VIATA LUI ARISTOTEL inceputurile logicii traditionale referatVIATA LUI ARISTOTEL – inceputurile logicii traditionale

Unul dintre cei mai mari filozofi care au existat, Aristotel, s-a nascut in orasul Stagira din peninsula Chalcis, in anul 384 i. Hr. .

Tatal sau, medicul Nicomah, venise impreuna cu familia sa in Chalcis, din Mesenia, in secolul VIII sau VII i. Hr. . Nicomah nu era doar un simplu medic, ci un om cu carte, care a scris chiar doua lucrari literare.

Evident, viitorul micului Aristotel a fost influentat si de tatal sau, care l-a initiat in arta medicala, fiind, desigur, deosebit de destoinic, de vreme ce a fost medic regal la curtea macedoneana.Mama sa, Phaetis, era din Stagira, lucru ce a fost demonstrat si prin retragerea lui Aristotel, cand a fost incoltit de dusmanii sai politici, pe o proprietate din Stagira, mostenire materna. 37666djg73vud3c

Desi Stagira, orasul natal al lui Aristotel, era pe granita cu regatul mecedonean, el nu a fost ’’semigrec’’ asa cum au crezut o vreme unii autori.

Aristotel, pleaca din Stagira la varsta de 17 ani, pana atunci fiind sub instruirea tatalui sau si la curtea regala (pana la 15 ani) si sub directa indrumare

a lui Proxenos, dupa pilda parintilor sai.

La 18 ani Aristotel soseste la vestita Academie ateniana unde l-a avut ca profesor pe Platon. Spre surprinderea lui, afla ca acesta a fugit din cetate ca sa scape de supararea tiranului Denys cel Tanar. ju666d7373vuud

Aristotel va fi dezamagit de aceasta veste, care-i amana intalnirea cu gloria filozoficadeatunci, si langacelcareastepta nerabdator sase desavarseasca.

Deocamdata, cum am zis, conducatorul Academiei nu se afla in cetate, dar Aristotel e decis sa-l astepte.

Acesti trei ani, cat ’’rectorul’’ Academiei isi va consuma iluziile politice

don – quijotesti, incercanddinnousa convinga fara succes conducatorii Syracuzei de valabilitatea ideilor sale desprestatul ideal, ii vor folosi lui Aristotel sa se pregateasca temeinic pentru a se ridica la nivelul teoretic al comunitatii filozofice in care intrase.

Cu banii pe care-i avea a descoperit destul de usor ca negustorii atenieni erau priceputi si in valorificarea manuscriselor filozofice ori stiintifice. Acestea constituiau in acel moment pentru el marfa cea mai de pret pe care o avea Atena, si in achizitionarea ei nu si-a crutat cu nimic avutul.

’’Noul’’ care insemnase geneza filozofiei in Grecia aparuse pe coastele Asiei – Mici, in Ionia, laintersectiile drumurilor comerciale care legau Orientul de bazinul mediteranean, in cetatile infloritoare cum erau Foceea, Milet, Efes, framantate de miscari sociale care se reflectau, inevitabil, si in diversitatea pozitiile filozofice.

Caracterul materialist al primei filozofii grecesti nu i-a putut scapa lui Aristotel. ’’Din ceea ce s-a spus si din doctrinele filozofilor cu care am conferit

, iata deci ceea ce am cules: pe de o parte, cei mai vechi filozofi considera principiul ca fiind corporal (caci apa si focul si elementele analoge sunt corpuri)

la unii acest principiu corporal e unic, la altii el este multiplu, insa si unii, si altii il concep ca fiind de natura materiei’’. (Metafizica, Tricot, pag. 27)

Opera scrisa in vremeaaceasta poarta anumite caracteristici si reflecta gradul de pregatire, influentele si straduintele de orientare ale tanarului filozof.

Aristotel scrie cu inflacarare, mai ales dialoguri (precum se vede, invatacelul accepta si imita tehnica de compozitie a maestrului, fara sa-l poata ajunge insa nici in stralucirea artistica a expresiei, nici in adancimea ideilor).

Sa zicem insa ca deocamdata, in Academie, filozoful nostru e inca tanar si pasionat cercetarea teoretica, absorbit mai presus de orice exactitate si adevar, deevidentarationala a intemeierii concluziilor si de oglindirea intocmai a faptelor.

Aristotel se casatoreste cu Pythia, cu carea dus o viata linistita si afectuoasa. Filozoful a avut din aceasta casatorie o copila care purta numele mamei si pe care, cand isi intocmeste testamentul, o destineaza ca sotie lui Nicanor, fiul lui Proxenos, primul sau tutore-educator. Pythia, sotia, a murit, probabil imediat dupa intoarcerea lui Aristotel la Atena, in 335 i. Hr. sau, eventual, in timpul vreunei calatorii in aceasta cetate. Astasededucedin testamentul lui in care stabileste ca osemintele primei sotii sa fie asezate in acelasi mormant cu ale sale, ceea ce poate sa insemne ca ele se aflau undeva in preajma Atenei, deoarece aducerea lor din indepartata Macedonie sau din alta parte nu putea fi usor de indeplinit.

Teoretic, Aristotel s-a indepartat si mai mult de Platon, cautandu-si propriul sau drum filozofic, adancind cercetarile stiintifice si luand pozitie critica si mai accentuata fata de doctrina ideilor.

In calmul acestor preocupari stiintifice, imbinate cu tihna unei familii in care si-a gasit toata multumirea omeneste posibila, caci fericirea adevarata o gusta in contemplarea teoretica, l-a gasit pe Aristotel chemarea regelui Filip al Macedoniei, care dorea sa-l aiba dascal si educator fiului sau Alexandru, atunci in varsta de abia treisprezece ani.

Se deschide astfel o noua perioada, de aproximativ un deceniu, in care evenimentul cel mai de seama, ramas legendar in istorie prin faima celor doi actori principali ai sai, a fost activitatea de instruire si educare a lui Alexandru care in curand avea sa fie ’’cel Mare’’, unul din cei mai intreprinzatori si temerari razboinici ai istoriei.

Asupra sfarsitului lui Aristotel au existat iarasi felurite versiuni printre autorii vechi. Unii spuneau ca s-ar fi otravit de teama continuarii unui proces, in care, desi el era intemeietorul logicii, nu se putea apara deoarece nici nu era ascultat de catre instanta; altii, ca s-ar fi aruncat in canalul Eurit care separa Eubeea de restul Greciei, diperat ca nu poate sa explice mareele, fenomen foarte sensibil in acest punct al Mediteranei, iar altii, care sunt cei mai de crezut afirma ca ar fi murit normal, de o boala de care suferise toata viata.