PRESIUNEA,PRESIUNEA HIDROSTATICA,PRINCIPIUL FUNDAMENTAL AL HIDROSTATICIIPRESIUNEA HIDROSTATICA
~PRESIUNEA~

DEFINITIE

Se numeste "presiune" marimea fizica scalara definite de relatia p= ,unde Fn este marimea fortei care apasa normal si uniform pe o suprafata [Fn]si = N; S este aria suprafetei pe care se exercita forta Fn, [S]si = m.

Din relatia de definitie se obtine unitatea de masura pentru presiune : [p]si = =1Pa

Unitatea de masura pentru presiune inSI se numeste "pascal" si se noteaza Pa.

"1 pascal " sestet presiunea exercitata de o forta de 1 N care apasa normal si uniform pe o suprafata de 1m.

O unitate tolerata, des folosita, este "barul": 1 bar = 10 Pa.


~PRESIUNEA HIDROSTATICA~


Hidrostatica este acrea parte a mecanicii care studiaza lichidele in repaus .

OBSERVATII:     

Denumirea de "hidrostatica" vine din limba greaca : hidro= apa.

2.Statica lichidelor reale coincide cu cea a lichidelor ideale, deoarece in cazul lichidelor in repaus, fortele de viscozitate nu se manifesta.        Intr-un lichid in echilibru, fiecare strat de lichid apasa, datorita greutatii sale, asupra straturilor de lichid de sub el, exercitand astfel o presiune asupra acestora.DEFINITIE

Se numeste "presiune hidrostatica" presiunea exercitata la un nivel oarecare dintr-un lichid aflat in echilibru.


~ PRINCIPIUL FUNDAMENTAL AL         HIDROSTATICII~


Consideram un vas plin cu un lichid, de densitate p, aflat in repaus. Delimitam mintal o coloana de lichid de inaltime h si aria S.Aceasta coloana de lichid are volumul V= Sxh, masa m = pxV=,pxSxh , deci greutatea G= pxSxhxg

Aceasta inseamna ca presiunea exercitata de coloana de apa asupra bazei de arie S este p==pxgxh

Aceasta este "expresia presiunii hidrostatice" exercitate de o coloana de lichid de densitate p si inaltime h.

OBSERVATIE:

Presiunea hidrostatica depinde de acceleratia gravitationala g . Valoarea acesteia scade cu inaltimea .De aceea , daca vasul cu lichid se afla la o altitudine ridicata , de exremplu pe varful unui munte , presiunea hidrostatica este mai mica decat daca vasul se afla la nivelul marii .

Consideram un vas cu lichid (aflat in repaus) .Delimitam mintal o coloana de lichid de inaltime h si aria bazei S .Prtesupunem ca baza superioara a coloanei se afla la adancime h1, iar baza inferioara la adancimea h2. La adancimea h1 presiunea este p=pxgxh1 , iar la adancimea h2 presiunea este p2=pxgxh2 . Diferenta de presiune intre planele orizontale aflate la adancimile h2 si, respectiiv, h2, este atunci data de relatia p2-p1-pxgxh , unde h=h2-h1 este distanta dintre planele orizontale respective. Aceasta relatie constituie expresia matematica a "principiului fundamental al hidrostaticii" .

ENUNT:

Diferenta de presiune dintre doua plane orizontale dintr-un lichid aflat in echilibru este numeric egala cu greutatea unei coloane din acel lichid, avand aria bazei egala cu unitatea de suprafata si inaltimea egala cu distanta dintre planele orizontale respective.

OBSERVATII:

In particular , pentru doua puncte aflate aflate intr-un lichid in echilibru , la aceeasi adancime , h=h2-h1=o , rezulta p2=p1, in accord cu observatiile experimentale.

Acest principiu este valabil si in statica gazelor .