TERMODINAMICA - ANALIZAREA LEGII A DOUA A TERMODINAMICII SI EFECTELOR EI, PROBLEMA ENTROPIEI SI A IREVERSIBILITATII PROCESELOR NATURALE referat

INTRODUCERE

Cu toate ca problema dezbatuta in aceasta lucrare de cercetare nu este pur teologica, totusi este o problema care merita sa fie tratata pentru ca ea tine de acceptarea sau respectiv lepadarea persoanei lui Dumnezeu ca si Creator.

In mod aparent legea a doua a termodinamicii nu pare sa aiba de a face cu teologia sau cu creationismul. Dar, s-a constatat ca aceasta lege este legea cea mai bine confirmata si mai universal valabila dintre toate legile din fizica, din ea reiesind printr-o analizare aprofundata, ca Universul tinde din ce in ce mai mult spre dezordine, aceasta constatare daramand cu usurinta teoria evolutionismului.
Scopul acestei lucrari este tocmai sa demonstreze ca legea a doua a termodinamicii este “mana in mana”cu modelul creationist, care sustine ca toate lucrurile au luat fiinta datorita unei Inteligente, datorita fortei creatoare a lui Dumnezeu, dar din cauza pacatului totul merge spre degenerare.

Ca sa avem o imagine de ansamblu a termodinamicii trebuie sa stim urmatoarele lucruri:

  1. Termodinamica este partea fizicii al carei obiect de studiu il constituie starile de echilibru ale sistemelor fizico-chimice si proprietatile generale ale proceselor care conduc la aceste stari, procese in care pot interveni fenomene termice.

Continutul termodinamicii este construit pe cale deductiva, pornind de la trei principii:

a. Intr-un sistem izolat de corpuri (fara legatura cu exteriorul) energia se conserva;

b. Trecerea caldurii de la un corp cu o anumita temperatura la un corp cu o temperatura inferioara este un proces ireversibil;

c. Entropia oricarui sistem tinde catre o valoare finita cand temperatura lui tinde catre 0 (nu se poate atinge temperatura 0 absolut, adica -273 grade Celsius, considerata cea mai joasa temperatura).

Vom intalni foarte des in acest studiu conceptul de entropie. Entropia este o marime fizica ce masoara gradul de dezorganizare al moleculelor in timpul unui proces natural.

Vom mai observa ca legea a doua nu este prin excelenta o lege fizica ci ea se aplica la toate procesele naturale care au loc in Univers, dar ne vom limita numai la efectele ei in cadrul planetei noastre.

In aceasta lucrare de cercetare se pleaca de la presupozitia ca cititorul nu este familiarizat cu aceasta problema destul de putin discutata, de aceea abordarea va fi cit mai comprehensibila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. ANALIZAREA LEGII A DOUA SI A EFECTELOR EI

A. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere fizic

 

1. Legea a doua si entropia. Dupa cum am vazut in introducere, legea a doua spune ca “trecerea caldurii de la un corp cu o temperatura data la un corp cu o temperatura mai mica este un proces ireversibil”.1 In majoritatea formularilor legii a doua se specifica faptul ca in cadrul acestui fenomen de transfer de energie entropia totdeauna creste. Entropia este o marime fizica ce caracterizeaza gradul de dezordine al miscarii moleculelor. Problema ireversibilitatii proceselor naturale si a cresterii entropiei o vom dezbate mai pe larg in capitolele urmatoare.

2.Perpetuum mobile

O consecinta a legii a doua o constituie imposibilitatea de a construi un perpetuum mobile (mecanism care functioneaza singur pe baza transferului de caldura, fara ajutorul unor forte exterioare), unul din motive fiind frecarea cu aerul. Ideea construirii unui perpetuunm mobile i-a fascinat pe foarte multi oameni. Au fost sute si sute de incercari de a construi asemenea mecanisme.Dar toate au fost facute in zadar pentru ca in cele din urma s-a constatat, conform legii a doua, ca este imposibil de a construi un perpetuum mobile. In ciuda acestui fapt s-au ridicat multi escroci care au incercat sa duca lumea in eroare si in dreptul multora mai creduli au reusit. Chiar Newton, marele fizician, a fost pe punctul de a crede posibila aceasta inventie, pe atunci necunoscandu-se imposibilitatea construirii ei.

Vom constata mai departe ca aceasta imposibilitate a construirii unui perpetuum mobile se generalizeaza si la procesul mentinerii vietii fara ajutorul unor factori exteriori.

 

 

 

 

B. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere teologic

  1. Analizarea legii a doua in contexte diferite

Oamenii de stiinta care au studiat efectele legii a doua mai indeaproape au observat ca aceasta lege este universal valabila pentru toate procesele naturale, nu numai pentru efectele termice. Luand astfel aceasta lege intr-un context general, ea va fi enuntata in felul urmator: “In orice sistem, fie deschis (la primirea energiei solare) sau inchis, exista o crestere a entropiei care este o marime a dezordinii.”1Asta inseamna ca orice sistem, neactionat de forte exterioare care sa-i mentina functionarea, ajunge la forme tot mai inferioare de organizare, in final ajungand la o stare completa de dezordine.

Nu exista nici o dovada ca legea a doua este valabila numai pe planeta noastra. Ea functioneaza si in celelalte parti ale Universului.Este un uni-vers, nu un di-vers.

In mod conventional, termodinamica a fost impartita si definita prin prisma legii a doua de catre savanti, pentru trei domenii:

  1. Termodinamica clasica: “In orice schimbare fizica ce are loc prin ea insasi entropia intotdeauna creste”2  2. Termodinamica statistica:”Fiecare cantitate de energie are asociata cu ea o calitate caracteristica numita entropie…Energia trebuie sa curga intotdeauna intr-o astfel de directie astfel incat entropia sa creasca.” 3

  3. Termodinamica informationala: In legatura cu sistemele de prelucrare si transmitere a informatiei (computere, automatizare, televizoare, ziare, etc) o noua stiinta extrem de sofisticata, cunoscuta sub numele de teoria informatiei a incorporat conceptul de entropie ca masura a “zgomotului” sau a gradului de incertitudine in comunicarea informatiei.

Nu exista nici un sistem care sa se incadreze in aceste domenii si care sa nu se conformeze legii a doua. Toate sistemele functionabile in timp si spatiu observate pana acum sunt guvernate de legea a doua a termodinamicii, care arata catre o origine primara a tuturor lucrurilor si a proceselor naturale. De aceea, faptul ca legea a doua are un efect universal, inseamna ca trebuie sa existe si o cauza universala.

Spuneam mai inainte ca toate lucrurile merg spre dezordine, conform legii a doua. Lucrul acesta este remarcat si de Robert Benedict, care scrie:”Stiinta descrie una dintre cele mai profunde generalizari ale experientei umane prin legea a doua, formulate de oameni de stiinta ca Rudolph J. E. Clausius, William Thomson si Max Planck. In efect, legea a doua spune ca toate lucrurile merg din rau in mai rau: fierul rugineste, omul imbatraneste, floarea se ofileste, energia se transforma numai de la o temperatura data la una mai mica, fiecare lucru merge de la ordine spre dezordine.”1Acelasi lucru il recunoaste si H.M.Morris in “A Biblical Manual on Science and Creation”2

Observam ca legea a doua se opune cu totul teoriei evolutioniste, dar se intampla ceva ciudat: evolutionistii ocolesc cu prudenta legea a doua a termodinamicii dandu-si seama ca aceasta “lupta” impotriva lor.

2. Texte biblice care se refera la descompunerea sistemelor

a.Texte biblice care se refera la descompunerea intregului cosmos:

Ps. 102,25-27 ; Evr. 1,10-12 º Pamantul si cerul se invechesc ca o haina

Is. 51,6 º Cerurile vor pieri ca un fum, pamantul se va face zdrente ca o haina, oamenii vor murii ca niste muste

Mat. 24,35; Mc. 13,31; º Cerul si pamantul trec

Luca 21,33

 

Rom. 8,20-22 º Firea suspina pentru ca a fost supusa desertaciunii

Evr. 12,27 º “Cuvintele acestea ‘inca odata’ arata ca schimbarea lucrurilor clatinate, adica a lucrurilor facute, este facuta tocmai ca sa ramana lucrurile care nu se clatina.”

1 Ioan 2,17 ºLumea si pofta ei trec

b.Texte biblice care se refera la descompunerea tuturor organismelor vii

Iov 14,1.2 ºOmul piere ca o umbra

Ps. 103,15-16 ºZilele omului sunt trecatoare ca iarba

Ecl. 3,19-20 ºToate vietuitoarele merg in tarana

Is. 40,6-8; 1 Petru 1,24-25 ºOmul este trecator ca iarba si ca floarea

Gen. 3,17-20 ºBlestemul asupra pamantului

c. Texte biblice care se refera la descompunerea individuala

Ps 90,9.10 ºAnii se duc ca un sunet, omul se mandreste numai cu truda si suferinta

Is. 40,30-31 ºTinerii obosesc si ostenesc

Rom. 7,23-24 º…”Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?”

Iac. 1,15; Rom. 6,23; Rom. 5,12 ºPacatul aduce moarte

Se observa ca in majoritatea textelor vremelnicia omului si a mediului inconjurator este pusa in contrast cu permanenta si stabilitatea lui Dumnezeu, Creatorul legii descompunerii.

 

II. PROBLEMA ENTROPIEI SI A IREVERSIBILITATII PROCESELOR NATURALE

  1. Entropia.

Pana acum ne-am mai intalnit cu termenul de entropie, dar acum vom discuta mai pe

larg despre el. Conform Compendiului de fizica publicat in 1988 1, “ca o consecinta a legii a

doua a termodinamicii, exista o marime fizica numita entropie, a carei valoare nu poate decat sa creasca.”Conform altui manual de fizica, “Entropia este marimea fizica ce caracterizeaza starea de dezordine a moleculelor.”2 Daca ne intoarcem la capitolul B.1 si privim asupra contextelor in care este privita termodinamica prin prisma legii a doua, putem spune ca entropia este masura energiei inutile dintr-un sistem in stare de functionare(a), a dezordinii dintr-un sistem(b) sau a bruiajului dintr-un sistem informational(c).

Se pune intrebarea: Legea a doua a functionat si inainte de caderea in pacat?Raspunsul este: Da. Entropia isi facea efectul prin digestie, eroziune, amortizarea valurilor, etc., dar aceasta entropie era constanta, fiind egalata (compensata) de procesul de crestere. Daca si astazi entropia ar ramane constanta, totul ar fi perfect. Noi nu am mai imbatrani, florile nu s-ar mai ofili, etc., si in consecinta s-ar putea construi perpetuum mobile, realizarea cea mult dorita de care vorbeam in capitolul A.2. Din cauza caderii in pacat, totul s-a transformat. Entropia a inceput sa creasca, blestemul acestei cresteri a entropiei fiind enuntat in Gen. 3,17-20.

  1. Ireversibilitatea proceselor naturale

Am vazut in capitolul B.1 ca legea a doua a termodinamicii este universal valabila pentru toate procesele naturale. Daca vom incerca sa impartim procesele naturale pe categorii, vom obtine trei mari categorii:

1.Procese fizice – sunt studiate de stiintele fizice (fizica, chimia, geologia, astronomia, etc.)

2.Procese biologice – sunt studiate de stiintele biologice (zoologia, fiziologia, medicina, etc.)

3.Procese sociologice – sunt studiate de stiintele comportamentale (psihologia, sociologia, antropologia, etc.)

Daca, conform legii a doua procesele termice sunt ireversibile in realitate si aceasta lege este aplicabila la toate procesele naturale, inseamna ca toate procesele naturale sunt ireversibile. De exemplu, in lucrarea “Principii si legi fundamentale in fizica”, Gheorghe Hutanu specifica faptul ca “transformarile reversibile sunt transformari ideale” . Ca urmare, daca deschidem o sticla cu parfum si mirosul se raspandeste, moleculele nu se mai pot intoarce in sticla.Aceasta situatie produce “starea de echilibru energetic al lumii, aceasta lume alegandu-se cu o monotonie fatala, fiind o consecinta a ireversibilitatii proceselor naturale.”

Acest fenomen de ireversibilitate combinat cu entropia, duce la imposibilitatea cel putin a pastrarii ordinii, fara a se actiona din exterior.Din nou ajungem la necesitatea de a accepta existenta unui efect universal si implicit a unei cauze universale. 

III. MARTURIILE EVOLUTIONISTILOR IN LEGATURA CU LEGEA A DOUA A TERMODINAMICII

 

Spuneam ca evolutionistii se feresc in general sa abordeze legea a doua a termodinamicii. Dar sunt si exceptii. Poate ca este un lucru ciudat sa auzi de la un evolutionist marturia recunoasterii unei inteligente care supravegheaza desfasurarea proceselor naturale. Dar, daca suntem interesati sa aflam asemenea marturii, vom gasi chiar neasteptat de multe.In acest capitol vom lua cunostinta de trei marturisiri ale unor asemenea oameni in legatura cu legea a doua a termodinamici.

Unul dintre acestia este Harold Blum, care spune: ”Oricat de atent am examina energetica sistemelor vii, nu gasim nici o dovada a infrangerii principiilor termodinamicii, dar vom intampina un grad de complexitate neintalnit in lumea nevie.”

Alt om de stiinta evolutionist este Alfred Kastler, care a primit Premiul Nobel pentru fizica. El specifica faptul ca “toate marile principii ale fizicii pot incepe intr-adevar cu aceste cuvinte: ‘Este imposibil sa…’. Acestea sunt tot atatea constatari de esecuri.” Fireste ca este vorba si de legea a doua a termodinamicii, care specifica faptul ca este imposibil sa construiesti perpetuum mobile, despre care am mai discutat.

Unul dintre evolutionistii convinsi este Isaac Asimov, renumitul scriitor de Science Fiction. El ajunge la concluzia ca “Universul devine in mod constant tot mai haotic.” Recunoaste ca totul se uzeaza de la sine, acest fenomen fiine efectul legii a doua.

Cea mai puternica marturie a lui Asimov se gaseste intr-o povestire pe care a scris-o in 1956, tratand problema entropiei. Este vorba despre un computer urias caruia i se pune mereu si mereu intrebarea:”Poate entropia iarasi sa se micsoreze?” Si de fiecare data computerul raspunde:”N-avem destule date la dispozitie ca sa raspundem la aceasta intrebare.” Universul se indreapta “ticaind” spre sfarsitul lui, in timp ce computerul devine din ce in ce mai puternic. In cele din urma Universul expira, stelele se sting, etc. dar computerul devine atotputernic. El mediteaza mai mult si mai mult la aceasta intrebare si se gandeste cum ar putea Universul sa o ia de la capat. Intr-un tarziu el spune:”’Sa fie lumina’. Si a fost lumina”. Si asa se termina povestirea de Science Fiction, ajungandu-se tot la afirmatiile Bibliei din Genesa 13

 

IV. REZUMAT SI CONCLUZII

  1. Rezumat

In cele mai multe formulari ale legii a doua a termodinamicii se specifica faptul ca entropia creste, facand imposibila reversibilitatea unui fenomen termic.

 

 

 

Cu toate ca aparent legea a doua se aplica fenomenelor termice, ea este universal valabila pentru toate procesele naturale, fie fizice, biologice sau sociologice. Deci, toate procesele naturale sunt ireversibile. Entropia si ireversibilitatea proceselor naturale fac ca lumea noastra sa mearga in mod constant spre haos, spre dezorganezare. Este interesant ca unii evolutionisti recunosc acest lucru, dar problema este ca ei se feresc sa-l abordeze.

Faptul ca acesti evolutionisti recunosc efectele universale ale legii a doua face ca oamenii sa-si dea seama ca exista o cauza primara a tuturor lucrurilor.

 

  1. Concluzii

Solutia problemei dezbatute in aceasta lucrare conduce in mod necesar la Biblie si in mod implicit la Autorul ei, la Dumnezeu. Singurul lucru pe care il avem de facut este sa acceptam ca “La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul” (Gen. 1,1), afirmatia cea mai stiintifica ce a fost cunoscuta vreodata. Acceptand aceasta afirmatie biblica, vom fi de acord ca toate fenomenele pe care le intalnim in lumea noastra sunt guvernate de Marea Lege a Cauzei si a Efectului, legea fundamentala care include si legea a doua a termodinamicii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

Barbour, Ian G.. Religion in an Age of Science, Great Britain: SCM Press,1990

Benedict, Robert P.. Journey Away from God, Old Tappan, New Jersey: Fleming N. Revell Company, 1972

Bunget, I.. Compendiu de fizica, Bucuresti:Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1988

Cristea, Gheorghe; Ardelean I. Elemente fundementale de fizica, Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1980

Editor: Preece, Warren E.. Encyclopedia Britannica, William Benton Publisher, 1970

Eyring, Henry. The Faith of a Scientist, Salt Lake City, Utah: Boockraft, 1973

Glashouwer, Willem J.J.. Asa a aparut lumea,Bielefeld: Chrisliche Literatur-Verbreitung,1993

Hutanu, Gheorghe. Principii si legi fundamentale in fizica, Bucuresti: Editura Albatros, 1983

Joja Athanase; Baranescu George. Dictionar enciclopedic roman, vol. 4, Bucuresti: Editura Politica, 1966

Morris, Henry M..Creationismul Stiintific, Wheaton, Illinois, SUA: Societatea Misionara Romana, 1992

Morris, Henry M..Bazele biblice ale stiintei moderne, Wheaton, Illinois, SUA: Societatea Misionara Romana, 1993

Morris, Henry M.. A Biblical Manual on Science And Creation, Institute for Creation Research, Christian Heritage College: San Diego, California, 1972

Vernet, Daniel. Biblia si Stiinta, Paris, 1990Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani