ISAAC NEWTON-Bazele Teoretice ale Fizicii referat

NEWTON ISAAC(1642-1727)


A fost un fizician, matematician si astronom englez. A fost profesor la Universitatea din Cambridge. El a fost fondatorul mecanicii si al mecanicii ceresti.

A fost membru din 1672 si presedinte din 1703 al Societatilor Regale din Londra.

Newton a precizat ca un corp poate fi inlocuit printr-un „corp punctiform”, adica printr-un obiect fara dimensiuni, in care sa fie concentrata intreaga masa probabila a corpului respectiv.

Legea miscarii corpurilor a fost formulata de Newton sub forma axiomatica de la celebrele sale principii cunoscute sub numele de „Principiile matematice ale filozofiei naturale”.

Orice corp isi pastreaza starea de repaus sau de miscare uniforma in linie dreapta, daca nu este constrans de forte imprimate sa-si schimbe starea.

Variatia miscarii este proportionala cu forta imprimata si este dirijata dupa dreapta in lungul careia este imprimata forta.

Reactiunea este intotdeauna egala si contrara cu actiunea sau actiunile reciproce a doua corpuri intotdeauna egale si dirijate in sensuri contrare.

Principiul independentei actiunii fortelor: ”Doua forte ce actioneaza simultan asupra aceluiasi punct material se aduna dupa diagonala paralelogramului construit pe aceste forte”.

Principiul relativitatii: „Miscarile corpului inchise intr-un spatiu dat sunt aceleasi intre ele, fie ca acel spatiu se afla in repaus, fie ca el se misca rectiliniu si uniform, fara miscare circulara”.

Prima realizare a lui in domeniul matematicii a fost punerea bazelor in calculului infinitezimal (metoda fluxurilor) in 1655-1666 cu Leibnitz si-a dat formula binomului care-i poarta numele.

Deosebit de importante sunt lucrarile din domeniul opticii („Optica”-1704) in studiul fenomenelor de depresie si interferenta; a emis teoria crepusculara a luminii.

A inventat in 1668 telescopul cu reflexie, care-i poarta numele, cu ajutorul caruia a observat satelitii lui Jupiter. Telescopul cu oglinda (de reflexie), fiind superior lunetei.

A aratat ca miscarile de rotatie ale satelitilor permit determinarea maselor, planetelor respective, ca miscarea cometelor sunt asemanatoare celor ale planetelor iar precizia echinoctiilor se datoreste abaterii de la specificitate a globului terestru.Este descoperitorul inelelor de inferenta, Inelele lui Newton.

A explicat mareele prin atractia exercitata de Soare si de Luna asupra Globului terestru. El a fost descoperitorul „Legii atractiei universale”. Newton este maestrul mecanicii ceresti si unul dintre fondatorii astronomiei moderne.

Problema realizarii practice a unui sistem inertial prin alegerea unui corp de referinta, a preocupat fizicienii incepand cu Newton si pana in zilele noastre.

Notiunea de „timp universal” a fost introdusa de Newton, dar s-a dovedit ca nu are sens fizic. Intr-adevar cu ajutorul unui pendul se poate masura asa-numitul „timp local”, care se poate controla prin observatii astronomice sistematice si determina cu mare precizie.

Decizia lui era „Fizica, fereste-te de metafizica”, era indreptata in primul rand impotriva specialistilor idealisti. In conceptia sa despre lume, ideile materialiste- mecaniciste se impletesc cu cele deiste.Bibliografie:


Bazele Teoretice ale Fizicii I, Mecanica clasica, Editura Tehnica

Dictionar Enciclopedic. Editura enciclopedica romanaBumbuc Lucian

Clasa a IX-a B

Liceul Teoretic „Emil Racovita”
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani