Determinarea - convergenta unei lentile referatDeterminarea convergenaei unei lentile folosind formula fundamentala a lentilelor subairi


Materiale necesare:

lentila convergenta pe suportsursa de lumina

banc optic

rigla gradata


Teoria experimentului:

Pornind de la faptul cunoscut ca orice raza de lumina care trece prin focarul unei lentile va fi deviata astfel incat va deveni paralela cu axul optic principal dupa trecerea prin lentila ći ca orice raza care trece prin centrul lentilei nu este deviata de la direcaia iniaiala se poate construi la intersecaia acestor doua raze imaginea obiectului dupa trecerea prin lentila convergenta.

Presupunand constanta distanaa dintre ecranul utilizat ći obiect se observa ca vor exista doua poziaii ale lentilei pentru care pe ecran se va forma o imagine clara dar numai pentru distanae intre ecran ći obiect mai mari de . Cele doua poziaii vor fi simetrice faaa de mijlocul distanaei dintre obiect ći imagine.

Fie x1 distanaa de la obiect pana la lentila convergenta ći x2 distanaa de la imaginea clara la lentila.

Folosind formula fundamentala a lentilelor subairi

Metoda de lucru:

Se potrivećte ecranul la o distanaa  suficient de mare faaa de obiect, se aćeaza intre el ći obiect lentila ći se deplaseaza aceasta pana se obaine pe ecran o imagine absolut clara a obiectului. Se vor determina atat poziaia corespunzatoare imaginii marite cat ći cea corespunzatoare imaginii micćorate ceea ce este posibil in cazul in care distanaa dintre obiect ći imagine este de 4 ori mai mare decat distanaa focala a lentilei. Se repeta masuratorile pentru diferite distanae intre obiect ći ecran.


Nr.

-x1(cm)

x2(cm)

f(cm)
Valoarea medie a distanaei focale este  iar cea a convergenaei

Eroarea medie relativa este de 3.4%.


DETERMINAREA DISTANaEI FOCALE A UNEI LENTILE DIVERGENTE


Materiale necesare:

lentila convergenta de distanaa focala cunoscuta

lentila divergenta de distanaa focala necunoscuta

sursa de lumina

banc optic

rigla gradata


Teoria experimentului:


Prin sistemul optic considerat format din lentila divergenta de distanaa necunoscuta ći lentila convergenta se va forma imaginea obiectului pe ecran. Putand masura distanaele dintre obiect, lentile ći ecran vom putea determina mai intai de unde s-a format imaginea sursa pentru lentila convergenta iar apoi vom putea determina distanaa focala a lentilei divergente.
Metoda de lucru:

Se aćeaza obiectul AB la distanaa -x1 in stanga lentilei divergente, dupa care se aćeaza lentila convergenta ći ecranul pe care il baleiem pana se obaine o imagine clara. In acest moment se masoara distanaele -x1 ći x2' respectiv d pe care le trecem in tabelul de mai jos.


Nr.

x1

x2'

d

fd

e


Valoarea medie a distanaei focale a lentilei divergente are valoarea

Surse de erori:

Erori sistematice (vor fi intr-un singur sens, datorita etalonarilor grećite)

Erori de metoda;

Erori de experimentator (sunt diminuate dupa un numar mare de masuratori);


imprecizia aparatelor de masurat

aproximarea masuratorilor ći a valorilor numerice obainute

imprecizia ochiului uman la observarea gradaaiilor instrumentelor de masura respectiv a claritaaii imaginii

erori in fabricarea lentilelor