fVALEA LOTRULUI, BAZINUL LATORITEI, LACURI GLACIARE IN MUNTII PARANG, MUNTII SUREANU referat
VALEA LOTRULUI, BAZINUL LATORITEI, LACURI GLACIARE IN MUNTII PARANG, MUNTII SUREANU referat


LACURI GLACIARE IN MUNTII PARANG

CINOREL SI SUREANU


Formele de relief glaciar sunt rezultatul actiunii dominate a ghetii , a apelor subglaciare si supraglaciare . Datand dintr-o perioada relativ recenta , raportandu-ne la timpul geologic , formele glaciare au fost scultate in sisturi cristaline si granite , ceea ce a favorizat pastrarea acestora in relieful actual al Muntilor Parang. Avand in vedere frecventa reliefului glaciar , se poate aprecia ca cei mai spectaculosi ghetari s-au dezvoltat in bazinele Jietului , Lotrului si Latoritei , pe versantul nordic , si in bazinul Gilortului , pe versantul sudic .COMPLEXUL GLACIAR AL JIETULUI

Plecand din Petrosani , doritorii de drumetie ajung la Cabana Rusu , loc de plecare pe diverse trasee din Muntii Parang , trasee de o rara frumusete , multe dintre acestea ajungand in regiunea inalta din jurul varfului Parangu Mare (2518 m), de la obarsia Jietului . Aici , drumetii au parte de o priveliste deosebita , urmele lasate de ghetarii de se dezvoltau acum cateva zeci de mii de ani intalnindu-se la tot pasul .

In bazinul Jietului intalnim cel mai bine reprezentant relief glaciar din masivul Parang , ghetarul cuatemar atingand aici apoape 6 km in lungime , el alimentandu-se din numeroase circuri , cum ar fi Slaveiul , Rosiile si Gheresul .

Circul Slavei este marginit de muntele Slavei , varful Carja si creasta dinspre Mija Mare . Este de fapt un complex glaciar , alcatuit din mai multe circuri de dimensiuni diferite , unele dintre acestea pastrand mici lacuri glaciare . Se remarca doua lacuri glaciare , lacul Slavei si lacul Taul Inghetat .

Circul rosiile se afla in partea centrala a complexului glaciar al Jietului . In partea vestica se desfasoara un circ cu versanti abrupti , denumit Rosiile I. Circul Rosiile ll se afla sub varful Parangu Mare (2518 m) si Gruiul (2340 m) , cu versanti abrubti , iar in scobitura circului este adapostit lacul Oglinda Mandrei , cu o adancime de 8,3m. La baza peretilor abrupti ai circului glaciar se gasesc extinse trene de grohotis . Urmeaza , spre est , la circa 2000 m altitudine , circul Rosiile lll , care in zona centrala prezinta o cuveta de eroziune . Aici se gaseste lacul Taul fara fund , cu o adancime maxima de 17,6 m cel mai mare lac din bazinul Jietului . Circul Gheresul se regaseste pe latura estica a complexului glaciar al Jietului , unde prezinta o prima treapta superioara , la 2050-2000 m , si unde circul este bine dezvoltat , aici regasinduse lacul glaciar Gheresul .


VALEA LOTRULUI

In bazinul Lotrului , relieful glaciar este la fel de bine dezvoltat ca si in bazinul Jietului , chiar daca bazinul sau se afla la o altitudine mai mica . Vaile numeroase si bine dezvoltate , cum ar fi Gauri , Galcescu lezeru si Izvorul Petresti , au permis insa acumulari importante de zapada si formarea unor ghetari destul de mari . Prezenta unor culmi inalte , intre varfurile Mohoru (2335 m) , Urdele (2165 m) , Setea Mare (2358 m) , a permis o intensa eroziune glaciara pe versaneii nordici . Acest complex glaciar cuorinde circul si valea lezeru , circurile Calcescu(Galcescu)-Zanoaga si circul Gauri .

Circul si valea lezeru se gasesc pe latura sudica , cu versantul stang abrupt si cu acumulari de grohotis , si versantul drept , mai putin inclinat , unde se gasesc doua mici circuri glacio-nivale sub varful Urdele si Mohorul . Pe latura stanga se gaseste un circ suspendat , la circa 2000 m , pe fundul caruia se afla lacul lezerul Parangului . Complexul Calcescu-Zanoaga , renumit si prin rezervatia naturala , se gaseste la vest de circul lezeru , considerandu-se ca aici a fost zona de maxima acumulare a zapezii si formare a ghetarului . Calcescu este unul dintre circurile cele mai complexe , cu mici circuri laterale etajate . Aici gasim lacul Calcescu , cel mai mare si mai adanc(9,3 m) din acest sector . In bazinul Zanoaga apare un circ mai larg , pe fundul caruia este cantonat lacul Zanoaga Mare . Tot aici gasim circurile Zanoaga Draucului si Zanoava lui Vidal , care pastreaza pe fundul lor lacul Pasari si Lacul lui Vidal . Tot pe partea stanga a vaii Lotrului se gaseste circul Gauri , un circ dezvoltat pe roci calcaroase ce au favorizat aparitia proceselor carstice , care au modificat topografia glaciara , si unde gasim lacurile Gauri si Caldarea Ursului .

BAZINUL LATORITEI

Urme glaciare se regasesc si in bazinul Lattoritei , in zona izvoarelor acesteia . Cel mai dezvoltat ghetar se pare ca a ocupat sectorul superior al vaii Urdele , el atingand o lungime de 3-4 km , fiind alimentat de cele trei circuri de maici dimensiuni , la care se adauga gheata ce curgea de pe valea Ciora . La nord de circul Urdele se afla circul de la obarsia Latoritei mijlocii (Muntinu Mic) >un circ alungit , bine dezvoltat , dar care nu pastreaza lacuri glaciare .

Drumetilor ce urca dinspre cabana Ranca , aflata la peste 1800 m , li se ofera privirii alte marturii ale trecutului glaciar al Carpatilor Romanesti . De la vest spre est se desfasoara o succesiune de circuri glaciare , mai mici ca dimensiuni decat cele din bazinele Jietului sau Lotrului si care nu pastreaza aproape deloc lacuri glaciare.


La obarsia raului Sadu se intalnesc , sub varful Parangu Mare , cateva mici circuri ale unor fosti ghetaride circ , suspendati . Circurile Gruiu si lasul sunt mai bine dezvoltate , alungite , fundul acestora fiind pavat cu grohotisuri . Pe fundul circului Gruiu se patreaza un mic loc glaciar , singurul de pe aceasta latura a Parangului . Sub culmea Setea Mare sunt sculptate doua circuri , Setea Mica-un circ simplu , si Setea Mare-un circ mai bine dezvoltat , alungit . Complexul glaciar din bazinul Romanului este alcatuit din circurile Zanoaga si Lescoi , sub varful Mohorului dezvoltandu-se circurile zanoaga Mohorului si Gaura Mohorului . La est de varful Papusa (2136 m) intalnim , la obarsia raului Galbenu , doua circuri de dimensiuni mici , al caror fund este pavat cu pietre , lacurile  care existau odata fiind de mult timp colmatate .

Revenind la Cabana Obarsia Lotrului , drumetii ce nu au obosit pot sa o ia pe alte carari de munte , ce-I vor duce in sectorul superior al Muntilor Sureanu si Candrel (Cindrel) . Aici , ghetarii cuaternari , ghetari de circ , au lasat mai putine urme decet in Parang , relieful glaciar fiind mai putin complex . Aceste forme sculptate de gheata le gasim grupate in jurul varfurilor Sureanu(2059 m) Cindrel(2245 m) , Piatra Alba (2179 m) , si Steflesti(2258 m) .

MUNTII SUREANU

In jurul varfului Sureanu se grupeaza cele trei circuri de la obarsia paraului Carpa , in cel nordic gasindu-se un mic lac barat de o potcoava nivala . Circul Sureanu , de mici dimensiuni , are un fund plat ce a favorizat formarea unui lac afat acum intr-un proces avansat de colmatare . Intre varfurile Cindrel si Serbota se gasesc trei circuri glaciare alungite , pe versantul nordic (Zanoaga Gropata , lezerul Mic si lezerul Mare) , si un circ pe flancul estic (circul lujbei).

Pe fundul circului lezerul Mare . Intre varfurile Piatrta Alba si Cristasti se desfasoara circurile Groapa Stejii , Caldarea Jipoasa si Caldarea Cristesti . Pe pantele nordice ale varfului Steflesti au fost sculptate doua mici circuri glaciare bine puse in evidenta de abrupturi cu numeroase dezagregari . Chiar daca aici nu mai intalnim acelasi relief glaciar grandios ca in Parang , peisajul salbatic pastreaza acelasi mister ce ii face pe turisti sa uite de stresul cotidian .


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani