Concurenta - functiile concurentei, Functia de reglare, Functia de motivare, Functia de repartitie, Funcita de control referat

 

 

 

Functiile concurentei 49531sve63hms1n

  1. Functia de reglare. Pentru a supravietui in lupta de concurenta agentul economic trebuie sa propuna bunuri sau servicii pe care le prefera cumparatorul (consumatorul). In consecinta si factorii de productie sint indreptati, sub influenta pretului, sint indreptati in acele retele unde se simte o necesitate sporita.
  2. Functia de motivare. Pentru intreprinzator concurenta insemna si o sansa si risc concomitent: intreprinderile, care propun o productie mai buna dupa calitate sau o produc cu cheltuieli mai mici, primesc in consecinta un venit sporit, ceea ce stimuleaza procesul tehnic. Si invers, intreprinderile ce nu reactioneaza la dorintelel clientilor sau incalca legile concurentei pe piata primesc in consecinta pedeapsa sub forma de pierderi sau sint eliminati din piata.

  3. Functia de repartitie (reparitzare). Concurentia este nu numai un catalizator, lun stimul pentru o productie sporita, dar si face posibila repartizarea venitului intre intreprinderi, (agenti economici) in functie de investigatiile lor efective. Aceasta satisface regula de remunerare in functie de rezultate in urma luptei competitive.

  4. Funcita de control. Concurenta impune anumite restrictii si in acelasi timp indeplineste functia de control asupra puterii economice a fiecarei intreprinderi. Astf4el monopolistul poate impune pretul. In acelasi timp concurenta ii da posibilitate cumparatorului (consumatorului) de a alege din mai multi vinzatori. Cu cit e mai perfecta concurenta, cu atiat e mai obiectiv pretul. vm531s9463hmms

Politica in sfera concurentei e menita sa indeplineasca functii de control, pentru ca concurenta sa poata sa-si indeplineasca functiile. Principiul de baza “intensitatea maximala a concurentei”, in calitate de scop a politicii concurentiale, presupune:  1. inovatia sub presiunea concuretei – perfectionarea rapida a proceselor tehnice.

  2. Intreprinderile au o plasticitate inalta – se adapteaza rapid la schimbarile ce se produc pe piata.

Intensitatea concurentei se determina prin faptul cit de repede se pierd avantajele venitului in rezultatul infaptuirii cu succes a inovatiilor de catre concurenti. In primul rind aceasta depinde de faptul cit de repede reactioneaza conurentii la startul efectiv a intreprinderii-pioner si cit de dinamic este procesul.

In concordanta cu principiul de baza a “intensitatii optimale a concurentei” conditiile favorabile de funcitionare a concurentei se manifesta atuinci cind se ciocnesc cu o oligopolie “larga” cu individualizarea “moderata” a productieie. Oligopolia “ingusta” cu o puternica individualizare a productiei, invers, duce la micsorarea intenistatii concurentei.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani