Principiul al doilea al dinamicii referat

Legea a doua a dinamicii

Plecand de la conctatarile experimentale , cel de-al doilea principiu al dinamicii se enunta astfel: daca o forta actioneaza asupra unui corp liber, ea imprima acestui corp o acceleratie care este proportionala cu forta avand aceeasi si directie si acelasi sens ca si forta. Daca forta ce actioneaza asupra corpului este constanta , si acceleratia determinata de forta va fi constanta, iar corpul se va misca uniform variat. Problema se poate pune si inves si anume, daca un corp in miscareareare o acceleratie, asupra acelui corp actioneaza o forta .

Prin urmare, daca asupra unui corp accioneza fortele F1, F2, F3,…… corpul capata , pe rand, acceleratiile a1, a2, a3,…… de acceasi directie cu fortele. Deoarece acceleratiile sunt prportionale cu fortele , rezulta :

F1/a1=F2/a2=…….=Fn/an                   (1)

Se constata ca acceleratia capatata de corp depinde nu numai de forta care acctioneza , ci si de o proprietate individuala a corpului respectiv, numita masa (inertia). Masa , ca si miscarea, este o proprietate a materiei si nu trebuie confundata cu notiunea de materie , care este mult mai cuprinzatoare.

Relatia de mai sus se mai poate scrie astfel :


F/a=m sau F=m*a (2)

relatie ce ne poate spune ca daca o forta F inprima unui corp de masa m o acceleatie a, acea forta este egala cu produsul dintre masa corpului si acceleratia imprimata.

Relatia (2) se aplica si pentru cazul cand F=0, adica, daca asupra corpului nu accioneaza nici un fel de forta , corpul nu are acceleratie ,deci ramane in repaus sau se misca cu o miscare rectilinie uniforma. Rezulta deci ca relatia (2) exprima atat primul cat si al doilea principiu al dinamicii, si din acest motiv se numeste si principiul fundamental al dinamicii.In cazul cand aceeasi forta F actioneaza succesiv asupra mai multor corpuri, de mase m1,m2, m3,…… va imprima acestor corpuri acceleratiile a1, a2, a3, …… ce satisfac relatia :

F=m1*a1=m2*a2=………=mn*an    (3)

Principiul al doilea al dinamicii se verifica in laborator cu ajutorul planului inclinat . Folosind acelasi corp si luand diferite inclinari ale planului inclinat(forte diferite)se obtin acceleratii diferite , raportul F/a ramanamd constant.Valoarea inertiei unui corp e masurta de masa. Corpurile masive au inertia mare, deoarece este nevoie de forte mari penru a le schimba miscarea

Exemplu :

Un corp cu masa de 4 kilograme este tras pe o masa                  cu o forta constanta de 2N.

 
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani