William Shockley referatWilliam B.Shockley

(1956)

William Shockley s-a nascut pe 13 februarie 1910 in Londra, Anglia. A fost fiul lui William Hillman Shockley un inginer miner nascut in Massachusetts si a sotiei sale Mary care se ocupa deasemenea cu mineritul, fiind o delegata in Nevada.

In 1913 familia s-a reintors in S.U.A si William a fost educat in California luandu-si licenta in stiite la Institutul de Tehnologie din California in 1932. El a studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts sub indrumarea profesorului J.C. Slater si a obtinut titlul de Doctor in fizica iar in 1936 s-a supus unei teze despre structura clorurei de sodiu.In acelasi an s-a alaturat laboratorului de telefoane Bell lucrand intr-un grup condus de Dr.C.J. Davisson, pana in1955. A renuntat la postul de director al departamentului de fizica pentru titlu de director laboratorului din California in cercetarea producerii si dezvoltarii noilor tranzistoare si semiconductoare.In timpului celui de-al doilea razboi mondial Willam a fost director de cercetari a organizatiei antisubmarine.

A avut doua burse de conferentiar :in 1946 la Universitatea Princeton si in 1954 la Insitutul de Tehnologie din California. Timp de un an (1954-1955) a fost director adjunct si director in cercetari la “Weapons System Evaluation “in Departamentul de aparare.

Cercetarile lui Shockley s-au concentrat asupra : studiului corpurilor solide; teoriei despre tuburile vide; experimentului si teorie despre fenomenul feromagnetic; experimentelor pe fotoelectroni din clorura de argint, variate teze in fizica tranzistoare si in cercetari operationale despre statistica scalara si productia individuala in laboratoarele de cercetari. 45831xcg63vgy3y

Munca lui a fost rasplatita cu multa onoare. A primit: medalia de merit in 1946 pentru munca sa savarsita in cadrul Departamentului de razboi; premiul ‘Morrris Leibmann’ in 1952 pentru colaborarea sa cu Institutul de radio. Un an mai tarziu a primit premiul “Oliver E. Buckley” iar in urmatorul an a castigat la Academia de stiinta premiul ‘Cyrus B. Comstock’.Cea mai mare realizare a sa a fost castigarea Premiului Nobel in 1956 impreuna cu doi colegi de la Laboratorul Bell : John Bardeensi Walter H Brattain .

In 1963 a fost nominalizat la premiul acordat de Societatea Americana pentru Inginerie Mecanica.

William B. Shockley a fost membru al “Scientific Advisory Panel” in armata americana inca din 1951 si a servit organizatia fortei aeriane inca din 1958 .In 1962 a fost desemnat in functia de presedinte al comitetuluide consultatii stiintifice. A primit onorifice doctorate stiintifice de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea Rutgers si de la Colegiul Gustavus Adolphus. cg831x5463vggy

Printre numeroase articole de stiinta si jurnale tehnice Shockley a scris ‘Electronii si gaurile din semiconducta’ (1950). A luat peste 50 de privilegii.

Shockley a fost casatorit de doua ori si a avut trei copii cu Jean (nee Balley) de care a divortat casatorindu-se cu Emmy Laning.

William a decedat in 1989.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani