Fizicianul Albert Einstein referat

Albert Einstein          Albert Einstein s-a nascut in anul 1880 in orasul Munich din Germania. In jurul anului 1886 a inceput scoala studiind vioara pana la varsta de 13 ani. Doi ani mai tarziu a intrat in scoala Luitpold. A studiat matematica si incepand cu anul 1891 calculul.In anul 1894 familia sa s-a mutat in Milan dar Einstein a ramas in Munich. In 1895 a picat un examen care ii permitea sa studieze pentru o diploma de inginer-electrician la facultatea Eidgenossischen Technise din Zurich.  Mai tarziu a picat si examenul de intrare in ETH, urmand scoala secundara Aarau unde a scris un esseu cuprinzand planurile sale pentru viitor:

"Daca voi avea noroc si voi trece cu bine examenele, voi merge la Zurich si voi sta acolo 4 ani pentru a studia matematica si fizica. Ma imaginez profesor printre marile ramuri ale stiintei naturale, alegand partile teoretice."

In 1900 planul sau  a avut succes. A absolvit facultatea si a devenit profesor de matematica si fizica. Dar de abia in anul 1901 a reusit sa obtina un post tempotrar ca profesor de matematica la liceul techinc din Winterthur. In acest timp si-a pierdut speranta de a ajunde la o universitate. In anul 1902 tatal unui fost elev l-a ajutat sa obtina un post temporar la Bern unde a fost numit expert tehnic de cls a III a. Abia in anul 1906 a devenit angajat permanent si a fost numit expert tehnic de cls. aIIa.

In anul 1907 a descoperit ca masa gravitatiei era identica cu masa inertiei.

In 1909 a devenit profesor de fizica la Universitate din Zurich, demisionand de la Bern. In 1911 a devenit profesor la Universitatea Karl-Ferdinant din Praga. De fapt, anul 1911 a fost foarte semnificativ pentru Einstein deoarece in acest an a fost capabil sa faca primele previziuni cuprinzand o raza de lumina venita de pe o stea indepartata vazandu-se trecand pe langa Soare. Acest lucru a fost foarte important deoarece a dus la primul experiment care sa-i dovedeasca teoria. 

In anul 1912 Einstein incepe o noua serie de cercetari asupra gravitatie, ajutat de prietenul sau Marcel Grossman. S-a mutat din Praga in Zurich pentru a ocupa un post la Universitate de Techica  Eidgenossische.

In 1914 s-a intors in Germania dar nu a cerut cetatenie. A acceptat un post de cercetare la Academia Prussiana de Stiinta si laUniversitate Berlinului. I s-a oferit si postul de director la Institutul de Fizica Kaiser Wilchem din Berlin.In anul 1921 a facut prima sa vizita in Statele Unite ale Americii pentru a strange fonduri pt Universitatea Hebrew din Ierusalim. A primit acolo medalia Bernard.

In anul 1922 i-a fost oferit premiul Nobel dar nu afost prezent pentru  a-l primi fiind plecat plecat intr-o calatorie in Japonia. Tot in acest an a vizitat parisul si Palestina.

In anii 1925-1926 a primit numeroase medalii printre care medalia Copley si medalia de aur din partea Societatii Astronomice.

In anul 1928 a suferit un colaps pshihic. In decembrie 1923 a parasit Germania plecand in Statele Unite ale Americii. In acelasi an a visitat in Europa Oxford, Glasgow si Bruxel.

In 1940 a devenit cetatean oficial al S.U.A. In anul 1949 Einstein a inceput sa se simta rau. A fost internat in spital o lunga perioada de timp unde a reusit sa se refaca partial.  Apoi, in 1950, si-a pregatit moartea scriindu-si testamentul.

In 1952 o ocazie speciala s-a ivit pentru Einstein. Presedintele Israielului murise iar lui i se oferise postul de viceprsedinte pe care din pacate l-a refuzat.

Cu o saptamana inainte de moartea sa, Einstein a scris ultima scrisoare adresata lui Bertrand Russel.

Pe 18 aprile 1955 s-a stins din viata unul dintre cei mai mari matematicieni si fizicieni ai lumii, Alber Einstein. A fost incinerat la Trenton, la ora 16:00.
Copyright © Contact | Trimite referat