Tsung-Dao Lee referatTsung-Dao LeeTsung-Dao Lee s-a nascut in 24 noiembrie 1926,in Shanghai China. A fost al saselea copil al lui Tsing kong Lee, un politician si al Ming Chang Chang.A studiat la scoala Kisngsi din Kanchow pe care a terminat-o in 1943.S-a transferat la Universitatea Nationala Cheking in pronvicie.Invazia japonezilor l-a fortat s-a plece in Kunming ,Yunnan;acolo el intrat la universitatea Nationala Southwest unde l-a intalnit pe Chen Ning Yahg, care in 1946, a obtinut o bursa de merit cu ajutorul careia s-a transferat la Universitatea din California,Berkeley,si apoi a devenit colaborator la Institutul de studii avansate din Princeton, New Jersey.Tsung a fost membru al institutului Staff din 1951 pana in 1953 si a avut ocazia sa lucreze in comun cu prietenul sau Dr. Yang.

Lee a devenit foarte repede un savant renumit in special pantru


studiul sau in mecanica statistica si in fizica nucleara si subnucleara, gasind solutiile unor probleme foarte lungi si complicate.Dr. J. Robert Oppenheimer la admirat deoarece il credea ca fiind cel mai de seama fizician teoretic din cati a cunoscut el, si a carui munca era bazata pe o remarcabila prospetime diversitate si stil.

Lasand la o parte subiectul de paritate non-conservatorist care l-a ajutat sa-si adjudece Premiul Nobel -si statistica mecanica si fizica nucleara mentionate mai devreme, invetigatiile sale au fost deasemenea bazate pe teorie,astrofizica si turbulenta.

Lee in 1953 a fost numit in functia de profesor asistent in fizica la Universitatea Columbia .

Fiind astfel ,la varsta de 29,cel mai tanar profesor din facultate;anul urmator a primit premiul Nobel, iar la varsta de 31 a devenit al doilea savant ca varsta.(Cel mai tanar savant era Sir Lawrence care a castigat premiul pentru fizica impreuna cu tatal sau ,la varsta de 25).

Impreuna cu Dr.Yang ,Lee, a scris mai multe articole in"The Physical Reviw"

Printre aceste actiuni s-a mai strecurat si premiile: Albert Einstein ,in stiinta la Universitatea Yeshiva, New York (1975), premiul pentru siinta de la ziarul din New York.A fost deasemenea ales la"American Physical Society", Academia Sinica si numit doctor in stiinta de Universitatea Princeton in 1958.

Lee s-a casatorit cu (Jeannette) Hui Chung Chin, o studenta la universitate in 1950.

Prefintele sale sunt:timpul petrecut cu cei doi copii ai lui,James si Stephen; si romanrle politiste.