Ce este Filosofia-Aristotel,Kant,Schopenhauer,Herbart,Titu Maiorescu,Blaga,Matru referat

Ce este Filosofia ?Imposibilitatea ganditorilor de a defini filosofia printr-o propozitie unica si completa ne conduce la mai multe presupuneri .Mai intai , am putea crede ca nu se stie ce este filosofia , desi o practicam de cel putin doua milenii si jumatate ;sau ca acest concept de filozofie este prea complex pentru a fi cuprins total intr-o simpla definitie .Am putea inclina , desigur , si spre alte ipoteze , cum ar fi aceea ca sunt mai multe "specii" de filosofii si ca fiecare definitie are in vedere una din ele .Dar o concluzie din cele mai rezonabile pare sa fie aceea ca sub acelasi nume au fost grupate o serie de discipline foarte deosebite , o serie de "filosofii",care nu pot fi unite si exprimate printr-un concept comun .In acest sens , insusi Aristotel spune ca exista trei "filosofii teoretice:matematica,fizica si teologia". Daca am ramane ramane la aceasta conceptie este evident ca ar fi greu sa dam o definitie unica ,care sa cuprinda in enuntul ei ,in acelasi timp ,esenta matematicii, a fizicii si a metafizicii .

Suntem asadar obligati sa conchidem ca , desi s-a facut filosofie atat de multa vreme si avem la dispozitie opere remarcabile filosofice , nu putem da o definitie clara distincta si generala conceptului de filozofie.

Exista astazi o multime de definitii variate ale conceptului de filosofie :

Kant spune ca filosofia este "o cunoastere rationla prin concepte pure , stiinta supozitiilor , a conditiilor cunoasterii si a actiunii si , in acelasi timp , sistemul cunoasterii filosofice" El imparte filosofia in :1 filozofie pura -cunoasterea prin ratiune pura -"Erkenntnis aus reiner Vernunft"2 filosofia empirica -cunoasterea rationala prin principii empirice -"aus empirischen Prinzipien"; 3 Filosofia naturii se ocupa cu tot ceea ce exista -"geht auf alles was da ist "; 4. filosofia moravurilor se ocupa cu tot ceea ce trebuie sa fie -was da sein soll".

Schopenhauer spune ca filosofia este stiinta exprimata in concepte ,a careia sarcina este ca " intreaga esenta a lumii sa o repete (wiederholen) in concepte , in mod abstract general si clar .

Pentru Herbart , filosofia este prelucrarea conceptelor.Pozitivismul in schimb renunta la orice caracter explicativ . Pentru A.Comte , filosofia este "sistemul total al cunostintelor omenesti".

In Romania , problema conceptului de filozofie a facut obiectul cercetarilor unor ganditori cunoscuti .Astfel , pentru Titu Maiorescu , filosofia este "nazuinta spre intzelepciune".

L. Blaga spunea ca filosofia este unul din modurile umane fundamentale pentru a rezolva "ceea ce este".

C-tin R. Matru - ea este o conceptie in care adevarurile vechi sunt imbracate intr-o forma noua.Filosofia a aparut ca raspuns la intrebarile oamenilor, intrebari cum ar fi :

Ce este existenta ?

Care este raportul dintre existenta subiectiva si obiectiva ?

Cum se constituie valoarea de adevar bine, frumos, dreptate ?

Care sunt cauzele nefericirii omului pe pamant ?

Ce este fericirea ?

In jurul acestor probleme s-a constituit filosofia incercand sa dea raspunsuri incat filosofia vizeaza raportul omului cu lumea cu existenta. Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, deasemenea situatiile obisnuite si limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea.

Filosofia il ajuta pe om sa opteze in cunostinta de cauza de ce oamenii opteaza pentru anumite realieri.

Filosofia il ajuta pe om sa se cunoasca pe sine sa-si formeze o cunostinta de sine care sunt propriile sale realari dar raportata la realitatea sociala, sa-si formeze constiinta alteritatii care este constiinta respectului pentru ceilalti alaturi de care traiesti.

Filosofia s-a format in antichitate la inceput in obiectul filosofiei erau puse cunostinte din toate domeniile treptat s-a produs o departajare intre discursul filosofic si cel stiintific.
Copyright © Contact | Trimite referat