AUTOINDUCTIA - PRODUCEREA FENOMENULUI DE AUTOINDUCTIE, INDUCTIA UNUI CIRCUIT, EXPLICAREA ENERGETICA A AUTOINDUCTIEI, ROLUL AUTOINDUCTIEI IN TEHNICA, INDUCTANTA MUTUALA, CUPLAJUL BOBINELOR referat

AUTOINDUCTIA

PRODUCEREA FENOMENULUI DE AUTOINDUCTIE

Intr-o spira ia nastere curent indus atunci cand variaza fluxul magnetic prin suprafata delimitata de spira. Fluxul varibil poate fi produs fie prin miscare relativa a unui magnet fata de spira, fie prin variatia curentului dintr-un circuit vecin. El mai poate fi produs prin variatia curentului electric din insasi spira indusa, care joaca astfel si rolul de inductor.

Autoiductia este inductia electromagnetica produsa 49918bbg21rgc1z

intr-un circuit datorita variatiei curentului care circula prin acel circuit.

Autoinductia se produce nu numai la stabilirea sau intreruperea unui curent, ci ori de cate ori variaza intensitatea curentului electric din circuit.INDUCTIA UNUI CIRCUIT bg918b9421rggc

Curentul de intensitate I care circula printr-un circuit genereaza in jurul sau un camp magnetic de inductie B, proportionala cu I.

Factorul de proportionalitate L se numeste coeficient de inductie proprie sau inductanta a circuitului. Inductia unui circuit este numeric egala cu fluxul produs prin suprafata circuitului cand este parcurs de o unitate de intensitate.

EXPLICAREA ENERGETICA A AUTOINDUCTIEI

O parte din energia furnizata de sursa la inchiderea circuitului este disipata prin efect electrocaloric de catre rezistenta circuitului, iar cealalta parte este inmagazinta de campul magnetic al curentului. Datorita acestui fapt, curentul creste mai incet la inchiderea circuitului ori la cresterea intensitatii. La intreruperea circuitului sau la scaderea intensitatii, dispare sau scade intensitatea campului magnetic, de aceea el elibbereaza energia electromagnetica inmagazinata,ceea ce are ca urmare o prelungire a existentei curentului. Scanteia produsa la intreruperea unui circuit disipeaza aceasta energie. In concluzie, fenomenul de autoinductie se opune la orice variatie a intensitatii curentului electric, adica se manifesta ca o inertie electromagnetica.

ROLUL AUTOINDUCTIEI IN TEHNICA

Deoarece t.e.m. autoindusa creste proportional cu inductia circuitului, un conductor sub forma unui fir intins va produce o autoinductie neglijabila.Daca insa acelasi fir este bobinat si mai ales daca are si miez din fir, atunci firul are inductia L mare, iar t.e.m. autoindusa va fi mare.

Intre conductele unui intrerupator se produce un arc electric, datorita t.e.m. autoinduse la intreruperea circuitului. Asa se petrec lucrurile la intrerupatorul cu parghie.Pentru a se evita topirea partiala si distrugerea pieselor intre care se face contactul, se conecteaza un condesator paralel cu contactele intrerupatorului. Condesatorul absoarbe energia eliberata de campul magnetic prin curentul de autoinductie, incarcandu-se.

INDUCTANTA MUTUALA.CUPLAJUL BOBINELOR

Doua circuite sunt cuplatedaca se poate transmite energia de la unul la celalalt. Ele se pot cupla cu ajutorul rezistentelor, al condesatoarelor sau a bobinelor. In acest din urma caz, fiecare bobina se gaseste in campul magnetic generat de cealalta.

Daca toate liniile campului unei bobine strabat prin spirele celeilalte, cuplajul este maxim. In general cand majoritatea liniilor de camp sunt inlantuite de ambele bobine, cuplajul se numeste strans; in caz contrar, cuplajul este slab. Variatia curentului dintr-o bobina induce t.e.m. in a doua bobina: inductia mutuala.

Copyright © Contact | Trimite referat