Magnetii martieni - Allan Hills-Antarctica referat

MISTERIOSII MICROMAGNETI MARTIENIIn 20 decembrie, cercetatorii responsabili de studiul meteoritului Allan Hills, prabusit in Antarctica si provenind de pe Marte, au anuntat descoperirea in interiorul sau a unor cristale magnetice, care aici pe Pamant sunt produse numai de formele de viata microscopica. Componentele magnetice de Fe3O4 se gasesc din belsug pe planeta noastra, fiind produse de o anumita forma de bacterie - MV-1 - care poate asambla cristalele respective atom cu atom, producand structuri magnetice pure din punct de vedere chimic si fara defecte. Aceste cristale, ce detin o structura chimica particulara, prezinta o fatetare asemanatoare cu cea a unui diamant proaspat prelucrat si pot atinge dimensiuni cuprinse intre 35 si 120 nm. Proprietatile lor sunt atat de neobisnuite incat ele nu au fost produse pana acum decat prin procesare biologica, bacteria fiind, se pare, capabila sa produca cristale atat de pure, doar fiindca poate controla constructia lor la nivel atomic. 
Allan Hills, roca de 4 milioane de ani vechime ce s-a prabusit in Antarctica, in urma cu 13 000 milioane de ani si in care s-au gasit asemenea cristale, a fost investigata de catre un grup de noua cercetatori, condusi de dr. Dennis Bazylinski, un geobiolog de la Universitatea statului Iowa. Investigatiile au fost finantate de Institutul de Astrobiologie NASA.
„O data cu aceasta descoperire noi nu avem pretentia ca am adus dovada vietii pe Marte“, afirma dr. Everett Gibson, un astrobiolog de la Centrul Spatial Jonson al NASA din Houston, Texas, care a participat si el la studiu, „dar acum incercam sa ne lamurim daca aceasta forma de bacterie (producatoare de magneti) a trait cu adevarat pe Marte sau nu.“ „Si s-au gasit anumite aspecte ale metabolismului lor care sugereaza ca s-ar putea sa fi fost asa“, mai adauga dr. Bazylinski. Cercetatorii sunt mai degraba convinsi ca aceste cristale au calatorit de pe Marte, in meteorit, decat ca au fost produse aici de catre bacterii ce au contaminat ulterior si meteoritul Allan Hills, dupa „aterizarea’’ lui in Antarctica.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani