Referat la fizica - Einstein - Despre efectul Einstein de Has referatEinstein


Einstein Albert a trait intre anii 1879 si 1955 . Einstein a fost un fizician german dar a fost si unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX . El s-a nascut la Ulm in Germania.Intre anii 1895 si 1914 a trait in Elvetia , unde a absolvit Politehnica din Zurich in anul 1900 . Intre 1902 si 1909 a lucrat la biroul de patente din Berna .In 1914 a fost numit Profesor la Universitatea din Berlin . Ales membru al Academiei Pursiene , a fost director al Institutului de Fizica din Berlin si profesor universitar pina in anul 1933 , cind venirea la putere a lui Hitler l-a silit sa emigreze in S.U.A. unde a trait pina la sfirsitul vietii . Aici a fost profesor la Universitatea din Princeton .

Activitatea de cercetare a lui Einstein a imbratisat mai multe domenii ale fizicii . Ca rezultat al primelor incercari , a explicat miscarea browniana pe baza ipotezei cuantice , efectul fotoelectric in 1905 , postulind structura discontinua a luminii . In acelasi an a publicat in "Annalen der Physik" din Berlin doua articole : "Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare" si "Depinde oare inertia corpului de cantitatea de energie pe care o contine?" , unde si-a elaborat ideile , care au revolutionat stiinta , cunoscute ulterior sub numele de teoria relativitatii restrinse . Einstein a explicat legile actiunii chimice a luminii , caldura specifica a solidelor , efectul giromagnetic in 1915 , numit si efectul Einstein de Hass . Prin aceste lucrari Einstein a devenit unul dintre pionierii teoriei cuantelor . A aplicat calculul probabilitatilor la studiul miscarii browniene , obtinind o valoare a numarului lui Avogardo .

In anul 1916 a publicat , tot in "Annalen der Physik" din Berlin , articolul "Bazele teoriei relativitatii generalizate" , care cuprinde teoria generala a relativitatii , sau , cum se mai numeste , teoria gravitatiei .

Teoria relativitatii generalizate largeste teoria relativitatii restrinse , studiind orice fel de miscare a corpurilor materiale ; ea proclama valabilitatea legilor fizice pentru toate miscarile , chiar si pentru cele neinertiale , adica neuniforme si prin urmare , valabilitatea lor in orice sistem de referinta .

Prin rezultatele obtinute , activitatea teoretica si practica a lui Einstein a dat raspuns celor mai acute probleme ridicate de dezvoltarea vertiginoasa a fizicii moderne . De aceea Lenin il considera pe Einstein ca pe unul dintre marii transformatori ai stiintelo naturii . Conceptia despre lume a lui Einstein a evoluat de-a lungul vietii sale in directia unei afirmari tot mai hotarite a materialismului . Desi nu a cunoscut materialismul dialectic , Einstein s-a calauzit in mod spontan in creatia sa stiintifica dupa legile dialecticii materialiste , aplicindu-le la cunoasterea naturii . Einstein a combatut , mai ales catre sfirsitul vietii , pozitivismul machist , a carui influenta o suferise in prima perioada a activitatii sale , fiind atras de critica pe care Mach o facea mecanismului fizicii clasice .

In opozitie cu subiectivismul pozitivistilor , el a sustinut "intelegerea si interpretarea naturii ca realitate obiectiva" , a respins conceptia pozitivista despre stiinta ca simpla sistematizare a datelor senzoriale , lipsita de continut obiectiv .

Teoria relativitatii si intreaga opera stiintifica a lui Einstein au confirmat , independent de incercarile de interpretare idealista a acestora de catre filozofii burghezi , tezele materialismului dialectic privitoare la unitatea dialectica dintre absolut si relativ , la conexiunea si la interdependenta tuturor laturilor realitatii , la unitatea organica dintre spatiu , timp , materie si miscare (etc) . Einstein a fost un democrat convins si un luptator consecvent pentru pace . Intre anii 1930 si 1940 el a luat parte activa , alaturi de M.Gorki, R.Ronald si H.Barbusse , la lupta antirazboinica si antifascista . In ultimii ani ai vietii , el s-a opus folosirii armelor atomice , s-a pronuntat pentru controlul international al energiei atomice . Einstein s-a ridicat , in 1953 , contra presiunilor exercitate de Comitetul pentru cercetarea activitatii "antiamericane" , a chemat intelectualitatea americana la o atitudine demna . Einstein a fost laureat al premiului Nobel in 1921 si a mai avut si alte opere , dupa cum urmeaza : "Problemele cosmologiei si teoria relativitatii generale" in anul 1917 ,"Teoria unitara a cimpului" in anul 1929 si "Evolutia fizicii" impreuna cu L.Infeld in anul 1938 .


Despre efectul Einstein de Has


Este un efect de tip magneto-mecanic care consta in rotirea unui corp feromagnetic in timpul magnetizarii , datorita legaturii dintre momentele magnetice si mecanice ale electronilor din invelisurile atomilor . Acest efect giromagnetic a fost descoperit in 1915 .
DUCA  IULIA

CLASA a VI-a F