Baia Mare si poluarea referat


POLUAREA    IN BAIA MAREPoluarea in Baia Mare este prezenta deja de multa vreme datorita mineritului cat si a extractiei si prelucrarii materialelor neferoase. Baia Mare este o depresiune industriala dezvoltata in productia de plumb si aur ceea ce aduce pe linga satisfactiile materiale si insatisfactii majore privind poluarea.
Aceasta poluare se resimte atat la nivelul solului cat si in apa si aer.

Solul se numara printre marile bogatii naturale ale omenirii si este considerat pe buna dreptate un ecosistem complex, un adevarat organism viu, de activitatea microflorei si microfaunei specifice depinzand intreaga comunitate a lumii vii de pe planeta noastra. El cuprinde substante minerale si organice, care sub influenta apei, aerului si microorganismelor de aici sufera de o serie de transformari, rezultatul final fiind humusul, care-i confera fertilitate.

Solul constituie o veriga importanta intre regnul mineral si cel organic, orice dereglare la acest nivel fiind resimtita in mod direct sau indirect de toate verigile ecosistemului.

Solul reprezinta substratul fundamental pentru organismele terestre si se afla intr-o stransa dependenta cu clima precum si cu ceilalti factori naturali. Pentru vegetatie relatiile cu solul sunt vitale, iar repercusiunile acestor relatii se resimt si la nivelul regnului animal.

Prin poluarea solului se intelege orice modificare nedorita privind caracteristicile fizice, chimice sau biologice ale acestui factor natural, cu implicatii directe asupra vegetatiei in primul rand dar si asupra animalelor sau privind starea de sanatate a omului.

Principalele surse de poluare ale solului sunt :

reziduuri menajere (ca rezultat al activitatii zilnice a oamenilor);

reziduuri agro-zootehnice (care provin din aceasta ramura economica);

reziduuri industriale (rezultate din procesele tehnologice folosite in activitatea economica din aceasta ramura.

Printre poluantii proveniti din industrie in Baia Mare un loc de frunte il ocupa plumbul. Pe langa plumb in Baia Mare s-a mai constatat o poluare insemnata si cu alte metale grele cum ar fi: cupru, zinc, mangan, cobalt, cadmiu, cianuri si sulf.

Cei mai mari poluatori ai tuturor mediilor sol, apa si aer sunt: Phoenix, Romplumb, Remin si Aurul. In mod frecvent concentratiile maxime sunt superioare depasind C.M.A. la toate tipurile de poluanti in sol.

Printre marile bogatii ale planetei  noastre, componenta esentiala a mediului, apa reprezinta una din substantele fundamentale care a stat la originea aparitiei vietii pe Pamant. Apa este atat de scumpa incat poate costa chiar viata. Apa se numara printre factorii cei mai importanti care regleaza clima si are o mare capacitate de acumulare a energiei termice pe care o cedeaza incet.Sursele de poluare ale apei sunt multiple:

Ape uzate menajere

Ape uzate din zootehnie

Ape uzate industriale

O sursa reala si deosebit de primejdioasa pentru apa, ca si pentru sol sau aer o reprezinta cianura folosita de S.C Aurul pentru tratarea sterilului tehnica interzisa de altfel de Uniunea Europeana. Cianura afecteaza grav lanturile trofice.

Industria metalurgiei neferoase din zona constituie sursa unor noxe cum sunt: plumbul, cuprul zincul, cadmiul arsenut etc.

Cel mai mare si mai bun exemplu in majora poluare a apelor baii mari este raul Sasar care este incadrat in categoria de 'pustiire biologica' fiind considerat practic un rau mort cu biocenoza compromisa din care mai supravetuiesc doar niste bacterii. In acest fel Baia Mare figureaza in topul celor mai poluate centre din tara.

Aerul invelisul gazos al Pamantului, pe langa rolul de protectie cunoscut are o importanta deosebita pentru viata in general.

In Baia Mare elementele care polueaza aerul cel mai mult sunt plumbul si oxizii de sulf su frecventa cea mai mare in zona orasului avand un rol cancerigen.

Cel mai sendibil si vulnerabil segment al populatiei fata de poluare in general si fata de poluare cu plumb in special, il reprezinta copiii urmat indeaproape de varstnici.

Poluarea de fond a orasului Baia Mare este asigurata de catre cele doua unitati bine cunoscute S.C. Romplumb si S.C. Pheonix la care se adauga si alte surse printre care: centrale termice, industria locala, autovehicole si multe altele.

In final tot ce se poate spune este ca poluarea majora care distruge Baia Mare va continua..pana cand???


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani