Circuit mixt referat

LUCRARE DE LABORATOR
Text Box: B2


Masurarea I.U.R. intr-un circuit mixt

Oval:  A

Consideratii teoretice

Marimea fizica fundamentala care exprima sarcina electrica ce traverseaza sectiunea unui conductor in intervalul de timp se numeste intensitatea curentului electric  (I).

Marimea fizica egala cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat de campul electric pentru deplasarea sarcinii electrice intre 2 pt. si marimea sarcinii electrice se numeste tensiune electrica sau diferenta de potential (U).

Marimea fizica egala cu raportul constant dintre tensiunea aplicata la capetele unui conductor si intensitatea curentului pe care il strabate se numeste rezistenta electrica (R).


Materiale necesare

1 baterie  6V

3 becuri  3V

1 intrerupator

conductoare electrice

1 ampermetru

1 voltmetru


Modul de lucru

Se realizeaza un circuit mixt. Pentru masurarea intensitatii electrice (I) se monteaza ampermetrul in serie in toate pozitiile prezentate in schema. Masurarea tensiuni electrice U ,U se face astfel: se monteza voltmetrul in paralel la becurile B ,B cand intrerupatorul (K) este inchis. Pentru masurarea tensiunii electromotoare (E) si tensiunea la borne (Ub) se conecteaza voltmetrul in paralel cu bateria cand intrerupatorul este deschis respectiv inchis. Masurarea rezistentei electrice (R) se face printr-un calcul matematic: R=U/I. Rezultatele optinute sunt trecute in tabelul de mai jos.


Prelucrarea datelor


Nr.

I1 (A)

I2 (A)

I3 (A)

E (V)

Ub (V)

U1 (V)

U2 (V)

U3 (V)


R (Ω)Observatii si concluzii

Intr-un circuit mixt intensitatea curentului electric nu are aceeasi valoare, difera de pozitia ampermetrului in circuit. Intensitaea becului1 (I1)este egala cu intensitaea becului2 (I1) plus intensitatea becului3 (I3) .Tensiunea la borne (Ub) este egala cu suma dintre U1 si U2 (U2=U3


Surse de eruari

Eroare de etalonare a aparatului.


Copyright © Contact | Trimite referat