Cecil Powell referat

Cecil Powell

(1950)


Cecil Frank Powell s-a nascut pe 5 decembrie 1903 la Tonbridge in Kent, intr-o familie de armieri cu mare experienta. Bunicul sau George Bisacre a infiintat o scoala particulara in Southborough. Parintii sai l-au influentat sa studieze arta .

Cecil a studiat la o scoala elementara, Judd din Tonibridge unde a castigat o bursa la varsta de 11 ani. A mai castigat si alte burse la Colegiu Sidney din Cambridge pe care la absolvit cu rezultate de elita in stiintele naturale (1924-1925).Ca student postuniversitar, Powell a lucrat in laboratorul Canvendish sub conducerea lui C.T.R. Wilson si Lord Rutherford pana in 1927 cand a castigat titlul de Doctor in fizica si s-a mutat la Universitatea din Bristol ca asistentul lui A.M. Tyndall in laboratorul de fizica H.H. Wills. In cele din urma a fost desemnat coferentiar apoi redactor iar in 1936 a vizitat vestul Indiei in calitate de seismolog intr-o expeditie vulcanica.

Powell a fost directorul unei expeditii europene ce avea ca scop crearea unor baloane de mare altitudine in Sardinia (1952) si in Po Valley (1954,1955,1957).

Primele sale cercetari la laboratorul Canvendish au fost despre fenomenul de condesare si a trecut in mod indirect la explicarea neregulalitatii vitezii inalte la descarcarea unor aburi prin gura de furtun.

La Bristol a dedicat multi ani de munca in dezvoltarea  tehnicilor exacte de masurare a mobilitatii pozitive a ionilor si infiintarea naturala a ionilor din majoritatea gazelor comune . Dupa sejurul sau in Caribbean s-a intors la munca pentru construirea unui generator Cockcroft folosit pentru acceleratia rapida a protonilor. In 1938 a preluat experimentele despre radiatia

-1-

cosmica si folosind metodele directe pe care la raportat la drumul particulelor in emulsia fotografica iar cand masina Cockcroft a inceput sa functioneze , el a preluat metode similare pentru determinarea energiei neutronilor .Aceste  progrese in munca sa l-au determinat sa studieze despre imprastierea si dezintegrarea proceselor produse de o raza cu energie mare si mai tarziu s-a reintors la experimentele radiatiei cosmice.

Powell a realizat numeroase documente despre descarcarea electricitatii in gaze si despre dezvoltarea metodelor fotografice in fizica nucleara.El a fost unul dintre autorii cartilor : Fizica nucleara in metoda fotagrafica (1946) si Studiul elementar al particulelor din metoda fotografica (1959).

Profesorul Powell a fost membrul Societatii Royal in 1949 unde a fost premiat cu medalia Hunges, iar in 1961 cu medalia Royal . A primit onorifice doctorate de stiinta de la Universitatile Dublin, Bordeaux si Warsaw fiind membrul academiei de stiinta din U.S.S.R.. In anul 1961 a facut parte din Comitetul politic stiintific al organizatiei europene pentru cercetarile nucleare.

Powell s-a casatorit cu Isobel Therese Artner care l-a ajutat in cercetarile sale din 1932 si au avut doua fete. Activitatea sa din timpul liber a fost tenisul de camp.

Profesorul Powell a murit in 1969.

Copyright © Contact | Trimite referat