Electroliza apei, Aplicatile electrolizei, Electrolizarea metode de obtinere aunor substante compuse, Electroliza metode de porificare a metalelor referat

Electroliza

Fenomenul de electrolizare a fost studiat in clasele anterioare atat in lectiile dem chimie cat si in lectile de fizica .Sa aratam pe scurt in ce consta acest fenomen.

Electroliza este un fenomen ce se petrece la trecerea curentului electric continuu prin solutia sau topitura unui electrolit.

Fomenul este complex si consta atat in migratia ionilor pozitivi catre catod si a ionilor negativi spre anod ,cat si in neutralizarea acestora .Astfel la electrozi ,ionii capteaza ,respectiv cedeaza electroni ,tranformandu-se in atomi neutri sau grupe de atomi .Acestia se pot depune ca atare pe electrod sau pot reactiona :cu moleculele dizolvantului , cu electrodul ,sau intre ei . Se formeaza astfel produsi secundari ai electrolizei.De fapt ,procesele la electrozi ,avand loc un tranfer de electroni sant transformari redox. 52559bke77qli8l

Im continoare se vor analiza fenomenele ca au loc la electroliza unor substante ,tinand seama ca la electrozi au loc procese de oxidare si reducere

Electroliza apei

Experimental s-a constatat din primul an de studiu al chimiei ca prin electroliza apei acidulate se optine hidrogen si oxigen.Deci in solutie sant prezenti ionii proveniti prin ionizarea apei si a acidului .

2H2O-H3O + HO -sau simplificat kl559b2577qlli

Tinand seama de faptul ca electrodul negativ ,catodul ,are tendinta de a ceda electronii , iar anodul (+) are tendinta de a acepta electroni, procesele mai pot fi scrise sub forma.

(-)2H2O +2e- H2(g)+2HO

(+)2H2O- O2(g)+4H + 4e

Deci la catod se degaja hidrogenul iar la anod oxigenul.

S-a prezentat o pla de combustie ce permite transformarea energiei chimice in energie electrica prin arderea hidrogenului in oxigen.Prin utilizarea pilelor de combustie hidrogenul devine combustibilul viitorului ,iar apa este purtator de energie .

Hidrogenul sub forma de gaz , poate fi transportat prin conducte.

Dar hidrogenul poate fi pastrat fie din in rezervoare subterane,

ca gaz fie sub forma solida, ca hidruri.in acest mod problema stocari

energiei devine mai simpla.

Hidrogenul este utilizat la consumatori ,rezultatul fiind vaporide apa

care apar in urma arderii lui .Vapori se ridic in atmosfera iar apoi

condenseaza ,cazand din nou pe pamant in apa marilor si a oceanelor.

Deci in afara de faptul ca hidrogenul permite stocarea energiei evita

poluarea atmosferei .

Se preconizeaza ca energia electrica necesara produceri hidrogenului

si oxigenului in celule de electroliza sa provina din energia nucleara sau

prin conversie directa din energie solara .Intrucat electroliza are multiple

aplicati este deosebit de important cunoasterea aspectului cantitativ al

fenomenului ,deci a legilor ce il guverneaza.

Deci echivalentul electrochimic prezinta masa de substanta depusa la

electrod atunci cand prin solutie trec o sarcina electrica egala cu unitatea .

Pentru a stabili relatia dintre masele diferitelor metale care sant depuse la electrod atunci cand prin solutie trece aceeasi sarcina electrica , se considera o experienta similara celei efectuate de catre Faradey.

Se considera trei celule electrolitice continand solutii de azotat de argint ,sulfat de cupru ,respectiv clorura de fier .Prin cantarire s-a determinat masa electrozilor inerti.Pentru ca prin toate celulele sa treaca un curent de aceeasi intensitate se conecteaza celulele in serie

Dupa un anumit timp de la inceperea electrolizei

Catozii sant cantariti din nou iar prin diferenta se

determina masa depusa din fiecare metal.Se constata

ca masele de argint ,cupru si fier depuse se afla in

aceleasi rapoarte ca si echivalenti chimici ai acestor

elemente.Mai mult calculand sarcina electrica care

a trecut prin soluti efectuand produsul I(A)x t(s),

se constata ca pentru adepune un echivalent-gram

din oricare metal sant necesare 96 487C.

Aceasta sarcina electrica se numeste faraday si se

noteaza cu litera F.Raportand masa corespunzatoare

unui echivalent gram la sarcina electrica necesara pentru depunerea acestuia prin electroliza se obtine echivalentul electrochimic.

E(g)

K= -------

F A

Intrucat E(g)= ----- unde A reprezinta masa atomica iar n numarul de electroni inplicati in

n proces egal cu sarcina ionului depus la electrod , se mai poate scrie

A

K= ------

nF

Cu aceasta precizie masa depusa la electrozi se poate exprima astfel :

A

m = I t

nF

Aplicatile electrolizei

Industrile electrochimice s-au dezvoltat in ultimile decenii deveniind o ramura cu o sfera larga de aplicati deosebit de importante petru economia nationala .Aplicarea electrochimiei permite sa se optina pe o cale relativ simpla si ieftina cantitati mari de produse importante , cum sant hidrogenul ,oxigenul, claorul ,hidroxizi alcalini,peroxizii,oxiclorurile etc.

Prin electrolizarea substantelor topite (in special a sarurilor) se obtin mari cantitati de :sodiu ,calciu ,magneziu ,aluminiu si alte metale .datorita metodelor electrochimice s-a reusit sa se realizeze pe acara industriala obtinerea unor metale ca: bariu cesiu litiu etc.O alta aplicatie a metodelor electrochimice o constituie obtinerea metalelor pure , de exemplu :zinc ,nichel, argint ,aur.

Procedeele electrochimice se folosesc cu succes in unele procese de sinteza organica.

De asemenea .pentru combaterea coroziuni se folosesc cu eficienta acoperilile metalice care se efectueaza tot in bai de electroliza.

Electroliza –metoda de optinere a metalelor si nemetalelor.

Metalele din grupele I,aIIa sia III a principala se obtin industrial prin electroliza topirilor .

Metalele grupei I ce nu sant prezentate in tabel(Li,Rb,Cs)se obtin tot prin electroliza topirilor clorului respective.

Beriliul metalic se obtine prin electroliza unui amestec topit de BeF2 si o alcalina iar strontiul, un alt metal al grupei a II se optine similar cu calciul.

Cu toate ca prin aceste procedee electrochimice se consuma cantitati insemnate de energie electrica , ele sant utilizate pe scara larga intrucat permit obtinerea metalelor pure necesare in tehnica , laboratoare si industrie.

Procedeele electrochimice sant singurele care fac pozibila obtinerea metalelorcu potentialul de oxidare mare.

Astfel , sodiul si litiul sant utilizate pentru optinerea aliajelor deoarece in adaosuri mici imbunatatesc mult calitatilor acestora .Dintre metalele grupei a Iia ,magneziului este utilizat in cantitati mari in industrie si tehnice.

Obtinerea aluminiului este un proces tehnologic complex care cuprinde doua etape distincte :obtinerea aluminiului din bauxite si electroliza oxidului de aluminiu.

La noi in tara aluminiu se optine la oradea , intrucat in zona respectiva exista rezerve importante de bauxita.Uzina pentru obtinerea aluminiului a fost construita la Slatina .

Datorita proprietatilor sale aluminiul este utilizat in industria electrotrehnica, in obtinerea unor metale (aluminotermice) cat si pentru obtinerea unor aliaje (silumin,duraluminiu).

Electrolizarea-metode de obtinere aunor substante compuse

In prezent cea mai mare cantitate din nesesarul mondial de hidroxid de sodiu si de potasiu se obtine prin electrolizare solutiilor apoase concentrate de clorura de sodiu, respectiv clorura de potasiu.

Intr-un cristalizor se toarna solutii de clorura de sodiu. In interior se introduce doua creuzete cu masa filtrata in fiecare aflandu-se catre un electrod de carbune. Deasupra ficarui electrod se plaseaza o eprubeta unpluta cu solutie de clorura de sodiu.In solutie se toarna cateva picaturi de fenolftaneina si se realizeaza legatura la sursa de curent continuu.In eprubeta situata deasupra electrozilor se costata prezenta hidrogenului si a clorului care dezlocuiesc solutiile. Se scriu ecuatiile proceselor redox ce ar putea avea loc la electrozi ce indica valoarea potentialelor standard.

Electroliza –metode de porificare a metalelor

Toate celule electrolitice dicutate pana in prezent utilizeaza electrolizi care nu paricipa la reacti,ci servesc numai la transportul de electroni sau ca suprafete care se depunde alte metale .De aceia sunt denumiti electrolizi inerti.

Se considera intro prima etapa electroliza unei soluti de sulfat de cupru cu electrolizi inerti.

Se presupune acum ca in celula de electroliza sunt montati electrozi de cuprureactia la catod ramana aceiasi ca in cazul electrodului inert depunanduse cupru .

Procesul global consta in deplasarea cuprului de la anod si depunerea cacestuia la catod .Concentrati solutiei de sulfat de cupru nu se modifica.Una din aplicatile electrolizei cu anozii activii (care se consuma in decursul electrolizei)o constituie electro rafinarea .

Aceasta metoda este utilizata in procesul de optinere a cuprului de mare puritate si pentru recuperarea metalelor pretioase.

De fapt ,rafinarea electrolitica constituie ultima etapa in metarulgia cuprului .

In baia de electroliza ce contine ca electrolit o solutie acidulata de sulfura de cupru se introduc o serie de placi groase de cupru impur si se leaga de anodul sursei de curent.intre placile anodice se intercaleaza placi foarte subtire pur legate de polul negatov al sursei de curent.Procesele ce au loc la electrozi sunt cele mentionate mai sus.

In aceste conditi trec din solutie placile anodice numai ioni de cupru si ioni impuritatilor metalice care se gasesc in seria tensiunilor electrochimice inaintea cuprului.La catod se descarca numai ioni de cupru potential de descarcare al celorlalti ioni fiind mai ridicati acestia raman in solutie.Celelalte impuritati cu potentialul mai electro pozitiv aflate in polcile anodice de cupru se acumuleaza prin depunere pe fundul bai de electroliza formand asa numitul namol anodic care constitui la randul sau o sursa pentru optinerea acestor elemente. 

Copyright © Contact | Trimite referat