Africa de Sud, Elementele mediului inconjurator relieful, clima, apele, vegetatia, Populatia si economia referat 

 

Republica Africa de Sud

  26528rjv82ufx7x

  26528rjv82ufx7x

 

Populata de bosimani si hotentoti in antichitate, colonizata de olandezi in secolul al XVII-lea si transformata in colonie britanica incepand cu secolul al XIX-lea, Africa de Sud isi castiga suveranitatea in 1934.Mult timp populatia Africii de Sud a fost victima unei politici de segregare rasiala (apartheid), fundamentata intre cele doua razboaie mondiale si dezvoltata cu precadere dupa 1945.

Noua politica democratica de dupa 1989 sanctionata printr-un referendum national in 1992 a determinat revenirea treptata a Africii de Sud in comunitatea internationala.

Asezarea: In cel mai sudic punct al Africii, cu iesire la doua oceane, Atlanticul in vest si cel Indian in est. Are noua provincii administrative: Western Cape, Eastern Cape, Northern Cape, KwaZulu-Natal, Free State, Mpumalanga, Gauteng, North West, Northern Province.

Suprafata:

1221037Km2

Vecini: de la est la vest, Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Namibia (independenta din 1990).

Populatia:

44,3 milioane locuitori (36 locuitori/Km2)

Capitala: Pretoria (822000 locuitori), capitala administrativa si Cape Town (aproape 2 milioane locuitori), capitala legislativa.

Caracteristica peisajului: o fortareata ce patrunde adanc in ocean. Munti inalti domina platouri interioare ce coboara lin spre Kalahari.

 

Elementele mediului inconjurator

 

 1. Relieful

  • Tarmurile au lungime de aproape 3000 de Km, de la granita cu statul Mozambic, in est, pana la fluviul Orange, in vest. Ele sunt in cea mai mare parte tarmuri inalte, stancoase, slab fragmentate de golfuri (Sf. Elena) si peninsule mici (Capul Bunei Sperante, Capul Acelor). Apele de coasta sunt strabatute de curentul cald Mozambic, in est, si cel rece in Benguelei, in vest.

  • Relieful creste in altitudine dinspre tarm, spre Muntii Scorpiei (Drakensberg), in est (3657m). In sud se dezvolta Muntii Capului, de 2000m. Ei reprezinta marginea mai inalta a podisului. In lungul Atlanticului apare o campie litorala ingusta (60 Km), Desertul Namib. Cea mai mare parte a tarii este ocupata de podisuri de peste 1500m (Veld), intrerupte de dealuri izolate si de siruri muntoase joase. La nord de fluviul Orange, se prelungeste Depresiunea Kalahari, cu un peisaj de stepa tropicala.

 2. Clima, apele si vegetatia

 • Desi situata, in cea mai mare parte, in zona climei tropicale clima Africii de Sud difera mult de cea a Saharei. Desertul propriu-zis nu se intalneste decat pe o fasie ingusta in lungul Oceanului Atlantic (Namib), adapostita de podisuri inalte. Umiditatea creste spre est si nord-est, datorita caracterului musonic pe care il imbraca alizeul de sud-est, ce bate in timpul verii australe dinspre Oceanul Indian. Regiunea Cap are un climat mediteranean, cu ploi de iarna.

 • Reteaua hidrografica este slab dezvoltata si are o scurgere periodica, cu exceptia raurilor care dreneaza regiunile estice si Cap. cel mai important este fluviul Orange (1860 Km), cu afluentul Vaal.

 • Vegetatia tipica este reprezentata prin plante xerofile, de desert si semidesert. Savanele se prelungesc din podisurile estice, unde au ierburi inalte (veld) spre interiorul tarii, unde se transforma in stepe cu ierburi rare si tufisuri. In vest apar fasii de vegetatia dispuse aproape paralel cu tarmul: desert (Namib), stepe si asociatii de plante suculente (aloe). Regiunea Cap are o vegetatie mediteraneana bogata, cu numerosi arbusti vesnic verzi.

 1. Populatia si economia

 • Primii locuitori ai Africii de Sud, bosimanii si hotentotii, s-au retras spre Depresiunea Kalahari (unde traiesc si in prezent ca vanatori si culegatori), datorita invaziei populatiilor bantu dinspre nord. Acestea s-au stabilit, incepand cu secolul al X-lea pe platourile si campiile litorale estice, unde practica si astazi cresterea extensiva a bovinelor si ovinelor. Incepand cu secolul al XVII-lea are loc colonizarea olandeza (bura) pe tarmul vestic, fondand orasul Cap. de aici ei au patruns spre nord. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, in urma razboaielor anglo-bure, are loc colonizarea britanica a Africii de Sud. Celor peste 3 milioane de albi si 17 milioane de negrii li se adauga populatia metisa si numerosi indieni veniti ca sa lucreze pe plantatiile de zahar din Natal. Limbiile oficiale sunt afrikaans (olandeza cu influente engleze, bantu si hotentota), engleza, precum si 9 limbi ale populatiei autohtone.

 • Africa de Sud este singurul stat african unde industria joaca un rol mai important in economie decat agricultura. Aceasta este reprezentata prin culturi mediteraneene, plantatii de zahar in est, o zootehnie moderna (bovine si ovine) pe platourile interiore. Bogatia acestui stat o constituie diamantele, descoperite din 1867, si aurul, din 1886 (cel mai important producator mondial); dispune apoi de platina, crom, uraniu etc.. Rezervele de carbune si fier au permis dezvoltarea industriei siderurgice si a masinilor. Principalele areale industriale sunt orasele miniere (Johannesburg) si cele portuare (Cape Town). Ele sunt unite prin peste 24000 de cale ferata si sosele moderne.