerea platilor .

b ) Documentele comerciale cuprind facturile , documentele de expeditie , documentele de titlu de proprietate sau altele similare , sau oricare documente care nu sunt documente financiare .

( III ) Incasso simplu este acela in care documentele financiare nu sunt insotite de documentele comerciale .

( IV ) Incasso documentar este acela care cuprinde :

a ) documente financiare insotite de documente comerciale ;

b ) numai documente comerciale ."

Alaturi de acestea se mai utilizeaza si plata in avans ( constituie cea mai atractiva modalitate de plata din punctul de vedere al exportatorului dar cea mai putin atractiva pentru importator ) , plata la expediere , plata dupa vanzare , tranzactii pe baza de cont deschis ( utilizate adesea de firmele din SUA ) .

Alegerea unei modalitati sau a unui instrument de plata , in derularea unei afaceri economice internationale , implica din partea managerilor si a colectivelor de specialisti, ce isi desfasoara activitatea in acest domeniul , cunostinte temeinice de management si marketing international , de legislatie interna si internationala in domeniile comercial , financiar - bancar , cu atat mai mult cu cat fiecare dintre aceste mijloace , instrumente si tehnici de plata au particularitatile lor de forma si de fond .

Bineinteles ca aceasta alegere depinde si de alte elemente cum ar fi : legislatia nationala-care trebuie sa fie aliniata la cea internationala , de experienta acumulata in timp si traditia in utilizarea acestor mijloace sau instrumente , pozitia firmei pe pietele internationale , relatia dintre agentul economic si banca sau bancile colaboratoare , puterea economico-financiara a firmei etc .

In conditiile in care Romania si -a exprimat dorinta de aderare la Uniunea Europeana iar pe plan european se fac eforturi pentru realizarea unei europe unite , cunoasterea si utilizarea tehnicilor si instrumentelor de plata , a managementului tranzactiilor internationale in ansamblul sau , trebuie sa constituie un obiectiv prezent si viitor pentru toti cei implicati in domeniile comercial , financiar , banacar , economic in general .

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n

  57991nnx95muy7n