TEORETICIAN SI PRACTICIAN AL MECANICII referat


TEORETICIAN SI PRACTICIAN AL MECANICIIGeniul mecanic practic al tanarului siracuzan s-a facut cunoscut in Alexandria dupa ce a construit o masina de irigat campurile Egiptului, vestitul sau “melc” sau “surub”. Nu poate fi indoiala ca acesta constructie, si altele pe care spiritul sau fertile le va fi imaginat, i-au creat conditiile materiale care sa-i asigure nu numai in epoca alexandrina a studiilor, dar si mai tarziu, la Siracuza, linistea si siguranta de care avea nevoie pentru a-si realiza opera.
Putem vorbi chiar din aceasta perioada despre o opera initiala si despre primele idei de mare insemnatate care-i vor calauzi activitatea ulterioare.

E foarte probabil ca inca pe cand era in Alexandria, Arhimede a avut viziunea unei mecanici construite pe baza teoretice asemanatoare acelora ale geometriei, ale unei stiinte care sa surprinda nu ce este particular in fenomenele de echilibru mecenic, ci proprietatile lor generale, asa cum geometria lui Pitagora, Euxodiu si Euclid reprezinta proprietatile figurilor plane abstracte, ale tuturor triunghiurilor si nu ale unor triunghiuri in particular. Era acesta un obiectiv si dadea un program pentru care geniul stiintific al lui Arhimede avea chemare, pentru care intr-un anume adanc inteles simtea chiar o raspundere, deoarece poseda dintr-un inceput cunoasterea principiilor care-i vor calauzi pasii spre realizarea lui?

Constructia de mecanisme, cum ar fi masina de irigat, intreg sistemul de masini de aparare a cetatii sale, alte masini si instrumente de care nu avem cunostinta si care-I vor fi ocupat o parte din viata au fost, prin natura lor, actele curente, necesare existentei, acte prin care omul participa la viata practica a comunitatii lui, acte profesionale prin care se integreaza societatii si nevoilor sale imediate. Faptul ca ele sunt totusi de valoare exceptionala si, ca tot ce face Arhimede, poarta pecetea geniului nu le schimba caracterul concret si imediat utilitar.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani