Pamantul si Miscarile PamantuluiMiscarile Pamantului


de Alexandra Stanescu, clasa a V-a A


Pamantul, satelitul sau natural Luna impreuna cu toate planetele din Sistemul Solar se invart in jurul celui mai mare astru din sistem - Soarele.

Miscarea de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui se numeste miscare de revolutie. Ea are loc pe o linie imaginara din spatiu, de forma apropiata unui cerc, usor turtit.

Text Box: Orbita PamantuluiText Box: SoareleAceasta drum prin spatiu al Pamantului se numeste orbita. Orbita Pamantului se numeste elipsa si semana cu un ou.

Text Box: Pamantul si Luna
Anul calendaristic este perioada de timp necesara Pamantului pentru a  parcurge drumul sau complet in jurul Soarelui.

Luna, care se invarte in jurul Pamantului parcurge un drum complet in jurul acestuia in 27 de zile si jumatate.


Pamantul se roteste in tot acest timp in jurul axei proprii, care uneste polii sai. Miscarea Pamantului in jurul axei proprii se numeste miscare de rotatie. O rotatie completa a Pamantului dureaza o zi, adica 24 de ore.

Luna se roteste si ea in jurul axei proprii, insa in 27 de zile si jumatate. Astfel Luna arata mereu aceeasi parte spre Pamant.

Oamenii s-au orientat din timpuri stravechi dupa Soare si dupa Luna, pentru a masura durate de timp. Daca ceasurile zile le-au masurat dupa miscarea Soarelui, cu un bat infipt in pamant, zilele le-au numarat dupa fazele Lunii.

Astfel si-au facut primul calendar.


In tara noastra primul calendar descoperit a fost facut de preotii daci la Sarmizegetusa, unde mai dainuie si astazi.Modul in care masurau timpul oamenii in antichitate.