Atmosfera, Compozitia atmosferei, Greutatea si presiunea atemosferei referatAtmosfera

(referat)

Pamantul la fel ca si alte planete din sistemul solar este inconjurat de un strat subtire de gaze numit atmosfera. Atmosfera este legata de Pamant din cauza gravitatiei. Daca am compara Pamantul cu o portocala, atmosfera poate fi considerata coaja acesteia. Aerul, care face parte din aceasta se misca liber si uneori violent. Atmosfera Pamantului este alcatuita din nitrogen, oxigen, argon, vapori de apa, dioxid de carbon, si mici cantitati de particule gazoase, lichide si solide.

Atmosfera serveste pentru a modera temperaturile mari si scazute de pe Pamant. In timpul zilei caldura soarelui penetreaza aerul si incalzeste Pamantul, atmosfera face ca aceasta caldura sa ramana si astfel noaptea este mult mai calduroasa. Deasemenea atmosfera protejeaza Pamantul de

particulele meteoritilor, de razele cosmice, de radiatile provenite de la soare si stele, praf atmosferic si alte pericole.


Fotografie a Pamantului din spatiuAtmosfera este in miscare continua chiar daca rotatia Pamantului schimba temperatura si presiunea. Schimbariile care au loc in atmosfera se manifesta pe Pamant ca fiind vremea, vantul, curentii oceanelor, fulgerele si curcubeul. Miscarea maselor mari de aer de pe suprafata Pamantului pot provoca schimbarii ale vremii, vanturii cu viteza mai mare de 169 Km/ora. Intre atmosfera si oceane au loc schimbari vitale de materie si energie. Oceanele fiind mari rezervoare de caldura, umiditate si dioxid de carboan, de toate acestea avand nevoie atmosfera. Amosfera in schimb da oceanelor energie a miscarii care produce curentii oceanici.


Compozitia atmosferei. In regiunile joase ale atmosferei la inaltimea de 100 km deasupra Pamantului, turbulentele cauzeaza amestecarea continua a elementelor atmosferei si compozitia este realativ uniforma. Aceste regiuni alcatuiesc homosfera. Dupa aceasta urmeaza heterosfera. Concentratia elementelor mai grele ca nitrogen si oxigen scade odata cu cresterea altitudinei asa ca atmosfera este dominata de elemente mai usoare ca heliu si hidrigen. In ionosfera, care este cel mai de mai indepartat strat de Pamant heliu devine dominant la altitudinea de 960 Km si hidrogenul la altitudinea de 2500 Km.


Greutatea si presiunea atmosferei. Masa totala a atmosferei este estimata la 5,5 quatrilioane (55 urmat de 14 zerouri) de tone. Aceasta masa este un milion mai mica de cat cea a Pamantului. Aerul este mai greu la nivelul marii deoarece moleculele  sunt compresate de greutatea aerului de deasupra. Cand altitudinea creste moleculele de aer devin mai separate unele de cealalte de mai mult spatiu. Cand greutatea aerului scade si presiunea aerului scade. La nivelul marii aerul exercita o presiune de 101,36 kilopascali. Iar la 30,480 metrii densitatea aerului este de mica incat aerul exercita doar 1,24 kilopascali.


Giusca Cristian

Clasa a IX-a C