ECONOMII COMPARATE - Romania si socul globalizarii referat

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI  

Facultatea : Economie generala


Disciplina: ECONOMII COMPARATE


ROMANIA SI SOCUL GLOBALIZARII


Student: Cosmina Dinca

Grupa: 1430                 

AN III


Ce este UE?

Uniunea Europeana este o grupare de state care prin vointa libera a popoarelor sale, exprimata democratic, a decis sa renunte gradual la independenta proprie in favoarea unei autoritati centrale. Aceasta renuntare implica:

renuntarea la granite;

renuntarea la politici economice nationale;

renuntarea la moneda nationala si la politici fiscale nationale;

renuntarea la fortele militare nationale.

Abdicarea de la independenta este relativa, cel putin pana in momentul de fata. Parlamentul european (deja existent), viitorul guvern european cuprind sau vor cuprinde elemente nationale proprii statelor participante.

Exista insa doua aspecte. Primul e acela ca toti membrii acestor structuri centralizate sunt independenti de guvernele ce i-au delegat; dispare deci reprezentativitatea dar ramane legitimitatea. Al doilea aspect se refera la componenta. Indubitabil, membrii parlamentului european ca si ai viitoarei structuri executive vor fi delegati de majoritatile politice ale statelor membre.

Exista un viciu de fond. Exercitarea democratiei se reduce la exercitarea intereselor financiare private ale Puterii impotriva intereselor statului si ale natiunii. Aparent e un viciu al democratiei romanesti, asa cum ne indeamna sa credem, din ratiuni obscure toata presa romaneasca. In realitate, e un viciu al sistemului insusi. Situatia este generalizata in toate democratiile lumii; dovada e izbucnirea periodica de scandaluri in randul guvernantilor, scandaluri care nu sunt altceva decat reglari de conturi la nivel inalt. Iar daca stabilitatea unui stat depinde printre altele, de atitudinea presei si a mijloacelor mass-media asa cum se intampla intr-un sistem democratic, atunci acest stat democratic e o creatie temporara care face transferul catre un sistem mult mai stabil si puternic.

Avantajele uniunii sunt exclusiv de natura materiala. Pentru a pastra atractiva ideea unificarii, atat pentru statele deja memebre ale uniunii cat si pentru cele care urmeaza sa adere, trebuie ca populatiile sa fie convinse de mitul prosperitatii sociale si sa si-l insuseasca ca mod de viata.

Revenind la intrebarea titlu, raspunsul este urmatorul: UE este calea catre un imperiu. Asemanator tuturor celorlalte imperii ale istoriei, cuprinde natiuni distincte, o putere decizionala si militara centrala si o organizare potrivita epocii. Singura diferenta care ar apare este vointa poparelor. Ar parea ca e prima oara in istorie cand un imperiu se naste din vointa popoarelor ce-l formeaza. In realitate nu e vorba de nici o vointa; poparele nu au decat vointa ce le-o inspira un conducator si singurul drum pe care istoria il inregistreaza e drumul lor sub vointa acelui conducator. Restul nu e decat aparenta. Astazi aceasta aparenta poarta numele mass-media. Presa este forta care naste si ingroapa istoria, creeaza majoritati si curente de opinie, creeaza 'lideri' politici, oameni ai momentului si tot ea ii sterge, creeaza evenimente si fapte. Mass-media este astazi prima putere mondiala si dominatia ei se sprijina pe doua din principiile democratiei - libertatea cuvantului care ii permite sa spuna orice fara nici o opreliste, putand astfel sa creeze o majoritate si principiul elector- masele isi aleg conducatorii iar majoritatea impune conducatorul. Astfel, mass-media impune conducatorii politici.
De ce exista UE?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ma refer la un termen astazi devenit laitmotiv: globalizarea.

Globalizarea defineste acea tendinta naturala (?) care tinde sa desfaca legaturile tradiaionale economice, politice si sociale bazate pe statul autoritar, ierarhic si sa le inlocuiasca cu o structura orizontala, flexibila si neingradita de tip retea, coordonata la varf de o putere supranationala.

Elementele care contribuie la globalizare sunt schimbarile tehnologice, costurile din ce in ce mai reduse ale transporturilor si comunicatiilor, amplificarea schimburilor comerciale si interdependenta financiara dintre tari.

Am pus sub semnul intrebarii caracterizarea drept 'naturala" a globalizarii. In fond acest proces este cu totul anti-natural. El implica dizolvarea autoritatii la un nivel inalt de organizare socio-politica, creeaza libertati cu care omul nu s-a mai confruntat pana acum, favorizeaza disparitia trasaturilor culturale si istorice ale diferitelor natiuni, creeaza cultura de masa.

La nivelul indivizilor globalizarea inseamna generalizare, uniformizare, eliberarea de sub restrictiile traditionale (de tip moral); efectul este de descompunere pe ansamblu.

La nivel economic globalizarea favorizeaza aparitia monopolurilor gigantice, eventual a oligopolurilor. Dispare posibilitatea protejarii locale a pietei (odata cu disparitia granitelor), deci sansele ca noi jucatori sa apara pe piata se diminueaza. Favorizeaza companiile deja existente pe piata si le vor da posibilitatea sa-si imbunatateasca pozitia. Favorizeaza dezvoltarea comertului, concentrarile de putere in randul corporatiilor multinationale, divizarea regiunilor lumii pe zone specializate de productie industriala sau agricola.

La nivel politic schimbarile sunt cele mai interesante. Aparitia unui 'top-power' si disparitia in timp a puterii reprezentate de guvernele nationale poate duce la un control foarte eficient al indivizilor ('nowhere to hide').

Existenta UE serveste globalizarea.

Ea face tranzitia spre un stat de tipul "Statele Unite ale Europei" dupa modelul SUA, incercand sa atenueze diferendele istorice dintre natiuni, diferentele de personalitate dintre popoare.

Liantul ce trebuie sa uneasca Europa este ideea prosperitatii materiale bazata pe economia de piata intr-o societate de consum.


Cine doreste integrarea?

Astazi se exercita asupra Romaniei (si nu numai) presiuni de integrare. Pe de o parte media vorbeste la superlativ despre beneficiile integrarii in UE si incearca (si reuseste) sa creeaze un curent national de opinie favorabil integrarii, iar pe de alta parte orice actiune politica care vizeaza integrarea este prezentata drept incompleta, ineficienta sau chiar ostila. Tot prin prisma integraarii in UE sunt vazute, comentate si atacate actiunile unor partide politice considerate de dreapta sau extrema dreapta (in realitate nu avem dreapta politica in Romania).

In concluzie trebuie sa ne integram cu orice pret in Europa dar nimic din ceea ce am facut pana acum nu e sufient. Romania a devenit un teren experimental al politicii internationale: cerintele economice sunt amestecate cu cele privitoare la drepturile omului si ale minoritatilor etnice intr-o invalmaseala fara sens.

In data de 11 Iulie 1991 Senatul Statelor Unite, condamna resurectia anti-semitismului si a intolerantei etnice din Romania si emite urmatoarea Rezolutie Concurenta :

GLOBALIZARE
Abordare economica


Data fiind situatia precara a economiei romanesti dupa 11 ani de tranzitie, se impune identificarea punctelor slabe si a punctelor forte in vederea integrarii in structurile economice globale.
Sistemul bancar romanesc a suferit importante transformari, unele dintre ele foarte costisitoare, dar care in final au condus la consolidarea sa. Cei care administreaza acest sistem in prezent ar trebui sa-si concentreze eforturile in vederea sporirii increderii populatiei si agentilor economici in bancile romanesti alaturi de implementarea unui sistem performant de management al riscului.
In ceea ce priveste relatiile cu institutiile economice internationale, incheierea acordului cu Fondul Monetar International reprezinta un prim pas important, dar, in contextul globalizarii si al liberalizarii pietelor de capital, este necesara atragerea de resurse financiare si consolidarea relatiilor cu institutii de profil.
O conditie absolut necesara pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice este continuarea procesului de dezinflatie. Insa, pentru ca acest proces sa fie posibil, se impune reducerea arieratelor din economie si rezolvarea problemei hazardului moral. Scaderea dobinzilor, ca urmarea a acestei actiuni, va ieftini creditele si va facilita investitiile, creeindu-se in acest mod premisa unei cresteri economice sustinute.
O conditie esentiala pentru a asigura un mediu de afaceri competitiv consta in spargerea monopolului statului in domeniul utilitatilor publice. Plusul calitativ atat de necesar agentilor nationali se poate realiza numai prin cresterea concurentei. Din acest punct de vedere, companiile transnationale sunt considerate din ce in ce mai mult un pericol, o alta temere in ceea ce priveste marile corporatii internationale o reprezinta posibilitatea internalizarii pierderilor si externalizarii profiturilor. Dar in cadrul acestei analize, nu trebuie ignorate aspectele pozitive pe care le presupune prezenta acestora pe piata romaneasca, si anume aportul de know how si schimbarea mentalitatilor de tip socialist in randul angajatilor.
O alta problema stringenta a economiei roamnesti o reprezinta agricultura, sector in care se impune trecerea de la exploatatii de marimi mici si medii la marile exploatatii agricole. Un rol important in cadrul acestui proces il joaca statul, care trebuie sa creeze cadrul necesar sporirii calitatilor produselor romanesti, astfel incat acestea sa faca fata competitiei acerbe care se va naste odata cu integrarea Romaniei in structurile pietei europene.
Sta in puterea noastra sa transformam Romania intr-un actor important pe scena interdependentelor economiei globale in general, si in regiunea balcanica, in special, in care a fi sau a nu fi va fi o chestiune de vointa si profesionalism.
Abordare politica


In cea mai mare parte a cazurilor, statele isi pastreaza caracterul national si suveran, totusi din ce in ce mai mult, statul este vazut ca fiind prea mic pentru problemele mari si prea mare pentru problemele mici.
In acest context, se impune crearea unor noi forme de organizare statala si a unor noi structuri de putere suprastatale. Statele sunt nevoite sa raspunda azi provocarilor globale (poluare, terorism, razboi informational), ceea ce determina o intensificare a cooperarii pe principii de subsidiaritate - deocamdata la nivel regional.
Una dintre cele mai mari temeri in ceea ce priveste aderarea Romaniei la structurile internationale o reprezinta pierderea suveranitatii. In realitate, prin integrare, Romania dobandeste mijloace de actiune noi, diferite de cel traditionale, mult mai eficiente.
In perioada urmatoare, sistemul politic se va confrunta cu presiuni crescande venite atat din partea corporatiilor transnationale, cat si din partea actorilor non-economici, a societatii civile. Puterea acestor grupuri de interese a crescut exponential in ultimii ani, date fiind noile posibilitati de comunicare, cu referire in special la Internet.
Pe baza acestor considerente, principalul obiectiv pe termen mediu al Romaniei ar trebui sa il reprezinte consolidarea influentei politice in spatiul balcanic, identificarea unei nise prin care Romania ar putea deveni un lider regional in aceasta zona.


Abordare sociala


Din punct de vedere social, unul dintre cele mai importante efecte ale globalizarii il reprezinta facilitarea accesului la informatie. Prezentarea standard a informatiei determina uniformizarea sociala avand drept efect in sfera culturala corodarea diferentelor specifice regionale pana la anihilarea acestora.

Internetul este motorul comunicarii sociale globale ce poate duce la crearea unei societati civile globale.
In plan individual avem de-a face cu erodarea identitatii spirituale, manifestata prin disparitia constiintei apartenentei la un anumit grup social, inlocuita cu o constiinta universala totala si totalitara.
Reversul excesului de informatii duce la alienarea in masa a indivizilor concretizata in faptul ca acestia nu mai sunt capabili de a discerne constient intre realitatea virtuala si realitatea naturala. Mediul artificial ca spatiu in care nu imaginile imita lucrurile ci lucrurile se constituie ca imitatii ale modelelor virtuale promovate prin filme, reclame, desene animate, jocuri video, se ajunge la cresterea incidentei cazurilor de anxietate, instrainare, nebunie, anomalie, dezechilibrare.
Un alt aspect al globalizarii se manifesta in cresterea graduala a diferentelor de oportunitati intre elite si masele largi manifestata prin pauperizarea accentuata a clasei sociale inferioare.
Aceste probleme se reflecta intr-o crestere a ratei infractionalitatii precum si in posibilitatile sporite de conflicte intre statele sarace.
Romania incadrandu-se in categoria statelor in curs de dezvoltare e direct afectata de prima problema mentionata, prezentand de asemenea potential in cazul celei de-a doua.
Un aspect pozitiv, des mentionat, al globalizarii este deschiderea fostelor enclave catre lume, realizata prin libera circulatie a populatiei. Dar aceasta deschidere se face selectiv, cei care pot beneficia de ea fiind tot mai mult categoriile specializate si educate ale societatii, adica elitele mentionate mai sus.
Asistam la modalitati tot mai complexe de divertisment stand sub semnul cultului superficialitatii si ducind la erodarea codurilor morale, adica la disparitia progresiva a autoritatii internalizate. Publicul larg nu mai este interesat astazi decat de cultura ca spectacol, de cunoasterea ca si concurs televizat sau internetizat, iar ultima forma de arta gustata de mase sunt reclamele.
Problemele mediului inconjurator macroscalare (incalzirea globala, efectul de sera, distrugerea fondului forestier, diminuarea masei cinegetice) vor avea efecte tot mai vizibile in perioada urmatoare. La acestea se adauga problemele microscalare (poluarea industriala, distrugerea solului, poluarea transfrontaliera, poluarea apelor) cu efecte mult mai rapide si mai grave asupra populatiei.
Lipsa de constientizare la nivelul populatiei si refuzul de a lua o decizie ferma in aceasta privinta vor crea probleme globale pe termen lung.


New Technology


Principal motor al globalizarii, tehnologia a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare remarcabila, bazata in pricipal pe cresterea vitezei de circulatie a informatiei in intreaga lume.
Ca urmare a ritmului sustinut de dezvoltare a tehnologiilor, piata mondiala de IT s-a disipat pe intreg globul, concentrindu-se in zone specializate. Suprematia in acest domeniu apartine incontestabil Statelor Unite ale Americii.

Principala caracteristica a acestui sector este eficienta, intrucat in procesul de productie este utilizata forta de munca inalt calificata la un pret relativ scazut. Aceasta conduce implicit la scaderea preturilor produselor IT si cresterea lor calitativa.
Prima comunitate globala, INTERNETUL, a dus la desfiintarea granitelor de orice tip la nivelul locuitorilor planetei. Un exemplu elocvent al integrarii INTERNETULUI in procesul globalizarii il reprezinta un proiect prin care se doreste utilizarea resurselor unei retele de calculatoare conectate la internet in vederea gasirii unui remediu impotriva cancerului.
In acest context, Romania poate juca un rol major in dezvoltarea la nivel mondial al IT-ului, data fiind forta de munca cu o pregatire de exceptie, incurajata si de proiectele de lege sustinute de guvern. Prin initiative legislative ale Comisiei de IT din Camera Deputatilor in ultimele luni a fost creat un cadru legislativ general (Legea e-commerce, Legea semnaturii electronice) cit si masuri de incurajare a investitiilor in acest domeniu (Legea 0% impozit pe salariu).
In viitor se are in vedere creerea de parcuri informatice, zone cu statut special din punct de vedere fiscal. Aceasta initiativa ar putea fi aplicata si in domeniul biotehnologiei datorita fortei de munca profesioniste in domeniu.
Romania are un potential deosebit, putandu-se constitui intr-un important nod de cercetare biotehnologica si software ca reprezentante ale unor institutii de cercetare straine.Fenomenele globalizarii si integrarii implica renuntarea de catre statele membre la o parte din atributele lor suverane, unul din fundamentele dreptului international.

Fenomenul globalizarii nu poate fi evitat. Dincolo de globalizarea economica si politica exista si o globalizare morala. Globalizarea, in general, trebuie sa fie bazata pe principii morale.

Indiferent de schimbarile ce se vor impune si in domeniul comertului, principiile de baza de politica comerciala vor ramane valabile inca multa vreme, cu toate progresele tehnologice ce se vor realiza.

In economia de piata globalizata vor ramane valabile principiile promovarii, sustinerii si protejarii intereselor individuale si/sau de grup.

Romaniei nu-i ramane de facut decat sa-si indeplineasca cat mai fidel obligatiile ce si le-a asumat in cadrul Acordului European si asta intr-un termen cat mai scurt, maxim doi ani.

Prin documentele ulterioare au fost detaliate o serie de criterii de performanta si de convergenta care, indeplinite, vor asigura o tranziaie mai constienta a Romaniei la UE.

Consiliul European de la Copenhaga din iunie 1993 a elaborat criteriile ce trebuie indeplinite de tarile canditate doritoare a deveni membre UE, si anume:

Institutii stabile care sa garanteze democratia, suprematia legii, drepturile omului, respectul fata de minoritati si protejarea lor;

Existenta unei economii de piata viabile si a capacitatii de a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din interiorul UE;

Capacitatea de a-si asuma obligatiile pe care le presupune calitatea de membru, inclusiv aderarea la obiectivele uniunii politice, economice, monetare si de securitate;

piata interna fara frontiere in calea liberei circulatii a marfurilor, capitalurilor, serviciilor si a persoanelor.


Teodor Melescanu: "Cred ca, indiferent daca unii il accepta sau nu, fenomenul este ca un val care vine oricum peste noi. Globalizarea a adus de fapt Romaniei eliberarea de sub comunism, pentru ca, in mare masura noi ne-am inscris intr-o tendinta care a trecut prin zona noastra europeana. Globalizarea ne atinge acum cu acest prim val care este inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Indiferent ca vedem si partile bune sau numai pe cele rele, globalizarea este un fenomen care are loc. Pentru o tara ca Romania, mi se pare ca singura alegere pe care o putem face este intre a fi o victima sau un castigator de pe urma acesteia. Dintr-un fenomen cum este globalizarea, fiecare trebuie sa incerce sa obtina maximum pentru interesul sau ."
   Bibliografie:


www. vipromania.com /declaratie.html

www. ccir.ro /startegie-nationala/f16/globalizare.htm

www. ave-home.ro /romania/integrareUE.htm

www. lumeam.ro /nr4_2000/noua_era.html

Tribuna economica - nr.31/2002

Tribuna economica - nr.11/2002Copyright © Contact | Trimite referat