Benjamin Franklin aripioare de inot, lentile bifocale, contor de parcurs, paratraznetul, dezvoltarea teoriei electricitatii referat

 

Benjamin Franklin s-a nascut pe 17 ianuarie 1706, in Boston, Massachusetts. El era al zecelea fiu al familiei, care, din cauza situatiei financiare ( tatal sau sau era producator de sapun si lumanari ), nu i-a putut oferi o educatie aleasa.

El a studiat cativa ani la o scoala normala, dupa care a fost nevoit sa-l ajute pe tatal sau in afacerea acestuia, dar nu a incetat niciodata sa invete. 51361eny79kdq3oLa 12 ani a plecat la fratele sau James, care era tipograf. Aceasta meserie il atragea mai mult fiindca ii permitea sa citeasca tot felul de carti care l-au ajutat sa se auto educe. El a considerat ca “usile spre intelepciune nu se inchid niciodata”, si, datorita acestui motto, a invatat algebra, geometrie, navigatie, logica, istorie, stiinta, gramatica englezei si alte 5 limbi.

Franklin avea o simpla formula pentru succes, spunand ca oamenii ce reusesc in viata muncesc un pic mai mult decat ceilalti, iar el a facut acest lucru din plin.

Dupa o perioada de timp, a renuntat la colaborarea cu fratele sau si a inceput sa lucreze la diferite ziare, mai intai anonim. A reusit sa se remarce in acest domeniu, castigand prestigiu.

El devine faimos cu publicatia “Poor Richard’s Almanac”, care este cunoscuta in toata America si-n Europa, devenid la fel de populara ca si Biblia. nd361e1579kddq

Cumpara “Pennsylvania Gazette” unde este director si redactor.

In 1730 s-a casatorit cu Deborah Read, care i-a daruit un fiu si o fica. Se presupune ca a avut copii si cu alta femeie ( in afara casniciei ).

El reuseste sa se remarce pe toate planurile.

Benjamin Franklin a fost neegalat ca inventator in America . De numele lui se leaga inventii ca: aripioare de inot, lentile bifocale, contor de parcurs, paratraznetul, etc.

A contribuit la dezvoltarea teoriei electricitatii.

Pe plan politic, Benjamin Franklin este una dintre marile personalitati ale vremii care au semnat Declaratia de Independenta si Constitutia Statelor Unite ale Americii. El a fost diplomat al noii natiuni si reprezentant al acesteia in mai multe tari europene, in final ramanand presedinte al Pennsyleniei.

Se spune ca Benjamin Franklin era fascinat de electricitate.Intr-o noapte furtunoasa, el si fiul sau William, s-au dus sa experimenteze fulgerul. Oamenii credeau ca fulgerul este o forta misterioasa, data ca pedeapsa de Dumnezeu, iar el dorea sa arate ca acesta este o forma de electricitate. Pentru aceasta, el a atasat o bucata de metal la zmeul pe care l-a inaltat si o cheie la capatul sforii. Fulgerul s-a descarcat prin bucata de metal, catre cheie.

Cand Franklin a atins cheia, s-a produs arcul electric. Din fericire, nu s-a electrocutat si a demonstrat ca fulgerul este o sursa de energie.

Pentru a apara cladirile si vapoarele de descarcarile electrice prin fulger, a inventat paratraznetul.

Inventiile si descoperirile sale au fost premiate, fara a trage si foloase materiale dupa urma acestora, deoarece el a dat oamenilor dreptul de a le folosi pentru a-si usura viata.

Benjamin Franklin ramane o personalitate de referinta in istoria Americii si stiinta universala, ca un adevarat geniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolboaca Maria

Clasa aVII-a

Copyright © Contact | Trimite referat