Pavel CharenkovPavel A. Charenkov

(1958)

Pavel Alekseyevich Cherenkov s-a nascut in Voronezh pe 28 iulie 1904. Parintii sai, Aleksei si Mariya Cernkov erau tarani.A absolvit facultatea de fizica - matematica din cadrul Universitatii din Voronezh in 1928 si in 1930 s-a angajat la institutul de fizica Lebedev din cadrul Academiei de stiinte U.S.S.R. in 1940 a fost desemnat doctor in fizica-matematica. In 1953 a facut parte din asociatia profesorilor de fizica experimentala iar din 1959 a controlat procesele particulelor elementare fotografice in laborator. El a predat in invatamantul liceeal timp de 14 ani.

In 1943 a lucrat sub supravegherea lui S.I. Vavilov observand emisia lumini albastre de la o sticla de apa expusa la un bonbardament radioactiv. Acest “Efect Charenkov”asociat cu deplasarea particulelor incarcatorului atomic la viteze mai mari decat viteza lumini s-a dovedit a fi de cea mai mare importanta in munca experimentala din fizica nucleara si in studiul razelor cosmice. Detectorul Charenkov a devenit o piesa standard a echipamentului in cercetarile atomice pentru observarea vitezei particulelor iar acest dispozitiv a fost instalat in Sputnik. In acelasi timp el s-a dedicat dezvoltarii constructiei electronilor accelerati si investigatiilor nucleare precum si reactiilor particulelor elementare fotografice.

Cherenkov a primit premiile statului in 1946 (cu Vavilov , Frank si Tamm) si in 1951.

In 1930 s-a casatorit cu Marya Putinseva, fiica lui A.M.Putinsev,profesor de literatura rusa. Ei au avut un fiu Aleksei, si o fica Elena.

Pavel A. Cherenkov a murit in 1990. 31753ebz86tsy8f