Fizicienii Marie Curie si Pierre Curie referat

Marie Curie si Pierre Curie


- referat -


Manya Sklodowska s-a nascut la 7 noiembrie 1867 intr-un cartier din Varsovia. Ea mai avea trei surori si un frate. De la varsta de cinci ani da dovada de o memorie exceptionala. In luna ianuarie 1876, cand Manya avea noua ani, moare sora ei Sofia. La 9 mai 1878, cand Manya avea 11 ani moare mama sa. La 16 ani Manya isi termina cursurile secundare cu medalie de aur. Urmeaza clandestin Universitatea volanta la care se fac cursuri stiintifice. Dupa ce un timp lucreaza ca guvernanta la diferite familii ea urmeaza universitatea de la Sorbona. Aici este fascinata de intalnirea cu fizicieni cunoscuti. In 1893 devine licientiata in fisica iar in 1894 in matematici. In primavara anului 1894 ea il intalneste pe Pierre Curie.Pierre Curie s-a nascut la 15 mai 1859 la Paris. Tatal sau Eugen Curie era doctor dar era interesat si de cercetare. Pierre a mai avut un frate mai mare Jacques. Pierre era o persoana chibzuita fata de fratele sau care era mai vioi. Inca de mic Pierre incerca sa explice fenomenele cu care se intalnea zilnic. La 16 ani isi ia Bacalaureatul si la 18 ani licenta. Este luat de la 19 ani ca preparator la Sorbona. Avand traiul asigurat el poate sa se dedice cercetarii stiintifice. Impreuna cu profesorul Desains studiaza lungimile de unda ale radiatilor calorice iar impreuna cu fratele sau efectueaza lucrari asupra cristalelor descoperind piezoelectricitatea. In 1882, el paraseste Sorbona pentru a deveni sef de lucrari la Scoala de fizica si chimie din Paris. Aici lucra aproape 22 ani. Isi da teza de doctorat din cercetarile asupra magnetismului, care au ramas celebre.

La 25 iulie 1895 se casatoresc Manya Sklodowska si Pierre Curie.

Maria isi incepe studiul substantelor care emit radiatii. Studiaza saruri si minerale de uraniu observand ca acestea au o puternica activitate radioactiva. Acest studiu al radioactivitatii il face pe Pierre sa renunte la proiectele sale si sa se alature sotiei. In iulie 1898 anunta descoperirea poloniului iar in luna decembrie a aceluiasi an existenta radiului. Dupa aceasta descoperire cei doi isi impart sarcinile. Astfel Marie va incerca sa izoleze radiul pur iar Pierre va determina efectele fizice ale radiatiilor. In 1900 Marie este solicitata sa tina cursuri la Scoala normala superioara de fete din Sèvres. In anul 1903 le este decernat lui Marie Curie, Pierre Curie si Henri Becquerel Premiul Nobel pentru fizica. In octombrie 1905, Pierre Curie devine titularul unei catedre de fizica creata pentru el la Sorbona. La aceasta catedra este prevazut si un laborator de care sotii Curie aveau mare nevoie. In 1906 insa moare Pierre Curie calcat de un camion. Acest lucru a adus o mare tristete in familia Curie.

La 13 mai 1906 se decide ca catedra de la Sorbona creata pentru Pierre Curie sa fie incredintata lui Marie Curie. Ea reuseste sa-si revina dupa moartea sotului ei si isi continua cercetarile. La laborator ea colaboreaza cu Andrè Debierne. Din 1908 este numita profesor titular iar in 1910 anunta ca a reusit izolarea radiului metalic de aer. Marie depune la Biroul de masuri si greutati o mostra de 21 mg de clorura de radiu pura. Aceasta avea sa constituie etalonul radioactivitatii. In anul 1911 Academia de Stiinte din Stockholm acorda lui Marie Curie al doilea Premiu Nobel (cel de chimie) pentru prepararea radiului pur.Insa Marie incepe sa aiba probleme cu ochii si urechile datorate probabil expunerii prelungite la radiatii. Ea este operata in 1923. Dupa 11 ani, in 1934 ea moare in urma unor complicatii aparute in urma operatiei.

Fiica ei Irène impreuna cu sotul ei Fr d ic continua munca lui Marie si Pierre si descopera radiatiile artificiale pentru care primesc Premiul Nobel in 1934.


BIBLIOGRAFIE

1.Eugenie, Cotton, Cei patru Curie si radioactivitatea, Bucuresti, Editura Stiintifica, 1965


Copyright © Contact | Trimite referat