TRANSPORTURI - CURSURICURS NR.6/15NOV1999


TRANSPORTURI AERIENE


Cea mai dinamica modalitate de transport este cea aeriana. Traficul international de marfuri s-a dublat la fiecare 5-6 ani. In traficul international au intrat nu numai marfuri clasice ca supliment de bagaj la transportul calatorilor ci au aparut linii aeriene specializate in transportul de marfuri. La acestea a contribuit in mod constant pretul de transport, confortabilitatea primirii si expedierii marfurilor, siguranta si nu in ultimul rand cooperarea existenta intre companiile aeriene, ceea ce simplifica foarte mult activitatea beneficiarilor de transport.Reglementari internationale privind traficul aerian:

Conventia de la Varsovia 1929- prin aceasta conventie s-au pus bazele Contractului de Transport Aeriene, materializat prin scrisoarea de Trasura a Transporturilor Aeriene. Aceasta conventie reglementeaza de fapt documentele folosite in transporturile internationale aeriene si precizeaza drepturile si raspunderea civila a carausului aerian pentru cauzele suferite de calatori, bagaje si marfuri in timpul transportului. Convetia defineste transportul international aerian ca acel transport la care punctul de plecare si punctul final de destinatie sunt situate in tari diferite. Regulile conventiei de la Varsovia se aplica la transporturile efectuate intre 2 tari contractanete.

Conventia Sanitara Internationala de la Haga 1933- aceasta conventie reglementeaza masurile de control ce pot fi luate de aeroporturi pentru protectia sanitara fito sau veterinara cu privire la accesul aeronavelor, echipajelor acestora, bagajelor si marfurilor in general si in mod special, atunci cand exista suspiciuni de contaminare sau infestare.

Conventia de la Chicago 1944- aceasta reprezinta principalul instrument juridic in domeniul aviatiei civile internationale.

Protocolul de la Haga 1955- cu aceasta ocazie s-a precizat faptul ca documentele de transport prevazute in Conventia de la Varsovia fac dovada contractului de transport. De asemenea prin acest protocol s-a limitat raspunderea carausului si timpul de intocmire a reclamatiilor privind pierderea sau avarierea marfurilor sau a bagajelor transportate.

In Romania, contractul de transport aerian intern este reglementat de Codul Aerian Roman aprobat prin ordonanta de urgenta nr 29 din 28 august 1997.


CONTRACTUL DE TRANSPORT INTERNATIONAL AERIAN


Contractul international de transporturi de marfuri dintr-o tara in alta se manifesta sub forma de scrisoare de transport aerian: AWB AIR sau WAY BILL.


SCRISOAREA DE TRASURA- reprezinta dovada primirii marfii de catre compania aeriana pentru a fi transportata si acceptarea conditiilor generale pe care le are fata de beneficiar. Scrisoarea de transport aerian se intocmeste in 3 exemple originale si mai multe copii (in functie de necesitatile beneficiarului de transport). Destinatia celor 3 exemplare este urmatoarea:primul exemplar poarta mentiunea: pentru exportatori si este semnat de expeditor si ramane la caraus;

al II-lea exemplar poarta mentiunea: pentru destinatar si este semnat atat de expeditor cat si de transportator si insoteste marfa pana la destinatie si se preda destinatarului;

al III- lea exemplar poarta mentiunea: pentru expeditor; este semnat de transportator dupa primirea marfii la transport si ramane la expeditor pentru a fi negociat.

Copiile scrisorii de trasura sunt folosite pentru a confirma primirea de catre destinatar pentru deplinirea formalitatilor vamale, etc.

Principalele mentiuni pe care trebuie sa le cuprinda o scrisoare de transport aerian sunt:

punctele de plecare si de destinatie;

mentiunea ca transportul este supus prevederilor conventiei de la Varsovia;

greutatea, volumul, numarul si dimensiunea coletelor, felul ambalajului, marcajul si starea marfii predata la transport;

documentele anexate la scrisoarea de transport aerian necesare indeplinirii formalitatilor vamale, fiscale, fitosanitare si de alta natura.

numele si adresa destinataturului, eventual numele si adresa centrului acestuia care urmeaza sa preia marfa pe aeroportul de destinatie;

mentiuni in legatura cu modul de plata a taxelor de transport si a celor accesorii;

numele si adresa expeditorului;

Modificarile scrisorii de transport aerian poate avea loc in conformitate cu prevederile conventiei de la Varsovia. In acest sens expeditorul are dreptul sa retraga marfa de la transport pe aeroportul de plecare in timpul calatoriei si chiar la destinatie. Deasemenea el are dreptul sa dispuna predarea marfii unei alte persoana decat cea mentionata in contractul de transport aerian.

In ceea ce priveste reclamatiile: - in transporturile aeriene acestea se fac nu mai tarziu de 7 zile pentru bagaje si 14 zile pentru marfa.


SCRISOAREA DE TRANSPORT AERIAN IN TRAFIC CONSOLIDAT


In scopul reducerii costurilor de transport pe calea aerului se foloseste pe scara din ce in ce mai larga traficul consolidat. Prin trafic consolidat se intelege gruparea mai multor expeditii pe aer, postul de plecare pentru un singur aeroport de destinatie si un singur destinatar; gruparea expeditorilor se realizeaza de casa de expeditii care colecteaza expeditiile de la mai multi expeditori si intocmeste o singura scrisoare de transport aerian inscriind ca destinatar tot o casa de expeditie corespondenta, care efectueaza primirea intregii cantitati.

Companiile aeriene prefera aceasta grupare a marfurilor pentru ca obtin o economie de forta de munca in activitatea de expeditie si de intocmire a documentelor.
CASA DE EXPEDITII- realizeaza aceasta grupare si expedierea cu o singura scrisoare de trasura apartinand mai multor expeditori pentru a beneficia de tariful companiilor aeriene, valabil in cantitati mari la o singura exlediere.

Aceasta forma de trafic este avantajoasa si pentru destinatari intrucat casa de expeditii corespundenta realizeaza de regula transportul pana la domiciliul destinatarului, intocmind si formalitatile necesare de import.

Scrisoarea de transport aerian consolidat se numeste: MAWB- MASTER AIR WAY BILL sau HAWB- HOUSE AIR WAY BILL si este insotita de un manifest de consolidare.


Principalele elemente care au influentat nivelul tarifelor aeriene:

greutatea marfurilor incarcate la o singura expeditie;

ambalajul marfii care se transporta;

distanta si relatiile de transport;

felul marfii;

felul de ambalare;

modalitatea de angajare a transporturilor.
CURS NR. 1/11.10.1999


TRANSPORTURILE IN SISTEMUL RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE


In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale a largirii si diversificarii schimbului commercial intre state, un rol de seama revine transporturilor si expeditiilor internationale de marfuri.

Transportul= reprezinta o latura importanta a productiei materiale care prin rolul lor de deplasare a marfurilor influenteaza hotarator si celelalte ramuri ale economiei mondiale, inclusiv comertul international.

Constituind mijloc material efectiv pentru comercializarea relatiilor economice inter- statale transporturile economice internationale pot fi considerate aparatul circulator al intregii economii mondiale.


Transporturile internationale contribuie direct la:

realizarea acordurilor interstatale de cooperare economica;

realizarea unui sistem de distributie cat mai apropiat de necesitatile beneficiarilor de....

introducerea in circuitul mondial a tuturor zonelor de pe glob prin crearea posibilitatilor de realizare a datoriei statelor de participare la diviziunea internationala a muncii.

Dinamica cresterii capacitatii de transport pe plan mondial in ultimile decenii are o tendinta similara cu cea a dinamicii comertului international. Aceasta este determinate de:

rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari sturcturale in schimburile internationale;

largirea schimburilor economice intre state, cresterea numarului de parteneri comerciali conduce implicit la cresterea distantelor intre parteneri.

repartizarea inegala pe plan mondial a factorilor de productie.

pe masura dezvoltarii comertului international, a cresterii distantelor de transport, a marfurilor de comert exterior s-au majorat cheltuielile de transport.

dezvoltarea in ritm intens a schimbului de marfuri pe plan international a determinat si sporirea preocuparilor pentru organizarea activitatilor de depozitare si manipulare a marfurilor.

transportul international contribuie la realizarea strategiei, desfacerii marfurilor pe piata internationala.

o influenta hotaratoare asupra activitatii de comert international o au si transporturile din punct de vedere al calitatii serviciilor prestate de catre participantii la expeditiile internationale.

ca parte a comertului invizibil transporturile contribuie in mod direct la echilibrarea balantei de plati externe a unei tari.

CURS NR.2/18.10.1999


TRANSPORTURILE MARITIME


NAVIGATIA LINIE SI NAVIGATIA TRAMP


In practica maritime internationala exista 2 forme distincte de exploatare comerciala a navelor:


Navigatia neregulata sau TRAMP

Caracteristici:

a.      presupune o navigatie neregulata care nu este legata de o anumita ruta de transport, de anumite porturi fixe de expediere si de destinatie;

Navele utilizate in navigatia neregulata colinda marile si oceanele in cautare de marfuri pentru transport, acostand in acele porturi unde anumiti incarcatori le ofera conditiile de transport cele mai avantajoase.

b.     fiecare cursa a unei nave TRAMP este legata in general de satisfacerea cerintelor de transport ale unui singur navlositor care dispune de o partida de marfa suficienta pentru a ocupa spatiul de transport oferit de nava in cauza. Rezulta, deci ca navele TRAMP transporta, in general, marfuri grele si voluminoase cunoscute in practica sub denumirea generica de "marfa de masa" (titei si derivate petroliere, carbuni, cereale, ingrasaminte fizice, etc.).

c.      fiecare cursa a unei nave TRAMP are la baza un contract de transport semnat intre armator si navlositor, cunoscut sub denumirea de "CHARTER PARTY (CH/ P)".


Navigatia regulata sau de linie

Caracteristici:

a.      navele de linie furnizeaza servicii unei clientele numeroase care expediaza marfuri in partizi relativ mici;

b.     la acest tip de navigatie sunt anuntate anticipat calatoriile si escalele in porturi bine determinate;

c.      o alta particularitate o constituie contractul care imbraca forma BOOKING-NOTE (aviz de angajament) sau BILL OF LADING (conosament).


ACTIVITATEA DE BROKERAJ


Este o activitate de intermediere intre un proprietar de nave (armator) si un proprietar de marfuri (navlositor) in vederea angajarii spatiului necesar incarcarii si transportarii unor marfuri intre 2 sau mai multe porturi.

Pentru serviciile pe care le face intermediarul (brocker-ul) primeste din partea armatorilor un comision care este stipulat in CHARTER PARTY sub forma de procent care se aplica asupra navlului (pret/tona de bucata).

Dupa natura activitatii, brokerii se impart in mai multe categorii:

Agenti intermediari de asigurare au un rol intermediar in incheierea asigurarilor si se ocupa cu asigurarea navelor pe o parte si cu asigurarea marfurilor pe alta parte.

Agentii intermediari de vanzare nave au un rol intermediar in vanzarea de nave.

Agentii intermediari de vanzare se ocupa de toate operatiunile legate de incarcarea marfurilor la locul navei.

Agentii de navlosire au un rol intermediary in icheierea contractelor de navlosire.


CONTRACTUL DE TRANSPORT MARITIM

DEF: In transportul de marfuri pe mare, navele sunt angajate pe baza de contracte de navlosire.

In baza unui astfel de contract, armatorul se obliga sa transporte marfurile navlositorului sau sa puna la dispozitia acestuia o nava total sau partial pentru transportul marfurilor pe mare in schimbul unei sume de bani numita navlu, tarif sau chirie in functie de specificul contractului incheiat intre cele 2 parti.

Pe plan international, contractul de transport maritime este regelmentat de Conventia Natiunilor Unite privind transportul pe mare din 1978, care il defineste astfel: "Orice contract prin care carausul se obliga contra platii unui navlu sa transporte marfuri pe mare de la un port la altul".

In codul commercial roman art. 557-601 regelementeaza acest contract sub denumirea de contract de locatiune, fara a-l denumi.


TIPURI DE CONTRACTE DE NAVLOSIL

1. BAREBOAT- CHARTER

Acest tip de contract a aparut in tara noastra dupa 1990. primele contracte de navlosire BAREBOAT au avut la baza contractul standard elaborat in 1937 de Comisia de Documentare a Conferintei Internationale Baltice cu sediul la Copenhag.

Caracteristici:

navlositorul se ocupa cu plata echipajului, intretinerea, reparatii curente si accidentare, aprovizionare, taxe portuare, in general cu toata partea financiara a exploatarii financiare si tehnice;

prin contract se precizeaza raspunderea navlositorului de a nu trimite nava in zone de conflict militar sau zone care nu prezinta siguranta pentru traficul maritim.


BOOKING-NOTE (avizul de angajare), respective de rezervare a spatiului de transport necesar pentru expedierea unei cantitati determinate de marfuri si se foloseste, de obicei, in navigatia de linie.

In acest tip de contract se precizeaza conditiile principale in care se executa transportul, respectiv marfurile care fac obiectul transportului, cantitatea si modul de prezentare al acesteia la transport, portul de incarcare si descarcare, numele si adresa expeditorului, numele si adresa destinatarului, conditiile de incarcare descarcare, nivelul navlului.

  1. CHARTER- PARTY (CH/P) incorporeaza conditiile contractului de transport cu nave de curse neregulate (TRAMP).

El imbraca 2 forme:

VOYAGE- CHARTER PARTY- contractul este semnat pe numar de voiaje;

TIME CH/P - contractul este semnat pe o perioada de timp (3-6 luni-1 an).

CURS. NR3/25.10.1999


PRINCIPALELE CLAUZE ALE CONTRACTULUI DE TRANSPORT

SUB FORMA DE CHARTER- PARTY (CH/P):


Denumirea navei. Caracteristicile principale, inclusive capacitatea exprimata in unitati de greutate cat si volumetrice.

Date referitoare la perioada in care nava trebuie sa inceapa executarea voiajului, respectiv data ce se estimeaza ca nava urmeaza sa soseasca in portul de incarcare.

Modul de avizare privind sosirea navei in portul de incarcare.

Descrierea mafurilor si cantitatea ce urmeaza a fi incarcata pa nava exprimata in tone sau m3.

Porturile in care trebuie sa opereze nava, respective portul de incarcare si cel de descarcare.

Navlu, modul de calculare al acestuia si moneda de plata.

Conditia de navlosire, respectiv modul de suportare al costurilor de incarcare sau descarcare.

Ruta de transport.

Clauze speciale pe care trebuie sa le contina conosamentele in legatura cu acesta cu CH/P.

Clauze referitoare la forta majora si evenimentele fortuite (risc de razboi, greve, situatie politica instabila) care ar putea afecta executarea corecta a contractului.

Clauza de arbitraj.

Situatia navei in momentul incheierii contractului.

Raspunderea in caz de incarcare a marfurilor pe punte.


NAVLU


Definitie navlu= pretul pe care navlositorul il plateste armatorului pentru deplasarea marfurilor dintr-un port in altul pe ruta cea mai directa.

Nivelul navlurilor depinde de jocul liber al cererii si al ofertei, de spatial de transport pe o anumita rel. si pentru un anumit fel de marfa sau grupa de marfuri.

In acest sens, exista mai multe piete de navluri cum ar fi: piata transporturilor de carbune, piata de cherestea, de petrol si produse petroliere, etc. prin urmare, cererea si oferta actioneaza nu pe piata de transporturi in general, ci pe piata unui anumit grup de marfuri si un anumit tip de nave.


ELEMENTELE PRETULUI DE COST AL TRANSPORTURILOR MARITIME


Costurile de exploatare si de intretinere a navei pot fi concentrate in mai multe categorii:

a.      Cheltuielile legate de achizitionarea si intretinerea in stare de navigabilitate a navei.

b.     Cheltuielile legate direct de exploatare a navei.

c.      Costurile navei necontrolate de armator si legate indirect de exploatarea navei.

d.     Modalitatea si moneda de efectuare a platii navlului.

De regula, navlul se plateste anticipat efectuarea transportului intr-o moneda convertibila. In principiu, acasta se plateste cu 5-7 zile inainte de prezentarea la incarcare sau semnarea conosamentului.

Sunt cazuri cand plata se efectueaza partial sau total la destinatie sau dupa o anumita perioada de timp dupa sosirea la destinatie (30 zile).

La transportul de linie se prevad clause in cazul deprecierii monedei tarifare, plata se majoreaza cu "taxa de devalorizare".

e.      NIVELUL PRIMELOR DE AISIGURARE

f.      Cheltuielile generale ale firmei de transport.

g.     Conditia de livrare. Principalele conditii de navlosire sunt urmatoarele:

FOB STIVUIT= in navlu nu se includ cheltuielile de incarcare si cele de descarcare. Acestea sunt in sarcina vanzatorului.

FIO- FREE IN OUT= franco- incarcat descarcat este clauza in care cheltuielile de incarcare descarcare nu privesc pe armator, ci pe navlositor, deci nu sunt incluse in nave (privesc marfa).


FORMELE DE STABILIRE A NAVLULUI


a.      Navlu se fixeaza sub forma unei sume pe tona sau m3 la alegerea armatorului.

b.     Navlu se mai poate stabili si sub forma de suma globala pe nava.

c.      Navlu poate fi stabilit si pe unitate de timp si nava cum este cazul la navlosirea unei nave pe o anumita perioada.

d.     Navlu mai poate apare si sub forma de procent din valoarea marfurilor.


ALTI FACTORI CARE INFLUENTEAZA NAVLU


felul marfurilor

capacitatea navei

distanta parcursa in mars

clasificarea navei

normele de incarcare-descarcare

grad de dotare a marfurilor

capacitatea de operare simultana

regimul de lucru

nivelul taxelor de tranzitare prin canale si stramtori

nivelul taxelor portuare

pretul combustibilului

distanta unde se gaseste nava fata de portul de incarcare in momentul navlosirii

posibilitatea incarcarii cu marfuri la cursul de retur

situatia procesului politic din zona.


CONOSAMENTUL/ BILL OF LADING (B/L)


In mod current B/L def. Un document care evidentiaza incarcarea marfurilor pe o nava. Potrivit Conventiei Natiunilor Unite, privind transportul pe mare conosamentul este un document care face dovada unui contract de transport pe mare si consta in prelucrarea/ incarcarea marfurilor pe nava de catre caraus, precum si obligatia acestuia de a livra marfuri contra prezentarii documentelor.

Conosamentul= adeverinta semnata de caraus sau de o persoana imputernicita de aceasta de regula, comandantul navei, prin care se dovedeste ca marfurile descrise calitatativ si cantitativ in acest document au fost incarcate sau preluate pentru a fi transportate dintr-un prot in altul in scopul de a fi predate persoanei no...sau posesorului acestui document.


FUNCTIILE CONOSAMENTULUI


a.      Conosamentul= adeverinta semnata de caraus si eliberata expeditorului pentru a face dovada ca marfurile pe care acesta le descrie au fost incarcate pe un anumit vas, cu o anumita destinatie sau au fost incredintate armatorului in vederea transportului.

b.     Conosamentul inseamna dovada existentei contractului de transport.

c.      Conosamentul= titlu reprezentativ al marfurilor care se transporta pe nava respectiva.

d.     Conosamentul= instrument de credit intrucat pe baza lui se deschide prin intermediul bancilor creditul necesar finantarii contractului de vanzare-cumparare.CURS NR.4/ 1.11.1999


CONTINUTUL CONOSAMENTULUI


Sunt cateva mentiuni care trebuie cuprinse in mod obligatoriu intr=un conosament:

a.      nat. gen. a marfurilor, marcajele presupuse necesare pentru identificarea acestora;

b.     starea aparenta a marfurilor;

c.      numele si sediul principal al carausului;

d.     numele incarcatorului;

e.      destinatarul daca este mentionat

f.      portul de incarcare prevazut in contract de tip maritime

g.     numele navei pe care este incarcata marfa

h.     portul de descarcare

i.       locul si data emiterii conosamentului

j.       mentionarea navlului in conosament

k.     nr. exemplarelor negociabile semnate de caraus sau comandantul navei (set de 3 originale) FULL SET

l.       data incarcarii effective a marfurilor pe punte

m.   denumirea conventiei care guverneaza conosamentul eliberat de caraus

Pentru stabilirea unor eventuale raspunderi numele capitanului trebuie scris calr, iar sub semnatura acestuia se adauga cuvantul MASTER.

n.     mentiuni pe conosament care pot afecta calitatea sa ca document de plata.

Cateva mentiuni afecteaza totusi calitatea de conosament curat:

marfa umeda la cereale

saci rupti

butoaie care curg

marfuri incarcate pe punte

Pe baza datelor expediate de furnizorul marfurilor acesta preda incarcatorului care intocmeste conosamentul in 3 exemplare originale si 10-15 copii nenegociabile.

Acestea au urmatoarea destinatie:

2-3 incarcatorului

2-3 destinatarului

1-2 ag. Navei din portul de incarcare

1-2 ag. Navei din portul de descarcare

1 pt necesit. Armatorului

1-2 se expediaza destinatarului

2-3 se depun la banca incarcatorului

1 se expediaza societatii de asigurare

TIPURI DE CONOSAMENTE


IN FUNCTIE DE MODUL DE TRANSMITERE A PROPRIETATII


conosament nominativ

se elaboreaza in favoarea unei anumite personae nominata expres in acest document ca fiind singura indreptatita sa solicite armatorului sa-I predea marfuri inscrise in cantitatea indicata ;

are avantajul ca in caz de pierdere, ratacire sau sustragere a originalului, persoana care il detine nu-l poate folosi pentru a intra in posesia marfurilor.

conosament la ordin (TO ORDER)

o forma de evaziune fiscala;

TO ORDER..banca; banca..NOTIFY SC "X" (avizeaza)

Este emis la ordinul unei anumite personae care apoi il poate andosa unei alte personane.

Prin aceasta andosare, persoana respective devine proprietarul de drept al marfii.

Modul de transmitere al conosamentului la ordin este asemanator cu cel al transmit. cambiei.

Andosarea se face in plin cat se nomineaza persoana si in alb cand nu se indica persoana.

conosament la purtator

este acel tip de conosament pe care sunt inscrise cuvintele le purtator. Detinatorul conosamentului este si proprietarul marfurilor inscrise in conosament. Comandantul navei elibereaza marfuri celui care prezinta acest conosament in portul de descarcare.


TIPURI DE CONOSAMENT DIF. DPDV AL MOMENTULUI INCARCARII MARFURILOR PE NAVA


a.     conosament incarcat la bord (ship on board)

indica faptul ca marfa a fost incarcata la bordul navei

in majoritatea contractelor de vanzare-cumparare si acreditive se solicita ca document de plata acest tip de conosament intrucat exista siguranta ca marfa inscrisa in conosament a fost incarcata si este practice in curs de deplasare pe nava indicata.

b.     conosament primit spre incarcare

se intampla destul de des ca mafa sa fie predata carausului inainte de incarcarea pe nava. In acest caz, carausul elibereaza un conosament de acest gen pentru marfa care nu este incarcata dar care este preluata pe raspunderea sa.

In fapt, acest document reprezinta o obligatie ferma de a transporta marfurile nominate in cantitatea descrisa in portul de destinatie nominat si de a le preda destinatarului.

TIPURI DE CONOSAMENT DIF. DPDV. AL RUTEI SI A DESTINATIEI DE TRANSPORT ACOPERITA


a.     conosament oceanic sau maritime

Acopera transportul dintr-un prot maritim de incarcare pana la portul de descarcare.


b.     conosament de serviciu

Atunci cand la transport participa mai multi carausi, respective mai multe nave participante la executarea transporturilor se pot elibera conosamente care sa acopere numai o parte din lantul de transport.

Este eliberat la cererea si din ordinul carausului principal.

Nu este un document negociabil.


c.      conosament direct

o data cu dezvlotarea transportului centralizat se aplica pe scara tot mai larga conosamentul direct, adica acel tip de conosament care acopera intreaga distanta de transport respectiv distana de la locul de incarcare indiferent de modalitatea de transport si mijlocul de transport folosit pana la destinatar.


TIPURI DE CONOSAMENT DIF. DPDV. AL CONTINUITATII TRANSPORTULUI

a.     conosament fara transportare

b.     conosament cu transportareCURS NR. 5/08.11.1999EXECUTAREA DE TRANSPORT MARITIM


ANUNTUL DE SOSIRE A NAVEI


Pozitia navei, respective locul unde se afla aceasta in momentul redactarii si semnarii contractului.

Data de sosire aproximativa a navei in port (E.T.A. - Expected Time of Arrival). In baza aceastei date incarcatorul ia masurile necesare ca marfa sa soseasca in port inaintea navei, portul pregateste utilajele, depozitele, asigura forta de munca necesara.

Avizarile intermediare. Este cunoscuta regula ca marfurile nu se expediaza in port imediat dupa producerea ei, ci dupa ce nava a fost avizata ca va sosi pentru incarcare intru-cat tarifele pentru depozitare in porturi sunt foarte ridicate, ceea ce greveaza asupra costurilor marfurilor. Avizarile se fac cu 10-15 zile inainte de sosirea marfurilor in port.

Avizarea definitiva este facuta de comandantul navei prin intermediul statiei de emisie aflate la bord cu 48 de ore inainte de ajungerea in port.


LIBERA PRACTICA


La sosirea navei in port, comandantul trebuie sa anunte organele portuare pentru a primi din partea acestora dreptul de a acosta la dana.

Aprobarea data de organele portuare de a opera in portul respectiv se numeste libera practica. Acesta se acorda dupa ce nava a fost inspectata de organele sanitare, vamale si graniceresti.


NOTICE (NAVA ESTE APTA PENTRU INCARCARE)


Notificarea facuta de catre incarcator ca nava este pregatita penru incarcare din toate punctele de vedere = NOTICE. Aceasta inseamna ca nava poate sa inceapa incarcarea si armatorul si-a indeplinit toate obligatiile ce-I reveneau pentru a incepe executarea contractelor de transport.

Din momentul transmiterii notice-ului nava se gaseste practic la dispozitia incarcatorului si orice intarziere la incarcare nu mai poate fi pusa in sarcina armatorului.

Acceptarea notice-ului reprezinta momentul inceperii (scurgerii timpului normat pentru incarcare).


PLANUL DE INCARCARE (CARGO PLAN)


Pentru buna organizare a incarcarii marfurilor pe nava, astfel incat operatiunea de incarcare sa dureze cat mai putin posibil, descarcarea mf sa fie cat mai operativa cu putinta, asigura concomitent o folosire judicioasa a spatiilor, asigurarea integritatii marfurilor in timpul incarcarii, dar mai ales pe parcursul transportului si a asigurarii stabilitatii corespunzatoare a navei pe toata durata voiajului este necesara intocmirea unei schite a asezarii marfurilor pe nava cunoscuta sub numele de CARGO PLAN.

Factorii de care se tine seama la intocmirea CARGO PLANLUI:

a.      Natura mf.

b.     Raportul dintre greutate si volumul acesteia

c.      Dimensiunea coletelor si felul ambalajelor

d.     Rotatia porturilor/ ordinea porturilor de escala.


ORDINUL DE IMBARCO-RECIPISA PRIMULUI OFITER


Primul document care insoteste marfurile la incarcarea acestora pe nava este ordinul IMBARCO care se intocmeste in mai multe exemplare de ag. navei.

Pe primul comandantul semneaza de primirea mf, din care cauza aceste document mai este cunoscut ca recipisa primului ofiter.

Printre mentiunile caracteristice acestor documente sunt:

denumirea navei

date referitoare la mf (denumire, calitate, volum, felul ambalajelor, portul de incarcare si descarcare, data si locul intocmirii documentului si semnatura primului ofiter).

Este un document a carui principala functie este aceea de a face dovada preluarii mf de catre nava.


STALIILE


O clauza foarte importanta a contractului de navlosire este cea care prevede perioada maxima de timp in care navlositorul trebuie sa realizeze operatia de incarcare si de descarcare fara nici un fel de penalitate din partea armatorului. In literatura de specialitate aceasta perioada este cunoscuta sub numele de "timp de stalii".

Intrucat in practica apar dese dispute intre armatori si navlisitori in legatura cu aceasta problema este necesar ca in contractul de navlosire sa se precizeze foarte clar momentul in care staliile incep sa curga si intinderea ac. de timp.

Staliile pot sa fie de 2 feluri:

a.      reversibile- acele stalii care pot fi calculate separat pe fiecare port sau cumulat pe ambele porturi.

b.     Ireversibile- sunt calculate separat pentru portul de incarcare si separat pentru portul de descarcare.


DOCUMENTE CARE STAU LA BAZA CALC. STALIILOR


7.1. Istoricul operatiunii (STATEMENT OF FACTS)

Este semnat de agentie, comandantul navei si reprezentantii incarcarilor si reflecta modul in care au decurs operatiuni de incarcare-descarcare la nava, consemnand in acest timp orice eveniment care poate influenta direct sau indirect calcularea timpului de stalii.


7.2. TIME SHEET (FOAIA TIMPULUI)

Pe baza instoricului faptelor se intocmeste foaia timpului, document prin intermediul caruia se calculeaza efectiv timpul de stalii.

Acest document evidentiaza cronologic timpul de stationare al navei in port si in timpul cheltuielilor pentru efectuarea operatiunii de incarcare-descarcare.


CONTRASTALII


Imobilizarea navei pentru operatiuni de incarcare -descarcare in afara timpului de stalii convenit prin clauzele contractuale sau prin referire la uzantele protuare reprezinta o incalcare a contr. de catre navlositor care poate aduce prejudicii armatorului.

Navlositorul (expeditorul) este obligat sa plateasca aceste prejudicii armatorului contra unei sume de bani denumita "contrastalii".


DESPATCH- MONEY= reprezinta suma de bani pe care armatorul o plateste navlositorului pentru timpul de stalii economisit.


DEMURRAGE= reprezinta valoarea in bani a contrastaliilor pe care navlositorul o plateste armatorului. De obicei demurrage-ul reprezinta dublul zilelor de contrastalii.MANIFESTUL


Toate marfurile incarcate pe nava trebuie mentionate in manifestul vamal de incarcare. Acesta este un document statistic pentru evidenta importurilor si exporturilor.

CURS NR.7/22.11.1999EFECTUL UTIL AL TRANSPORTURILOR


Invingerea distantei dintre producator si consummator;

Presupune investitii, munca.


TRANSPORTUL CONTAINERIZAT /TRANSPORTUL MULTIMODAL


Containerele au aparut in dec V; in desfasurarea traficului international de marfuri in anul 1960. Primele transporturi cu containere- SUA- Jamaica.

Containerul nu este un mijloc de transport ci este un instrument/dispozitiv in care marfurile sunt depozitate in vederea transportului. Containerul nu are un mijloc propriu de locomotie (precum vagonul).

Avantajul containerului:

economiseste substantial ambalajul marfii (inainte marfa trebuia ambalata pentru protejare) mergand pana la aproape substituirea lui- economii care se exprima asupra valorii mai mici a marfii;

costul asigurarii marfii este mai redus in acest caz;

in cazul transportului conventional - transport maritim trebuie folosite ambalaje solide pentru protejarea marfurilor.

Pastrarea integritatii marfii. Aceasta cutie protejeaza marfa de efecte exterioare ce o pot deteriora.

Permite manipularea si transportul marfurilor cu o viteza mai mare.

Nu exista tara care sa nu foloseasca transportul containerizat.

Din 1960 au atras si tarile in curs de dezvoltare.

In Romania 1971-containerizarea impusa de SUA si tarile dezvoltate cu care aveam comert cu nivel ridicat. Transportul in conditii normale de 7-8 ori mai mare fata de cel cu containere. De aici rezulta ca si Romania a inceput ambalarea directa in containere. Initial pe plan local dimensiuni diferite. Pe plan international- standardizare pentru ca aceste containere nu ar fi asezate in mod corespunzator- rezulta costuri si cheltuieli suplimentare. Containerizarea a aparut in toate modalitatile de trafic (naval, rutier, feroviar, aerian -mai mic).

Nu toata lumea doreste o anumita masura, dar ele au fost standardizate de 20 de picioare-6m lungime; 40 de picioare.

In functie de modelul standard- mijlocul de transport (camioane cu containere 6 m lungime, sau de 12m. Asezarea presupune fixarea corespunzatoare, trebuie realizata trailere corespunzatoare, vagoane corespunzatoare, nave pentru acest transport. S-a facut stivuirea- costuri suplimentare. S-au facut alte nave specializate pentru transportul de containere; navele port container sau celulare.


MACARALELE PORTUARE


manipuleaza containerele;

Fata de tehnica din '60 au aparut elemente noi; aparatele care trebuie sa incarce containerele; sunt echipamente care in care trebuie sa se faca investitii mari, dar in acelasi timp perioada de incarcare (1container/2minute) si de transport este mult mai mica- performante mari, compensatii/ satisfactii mari banesti care justifica investitiile facute anterior).

Exista nave care transporta 6000-7000 containere conventional (de 20 de picioare TEU - Twenty Equivalent Unit).

Constanta linii de navigatie:

ZIM (Israel)- Calafa (Port de escala M. Mediterana)- Istambul- Constanta -Odessa- Georgia. Lucreaza din 1973.

- 1992 ZIMROM (ROMTRANS+ ZIM) -inchirierea de containere pentru transportul international de marfuri.

- CMA- Soc din Franta (Companie Maritime d'Affaires de Monde)- Grecia- escala mare.


CLASIFICAREA CONTAINERELOR

In functie de marfurile transportate;

Containere:


Lungime

Latime

Inaltime

Greutate

20 picioare

8 picioare

6-8 picioare

21.5 tone

40 picioare

8 picioare

9 picioare

26 tone


Containerele pentru transportul marfuri gen.:DV (dry van)- o cutie cu dimensiuni standardizate, sunt construite din otel, otel+fibra de sticla, otel +Al.; se pot introduce 21.5 tone.

Containerele DV High Cube- de cubaj mai mare;

Containerul pentru marfurile grele ce nu pot fi impinse si nu intra pe usa containerul: open top-cutie metalica cu acoperis liber, sunt prevazute cu o prelata pentru a proteja marfuile contra intemperiilor.

Containere pentru transportul marfuri grele - FLAT RECK - suport pe care se asaza echipamente grele (echipamente chimice, etc.). Containerul + incarcatura nu trebuie sa depaseasca 40 de tone.

Containere cu o laterala deschisa- folosita pentru transportul de marfuri speciale.

Containere reefer- marfuri refrigerate, congelate- sunt prevazute cu instalatie proprie de produs frig. La bordul navei exista un dispozitiv de introducere a prizei energie.

Containerele tanc- marfuri lichide (bauturi, vin vrac, ulei comestibil- cu imbuteliere la locul de destinatie).

Nu pot fi containerizate produse inflamabile.

Transportul 1982- SUA 16.35% din PNB; 1993- 10.5% din PNB.
TRANSPORTUL MULTIMODAL


Executarea unui transport a aceleiasi mf. Cu cel putin 2 mijloace de transport diferie, dar cu acelasi document de transport.

Transportul din usa in usa (door to door) presupune lipsa de griji pentru cumparator, fluiditatea transportului.

Cei care fac transporturi multimodale- operatori multimodali MTO multimodal transport operator.

Notiune de progres in invingerea distantiei de la purtator la consummator.

70% din veniturile anuale ale ROMTRANS sunt incasari in valuta.

Tarile maritime (SUA, Anglia, Olanda, Norvegia, Suedia) castiga foarte multi bani din transporturi.CURS NR. 11/10.01.2000


ZONELE LIBERE SI PARADISURILE FISCALE


TERITORIUL VAMAL


Cuprinde teritoriul in care este in vigoare acelasi regim vamal, se aplica aceeasi legislatie vamala. De obicei, teritoriul vamal coincide cu teritoriul politic al statului.

Teritoriul vamal este delimitat prin frontierele vamale.

In cazul teritoriului vamal poate avea loc extinderea acestuia, care de cele mai multe ori apare sub forma uniunilor vamale. Alteori, poate avea loc o restrangere a teritoriului vamal care presupune exceptarea unei parti a teritoriului politic de sub dispozitiile stabilite pentru teritoriul vamal. Acest lucru se poate realiza prin infiintarea de zone libere, porturi libere, antrepozite vamale, zone de prelucrare industriale, etc.


CONCEPTUL DE ZONA LIBERA


Zona libera reprezinta cea mai completa foma a regimurilor vamale suspensive. In esenta, prin lege, se prevede ca intr-un perimetru sau zona bine determinata a unui teritoriu national sa poata fi introduse marfuri in vederea prelucrarii si comercializarii lor, in principiu, pe terte piete fara aplicarea restrictiilor tarifare si netarifare a regimului vamal in comparatie cu teritoriul national corespunzator spatiul rezerat zonei vamale libere.

In practica internationala facilitatilor de natura vamala le sunt asociate facilitati de natura fiscala, zonele respective purtand numele de zone libere.


CARACTERISTICI ALE ZONELOR LIBERE


Amplasamentul zonei= este de regula restrans la o suprafata de teren limitata de frontiere naturale sau artificiale si situata in apropierea sau in interiorul unei cai de transport prin care se tranziteaza un volum mare de marfa de imoport si export.

Statutul juridic al zonei este reglementat prin legi si diverse acte normative care permit accesul marfurilor in regim vamal liberalizat si fara restrictii de cantitate cu conditia ca acestea sa nu fie prohibite de ligislatia tarii respective.

Activitatea zonei poate include o gama variata de operatiuni.

Administrarea zonei libere revine de regula unui organ special denumit adm./ autoritatea zonei libere pe baza unor norme de functionare emise in baza legislatiei specifice instituite de autoritatile tarii de resedinta.


ACTIVITATILE DESFASURATE IN ZONELE LIBERE


Toate marfurile de origine straina cu exceptia celor care sunt prohibite la import pot fi introduse in zona libera, inmagazinate, expuse, vandute, reconditionate, combinate cu alte marfuri straine sau nationale ori supuse altor manipulari sau transnformate industrial autorizate fara a fi supuse lagislatiei vamale a tarii respective, ca de exemplu: - operatii de manipulare, sortare, ambalare, vopsire.

Operatie de innobilare prin prelucrare sau prin asamblare si montaj.


ZONELE LIBERE DIN ROMANIA SI LEGISLATIA CARE REGLEMENTEAZA ACESTE ASPECTE


In Romania, legea 84/1992 regelmenteaza toate aspectele legate de zonele libere.

Zonele libere:

Sulina, Constanta S Agigea, Braila, Galati, Giurgiu, Curtici.CURS NR. 10/ 13.12.1999


ACTIVITATEA DE VAMUIRE A MARFURILOR DE IMPORT- EXPORT


POLITICA COMERCIALA= cuprinde ansamblul normelor adoptate de stat ca atribut al suverantiatii sale pentru reglem. comportamentului persoanelor autorizate in raportul lor comercial international.

Politica comerciala determina modul de conexare a evolutiei nationale la economia mondiala prin norme de ordin administrativ, fiscal, vamal si valutar.

Politica comerciala a oricarui stat face parte integranta din politica sa economica generala indeplinind in conditiile economiei mondiale contemporane o functie majora in mecanismul interdependentelor economice internationale.

POLITICA VAMALA= reprezinta o componenta a politicii comerciale care cuprinde totalitatea reglementarilor normelor emise de stat prin institutii abilitate care vizeaza intrarea sau iesirea din tara a marfurilor si care implica:

a.      Controlul marfurilor si mijloacelor de transport cu ocazia trecerii frontierei vamale.

b.     Indeplinarea formalitatilor vamale.

c.      Impunerea vamala prin plata creantelor vamale.


TAXELE VAMALE


Reprezinta un impozit indirect perceput de catre stat asupra marfurilor atunci cand ele trec granitele vamale ale tarii respective, acestea fiind suportate in final de catre consumatori.

Clasificarea taxelor vamale:

a.      in funtie de obiectul impunerii:

Taxele vamale de import- impozite percepute de catre stat asupra marfurilor straine la importul lor intr-o anumita tara. Ele constituie mijlocul principal al protectionismului vamal din tarile capitaliste. Tot din aceasta categorie mai fac parte si suprataxele.

Taxa vamala de export- se percepe de catre stat asupra marfurilor indigene la exportul lor in strainatate. Aceste taxe nu au o raspnadire prea mare si se aplica mai ales la acele categorii de marfuri pentru care tara respectiva este principalul exportator pe piata mondiala si doreste sa obtina un venit suplimentar, fie sa ridice pretul la produsele respective pe piata mondiala.

Taxa vamala de transit- se percepe de catre stat asupra marfurilor straine care trec pe teritoriul vamal al tarii respective.


b.     Dupa scopul lor:

Taxele vamale fiscale -reprezinta acele taxe (nu sunt prea ridicate ) care se percep cu un singur scop, de a aduce venituri.

Taxele vamale protectioniste/ prohibitive- taxele care au ca principal scop crearea unei bariere pentru marfurile straine, bariere prin intermediul carora se urmareste eliminarea concurentei straine pe piata tarii respective in infaptuirea expansiunii pe pietele externe.

Taxele vamale preferentiale- sunt acordate de catre tarile capitaliste dezvoltate care sunt donatoare de preferinte vamale tarilor in dezvoltate.

Taxele vamale de retorsiune/ de raspuns- reprezinta rasupunsul dat unui alt stat care impune restrictii la importul de marfuri dintr-un alt stat.

c.      Dupa modul de percepere:

Taxele vamale specifice- constau dintr-o suma specifica de bani raportata la o unitate de masura, volum, etc.

Taxele vamale ad- valorem- aceste taxe se stabilesc sub forma unui procent din valoarea marfurilor. Tariful vamal de import al Romaniei este ad- valorem.


TARIFUL VAMAL


Reprezinta o lista a produselor care fac obiectul importurilor cu indicarea taxei vamale pe produse.

Clasificarea tarifelor vamale:

Tariful cu o coloana/simplu care cuprinde o singura lista de taxe vamale si care se aplica importurilor provenind din toate tarile.

Tariful cu mai multe coloane/ compus care poate contine mai multe coloane:

Coloana taxelor generale autonome/ baza- se aplica tarilor carora nu li se acorda clauza natiunii celei mai favorizate (MFN).

Coloana taxelor conventionale- se aplica produselor din tarile carora li s-a acordat MFN.

Coloana taxelor preferintiale- se aplica produselor din tara cu care au fost incheiate acorduri de preferinte vamale.

Incadrarea tarifara a produselor se face pe baza nomenclatorului vamal de la Bruxelles in care produsele care fac obiectul comertului international sunt structurate pe criterii merceologice incepand de la materii prime pana la produse industirale.

In acest nomenclator exista 99 de capitole si 21 repartizate in 21 de sectiuni. Primele 2 cifre din pozitia tarifara= codul de capitol; urmatoarele 2= codul grupei de marfuri; urmatoarele 2= codul de pozitie; iar ultimile 2= codul pozitiei conf. detalierii nat. care a fost stabilit prin HG/1993.CURS NR. 9/06.12.1999


TRANSPORTURI FEROVIARE


Transporturile feroviare internationale sunt regelmentate de CIM. In conf. cu regululile uniforme CIM, calea ferata este obligata sa preia la transport orice transport cu vagoane complete, cu conditia ca pregatitorul:

a.      sa se conformeze regulilor CIM;

b.     sa fie posibil de realizat cu mijloace de transport normale;

c.      sa nu fie impiedicat de fapte pe care nu le poate evita calea ferata.

Contractul de tip feroviar se incheie intre predatorii marfurilor la transport si statia de predare a caii ferate din tara de expeditie care actioneaza ca reprezentant unic al tuturor cailor ferate participante la transportul in cauza.

Contractul de transport se considera incheiat in momentul in care calea ferata de predare a preluat marfuri la transport confirmata prin aplicarea stampilei pe scrisoarea de trasura.

O scrisoare de trasura trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele date:

a)     numele si adresa predatorului;

b)     denumirea statiei de predare;

c)     denumirea marfii;

d)     numele si adresa destinatarului;

e)     greutatea marfii;

f)      numarul coletelor si descrierea ambalajului;

g)     numarul vagoanelor;

h)     enumerarea detaliata a documentelor cerute organelor vamale/ alte autoritati anexate la scrisoarea de trasura.

Setul scrisorilor de trasura cuprinde:

a.      Originalul- insoteste transportul pe tot parcursul si se elibereaza destinatarului odata cu marfa.

b.     Foaia de expeditie.

c.      Avizul si adeverinta de primire care insotesc marfa pana la destinatar pentru confirmarea primirii mf.

d.     Duplicatul- ramane la predator pentru a face dovada expedierii mf pe cale ferata si este folosit de expeditor in incasarea contravalorii mf expediate.

e.      Marca scrisorii de trasura in statia de frontiera.

f.      Certificatul scrisorii de trasura.

g.     Copia scrisorii de trasura ramane la statia de expediere.

Termenul de executare a contractului de transport se compune din:

Termenul de expediere;

Termenul de executare a transportului propriu zis.

Termene suplimentare ce se acorda in plus cailor ferate pentru indeplinirea formalitatilor vamale.

TARIFELE IN TRANSPORTURILE FEROVIARE


Tarifele feroviare de marfuri reprezinta instrumente de realizare a politicii economice ale cailor ferate regelmentate conditiilor de efectuare a transporturilor ferate pe teritoriul tarii respective.

Ele exprima cuantumul taxelor de transport si a taxelor accesorii pe care caile ferate sunt indreptatite sa le incaseze pentru executarea transporturilor in trafic international si a unor prestatii speciale la conditiile prevazute reprezentand interesele unui stat sau a unui grup de state.

Rolul tarifelor se manifesta in urmatoarele directii:

Reflectarea in mod justificat a cerintelor legii valorii asigurarii rentabilitatii activitatii de transport feroviar per total, dar in acelasi timp pe produse in mod diferintiat;

Stimularea rationalizarii transporturilor;

Stimularea folosirii capacitatii de transport (incarcare) a vagoanelor.

Reducerea stationarii mijloacelor de transport sub operatiuni de incarcare- descarcare, respectiv folosirea vagoanelor la cat mai multe transporturi.


In activitatea de transport si expeditii se folosesc urmatoarele tarife:

a.      Locale- prevad nivelul taxelor de transport pentru diferite categorii de marfuri de la punctul de frontiera al unei tari la o statie din interior sau de la o statie din interior la punctul de frontiera.

b.     Internationale- sunt folosite in traficul international pentru plata taxelor de transport, a marfurilor de import-export. Acestea pot fi: tarife de transit, tarife directe, tarife comune, tarife speciale, oficiale, reduse.


TRANSPORTURILE AUTO


1. CONVENTIA REFERITOARE LA CONTRACTELE INTERNATIONALE DE TRANSPORT DE MARFURI TIP CMR


Aceasta conventie a fost semnata la Geneva, 1956 si prin ea sunt reglementate in mod uniform conditiile generale in care se incheie si se executa contractul de transport rutier de marfuri reprezentat prin scrisoare de trasura de tip CMR.

Contractul de transport tip CMR se prezinta sub forma scrisorii de trasura si se considera incheiat atunci cand marfa a fost incarcata in camion, iar conducatorul auto a semnat scrisoarea de trasura de preluare a mf.


ELEMENTELE OBLIGATORII PE CARE TREBUIE SA LE CUPRINDA SCRISOAREA DE TRASURA


a.      Numele si adresa expeditorului.

b.     Locul si data intocmirii scrisorii de trasura.

c.      Numele si adresa transportatorului.

d.     Locul si data primirii mf pentru transport.

e.      Locul prevazut pentru eliberarea mf.

f.      Numele si adresa destinatarului mf.

g.     Denumirea curenta a mf.

h.     Numarul coletelor.

i.       Cantitatea exprimata in kg/alte unitati dupa caz: perechi, bucati, etc.

j.       Instructiuni privind formalitatile vamale.

k.     Termenul in care trebuie executat transportul.

l.       Lista documentelor anexate la scrisoarea de trasura.


2. CONVENTIA VAMALA REFERITOARE LA TRANSPORTUL INTERNATIONAL SUB ACOPERIREA CARNETELOR T.I.R.


Aceasta conventie a fost elaborata in 1975 si relementeaza un regim de tranzit al marfurilor adoptat la transportul multimodal tinand seama de cerintele si tehnicile moderne de transport.

Marfurile transportate sub carnetul TIR in vehicule rutiere sigilate sau in containere sigilate incarcate pe vehicule rutiere nu sunt supuse de regula controlului vamal si nu sunt supuse platii sau consemnarii drepturilor si taxelor de import sau de export de organele vamale.


3. ACORDURILE BILATERALE RUTIERE


Desi exista un numar mare de acorduri si conventii multilaterale in transporturile internationale rutiere, acestea n-au putut insa regelmenta toate aspectele foarte contradictorii de la o tara la alta care sa permita executarea de transporturi auto in traficul international.

In acest context aproape toate tarile au reglementat aceste probleme specifice prin acoduri bilaterale. Acestea sunt semnate de Ministerul de Transport din tarile respective si stabilesc anual un contingent numeric privind autorizatiile de tranzit.

Autorizatiile pentru transporturile directe si cele de tranzit pot fi gratuite sau cu plata.


4. FACTORII CARE INFLUENTEAZA NIVELUL DE PRET IN TRANSPORTURILE AUTO


a.      Destinatia de transport;

b.     Tipul de autocamion folosit;

c.      Specificul soselelor;

d.     Felul marfurilor;

e.      Posibilitatea folosirii camionului la cursa de retur;

f.      Nivelul de pret al combustibilului in tarile de parcurs;

g.     Nivelul taxelor de folosire a drumurilor;

h.     Sezon si clima.
CURS NR.8/29.11.1999


ACTIVITATEA DE EXPEDITIE


A aparut o data cu diversificarea activitatii umane si cu dezvoltarea activitatii economice;

Presupune un grad inalt de specializare (comerciantii nu mai avut timp si pentru activitatea de expeditie)- s-a specializat o categorie sociala care aduce servicii comerciantilor.

Societatea moderna - tendinta de globalizare si tendinta de soc.mici - activitatea de transporturi si expeditie presupune cunoasterea unor activitati din sectoare diferite/ diverse care puse cap la cap duc la preturi competitive;

Expeditorul/ expeditionarul este un intermediar care pune fata in fata cumparatorul si vanzatorul de mf cu carausul.

Conditia franco-uzina: vanzatorul nu are obligatii in legatura cu mijlocul de transport.

Conditia CIF (franco-destinatar) cumparatorul nu are atributii in legatura cu organizarea transportului;

Majoritatea contractelor se incheie inainte de a aparea marfa. Ea apare atunci cand se pune problema transportului.

Activitatea de expeditie- activitatea de organizare a transportului.

Expeditorul ="arhitectul transportului"; el construieste modul in care marfa va fi transportata.

Este important de stiut cat din bug.vanz/ cumparator trebuie acordat transportului.

Activitatea expeditorului trebuie inceputa inainte de aparitia mf.

Expeditorul trebuie sa organizeze transportul mf in conditii sigure, eficienta maxima, timp minim.

Expeditorii in marea lor majoriate nu detin mijloace de transport proprii (acestea apartin carausului).

Una din calitatile expeditorului- el trebuie sa actioneze in conformitate cu dispozitiile primite de la cel care-I da mandatul de expeditie (vanz/cumpr). El trebuie sa actioneze cu grija bunului gospodar, cu loialitate.

Expeditorul raspunde numai de greselile proprii. Daca el primeste dispozitii gresite el nu este tras la raspundere, dar trebuie sa atentioneze cu privire la consecinte.

Trebuie sa cunoasca conditii ce privesc transporturile- legi, reglementari ce trebuie respectate pe timpul transporturilor (vamale, de mediu, calitate, ambalajul, reglementari ale tarilor de transit); reglemenari vamale- cele mai importante (acordul vamal al tarilor pe unde mf tranziteaza, tarifele vamale, etc.)- organele vamale apleaza la cunostintele expeditorului.

Trebuie sa cunoasca rutele de transport, mijloacele de transport.

Activitatea expeditorului incepe inainte de incheierea contractului comercial.

Un atribut al expeditorului este de a explica vanz/ cump (clientului sau), regulile de comert.

Acordarea de informatii catre clientela privind mjloacele de transport, viteza cu care mijlocele de transport pot duce la destinatie mf.

Expeditorul pregateste calculatiile tarifare privind cheltuielile de transport, cheltuielile accesorii privind activitatea de transport (taxe vamale, de tranzitare, de ambalare, de insotire a mf, etc.).

Expeditorul poate executa in numele vanzatorului/ cump plata pentru cheltuielile de transport+ accesorii.

Acordarea de asistenta pentru ambalarea, marcarea si pregatirea mf.

Pb------ protejarea mf (interesul vanzat.)- tendinta spre containerizarea generala (pt toate marfurile).

-------- marcarea mf- se pot rataci, pierde, sechestra- duc la neexacutarea contractului. Nu vizeaza numai destinatia, ci si atentia de manipulare- marfurile fragile (un pahar), umbrela (mf nu trebuie pastrata in ploaie), 2 sageti duble (varfurile indica ca mf trebuie pusa cu varfurile in sus), etc.

Alegerea mijlocului de transport si a rutelor cele mai economice transportului mf in cauza.

Intocmirea formalitatilor privind asigurarea mf pe durata transportului (toata mf este bine sa fie asigurata). Variante: asigurarea la costuri cat mai reduse.

ROMTRANS -societate de asigurari: TRANS WORLD ASIG.

Intocmeste deci necesarul bunei desfasurari a transporturilor (scrisori de trasura, controleaza intocmirea altor documente, declaratii vamale).

Avizeaza din timp si in conformitate cu contractul de transport pe cel care-I da mandat asupra situatiei mf.