Homo faber - Henri Bergson, Evolutia creatoare - Existenta intru mister si pentru revelare, Demnitatea omului - Giovani Pico della Mirandola, Despre demnitatea omului referatHomo faber - Henri Bergson, Evolutia creatoare

Idee principala: diferenta intre animal si inteligenta la om se deosebesc prin scopul spre care tind. La inteligenta animala aceasta este caracterizata de instinct (a se vedea exemplul din carte: maimuta,elefant, vulpe). Inteligenta la om INFERENTA.

Bergson isi argumenteaza acesta idee pornind de la epocile care au caracterizat umanitatea (piatra, metal, masina cu aburi). Inventile sunt cele care il caracterizeaza pe om: viata noastra graviteaza in jurul lor. Observam la Bergson o RATIONALITATE APLICATA (Bergson reduce Homo Sapiens la Homo Faber). Scopul omilui in viata: creare de unelte.Henri Bergson :

-secolul XIX-XX;

-conceptie INTUITIONISTA-evolutie creatoare-devenire neintrerupta.

-depaseste EMPIRISMUL si rationalismul.

Existenta intru mister si pentru revelare

- Lucian Blaga, Geneza metaforei si sensul culturii -

Il combate pe Bergson, cu toate ca admite ca “omul este desigur un animal inzestrat unilateral cu cea mai mare inteligenta”. Comparatia om - animal. Bergson nu se distinge de universul biologic, reduce omul la functiile lui. Ii atribue Darwin-ismul si cnsidera ca punctul de vedere al lui Bergson, prin care omul traieste intr-un cncret si pentru conservare, este deplasat, Blaga considerand ca “omul traieste intr-un mister si pentru relevare. Pentru Blaga omul nu creaza numai “necesitatile vitale” ci omul isi va crea “o lume aparte” - creatia de cultura. Omul are destin creator idee si cultura.

Lucian Blaga: 22517sik92kxg7f

-sistem filozofic de constructie speculativa si metaforica, in centrul caruia se afla notiunea de mister = nota definitorie a existentei umane.

-apare “martele anonim” (Marele Arhitect) - denumire metaforica a modului in care misterul apare intelectul uman.-Marele Anonim = cenzura TRANSCEDENTALA (omul care traieste in mister si vrea sa acceda la revelarea lui).

Demnitatea omului - Giovani Pico della Mirandola, Despre demnitatea omului.

Apare ideea de ARHIETIP ( = ideal perfect, ceva care tinde spre perfectiune) pentru ca supremul arhitect este Dumnezeu, creaza lumea dupa aceste arhietipuri.

“Ceva comun, dar cu toate acestea sa fie deosebit”= omul. Omul: “te-am pus in centrul lumii”, asezare renascentista, umanista. Aici se diferentiaza de Pascal, care isi aseaza omul la marginea universului - raport de forte. Dumnezeu lasa omului LIBERUL ARBITRU. Spre deosebire de Bergson si Blaga, Pico nu atribuie omului nici o trasatura esentiala, lasandu-i liberul arbitru, ii lasa puterea de a decadea sau de a accede=bine/rau.

Caracteristic pentru Pico, este nedesavarsirea omului pentru ca nu ii da nici o trasatura esentiala.

Giovani Pico della Mirandola: ix517s2292kxxg

-sec XV

-renascentist, extraordinar de erudit

-scrie teze (200)

-creaza o scoala de filozofie

-inspirat de Platon (deci de Aristotel)

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani