Regiunile polare si viata la poliRegiunile polareLa poli, razele Soarelui au cea mai mica intensitate, de aceea aici se afla cele mai friguroase locuri de pe Pamant. Regiunea din jurul Polului Nord, numita Arctica, este un ocean inghetat. La Polul Sud, Antartica este uscat acoperit de gheturi continue, numit calota glaciara. Arealele de uscat de la periferia calotei glaciare nordice alcatuiesc regiunile de tundra.

Vanturi polare deosebit de reci, bat in reginile polare tot timpul anului. Adesea ele spulbera zapada mai fina de la suprafata, provocand viscole puternice .Nu ninge prea mult deoarece e prea frig ca umiditatea sa se evapore.

Calota glaciara antartica are pe alocuri grosimi de 3,7 km. Daca s-ar topi, nivelul oceanelor ar creste.

SOLUL TUNDREI

Tinuturile de tundra de la periferia calotei glaciare nordice sunt inghetate noua luni pe an. In lunile de vara(mai,iunie,iulie),se dezgheata numai stratul de la suprafata.In adancime solul ramane inghetat. acest orizont de sol se numeste permafrost. Vara, apa rezultata din topirea zapezii nu poate patrunde in permafrost, de aceea ea balteste la suprafata iar tundra devine mlastinoasa sau apatoasa.Cand cristalele de gheta din sol se topesc, pamantul se restrange iar cand apa ingheata din nou isi mareste volumul. Astfel, datorita ingheturilor si dezgheturilor polare repetate, la suprafata se formeaza forme angulare numite poligoane.


VIATA IN ANTARCTICA


Extrem de putine plante cresc pe continentul inghetat al Antarcticii, in interiorul continentului animalele neavand cu ce se hrani. De aceea animalele antarctice traiesc in sau la marginea oceanului.exista multe pasari marine-albatrosi, pescarusi si randunici de mare. In Antarctica traiesc si pinguini. Grasimea protejeaza animalele subacvatice de apa rece ca gheata.In apele din jurul Antarcticii traiesc delfini, balene, foci si alte creaturi marine.

Pinguinii sunt bine protejati impotriva frigului. Stratul gros de pene le tine de cald. Sub piele au un strat de grasime care mareste izolarea termica. De fapt pinguinii sunt atat de ''infofoliti'' incat uneori le este prea cald si isi intind aripile pentru a se racori. Penele pinguinilor sunt foarte dese. Varfurile penelor se incovoaie inspre interior pentru a pastra caldura. Puful de sub pene retine caldura in corp iar vantul si apa nu pot trece prin el.


In apele din jurul Antarcticii traiesc delfini, balene, foci si alte creaturi marine. Ele au un strat gros de grasime care le tine de cald.

VIATA IN ARCTICA


De-a lungul a mii de ani animalele au migrat inspre nord si s-au adaptat conditiilor de viata din Arctica. Ursii polari traiesc pe gheturile oceanului . Au talpi acoperite cu blana mitoasa ,rezistenta la apa, ajutandu-i sa se prinda de gheturi.

Sub invelisul exterior boul moscat are un strat fin de lana. Ei se aduna la o lalta pentru a-si tine de cald cu aburii respiratiei.

Rozatoarele mici, ca harciogii, traiesc in tunele de zapada.

Renii numiti si caribu, migreaza iarna spre sud. Copitele lor mari nu se afunda in pamantul mlastinos si nici in zapada.

Multe animale polare au blana alba pentru camuflaj. Blana herminei se inchide la culoare vara.


LOCUITORII TUNDREI


Doar cateva mi de oamnei locuiesc in regiunile de tundra. Indienii inuit locuiesc in nordul Canadei, Groenlanda si Alaska. Laponii din nordul Scandinaviei cresc turme de reni.

Prin traditie, inuiti sunt vanatori si pescari. Ei se deplaseaza cu sania si construiesc adaposturi de gheata, numite iglu, in timpul incursiunilor de vanatoare. Imbracamintea inuitilor are un strat dublu de blana. Ei poarta partea imblanita in interior pentru a le tine de cald. Chiar daca inuitii mai poarta blanuri traditionale astazi multi dintre ei se imbraca modern. Unii au sanii cu motor si locuinte din materiale moderne. Unele locuinte au electricitate si telefon. casele cu incalzire trebuie construite pe piloni ca permafrostul de sub ele sa nu se topesca, altfel pamantul ar ceda. Conductele de apa sunt bine izolate si se afla la suprafata pentru a nu ingheta.

Radu Bizubac
cls a V-a A