Descoperitorul emisiei termoelectrice - Thomas Edison - efectul Edison referatTHOMAS ALVA EDISON 1847-1931

-descoperitorul emisiei termoelectrice-

Familia din partea tatalui, era emigranta din Olanda.Parintii ii proveneau din mica intelectualitate a oraselelor americane, unul dintre bunici fiind  preot prezbiterian. Alva Thomas, unul dintre copii lui Samuel Edison, s-a nascut la 11 februarie 1847 in localitatea Milan, din statul Ohio. Dar din 1854, din cauze economice, parintiilui Edison sa-u mutat in orasul Port Huron, statul Michigan. In anul venirii in centrul urban portuar, micul Thomas a fost inscris la o scoala primara particulara. Dupa doua luni, institutorul refuza sa-l scolarizeze pe motiv ca elevul nu asimila nimic din cele predate in clasa. Pana la varsta de 12 ani mama sa la instruit.

Acumulase surprinzator de multe cunostinte pentru anii sai. Solicita familiei sa efectueze o activitate aducatoare de venituri. Debutul il face ca vanzator de ziare. Desfacerea presei o facea in trenurile dintre Port Huron si Detroit. Din castigul realizat a deschis doua pravalioare: una in Detroit-de fructe si alta depapetarie in orasul in care domicilia.

La virsta de 14 ani a achizitionat o instalatie mobila de tiparit cu care a realizat ziarul ,, Weekly Herald” ( Saptamanalul). Thomas era redactor, corector, tipograf si vanzator.

Peste un an intrand an relatii cu un sef de gara, acesta il invata telegrafia. La 16 ani s-a angajat telegrafist, intai la statia detren Mont Clemens, iar mai apoi, in serviciul de noapte la Strattford Function, in Canada. A preferat munca de noapte pentru ca in cursul zilei sa-si continue studiile liceale.In 11 octombrie 1868 a aparut prima sa inventie- o masina de numarat voturile.

Isi incearca norocul la New York, pe cand avea 22 de ani. Dupa asidue cautari zadarnice a unui loc de munca (telegrafist), el incearca la compania electrica ,,Gold Echange”. Initial a fost respins dar atunci un grup de meseriasi nu reusisera sa repare o instalatie, pe care Thomas reuseste si astfel, a fost angajat. La aceasta firma mai face doua inventii telegraful care imprima direct si un aparat de inregistrare mecanica a cursului buresei. Pentru aceste doua inventii a primit suma de 40 000 de dolari cu care isi construieste un atelier-laborator in cartierul Newark.. In 1878 perfectioneaza telefonul inventat de Alexander Graham Bell iar in anii urmatori inventeaza gramofonul.

Concepe, in 1880, sistemul de iluminare electrica la Londra si a construit in1882 prima uzina electrica din lume- ,,Edison Electric Light Company”; a construit si un dinam. Peste un an a descoperit emisia termoionica- cunoscuta sub numele de efectul Edison.

Inventeaza sistemul de trei conductori pentru transportul energiei electrice (1882).


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani