Maree, cutremure, vulcani referat


Unde pleaca marea in timpul refluxului ??


In timpul refluxului apa nu dispare, ci se deplaseaza de pe o parte pe alta a suprafetei terestre. Acest fapt se intampla deoarece apa oceanelor este atrasa de Gravitatia Lunii.

Gravitatia este forta  care face ca obictele sa cada pe sol cand sunt aruncate in sus – gravitatia Pamantului atrage obictele. In acelasi mod gravitatia Lunii atrage apele oceanice spre ea. Apele oceanice orientate spre Luna se umfla in directia acesteia. O umflare similara a apelor are loc pe cealalta parte a Pamantului. Pe tarm , in zona umflarii apelor , apare fluxul. Intre aceste zone , apa are un nivel mai scazut , constituind un reflux.La fiecare 24 de ore , pe suprafata Pamantului se succed doua umflari si doua retrageri – deci doua fluxuri si doua refluxuri.De ce este sarata apa marii ??


Datorita sarii! Sarurile din mare au fost spalate din solul si rocile Pamantului de catre apa de ploaie si transportate de parauri , rauri si mare. Procentul de saruri dizolvate in apa mari variaza usor de la un ocean la altul., dar este cuprins intre 33 si 38 la mie. O cantitate mare (85 %) din aceste saruri sunt reprezentate de  sare (clorura de sodiu) , de tipul celei folosite in alimentatie. Celelalte 15 la suta sunt alte saruri si elemente, printre care chiar si aur , dar in cantitati extrem de mici.

Pentru a demonstra salinitatea marii, se fierbe un litru de apa marina pana la evaporare completa . In vas va ramane aproximativ 33 de grame de sare solida.

Clorura de sodiu e importanta in hrana . Alte saruri sunt minerale din mare , cum ar fi cele ale fosforului si azotului care sunt cruciale pentru pesti care traiesc in mare.

Cum apar pesterile ?


O pestera se formeaza prin eroziunea rocii si generarea unui spatiu gol larg. Pesterile  de pe continente apar prin actiunea chimica a apei de ploaie. Pesterile marine sunt frecvente in locuri unde valurile se sparg de coaste, in special daca ele sunt alcatuite din roci de diferite duritati. Valurile sunt foarte puternice si presiunea lor poate misca rocile. Acest lucru este frecvent cand valurile transporta nisip si pietris. Ca urmare, partile moi ale stancilor sunt spalate mai rapid decat cele dure si apar pesterile. Pesterile terestre se pot forma in diferite roci, dar apar in general in calcare. Dioxidul de carbon din atmosfera se dizolva in apa de ploaie , care devine un acid slab. Cand ploaia cade pe calcar , dizolva roca. Apa patrunde in subteran prin crapaturile rocile si genereaza in mii de ani o pestera.


Ce sunt luminile nordice ?


Luminile nordice sunt lumini multicolore in miscare , observabile pe cerul noptii in regiunile nordice ale globului. Lumini sudice similare se vad in Antartica.

Luminile sunt cauzate indirect de Soare. Atmosfera externa Soarelui genereaza vantul solar , care poarta particule cu incarcatura enegica mare. Ocazional , flacarile solare parasesc astrul , determinand intensitatea vantului si eliberand mai multe particule.

Particulele sunt atrase de magnetismul terestru si se deplaseaza spre acesta . Magnetismul este mai puternic la cei doi poli si aici vantul solar si particulele se intalnesc cu gazele din atmosfera pe care la fac sa straluceasca.Cat de cald este in interiorul unui vulcan ?


In interiorul vulcanului trebuie sa fie suficient de cald pentru a topi rocile , deoarece lava care iese din vulcan reprezinta rocile topite., lichide. In interiorul spatiilor si tunelelor prin care se misca lava spre suprafata , caldura este incredibila. Lava rosie , fierbinte iese in general din vulcan la o temperatura situata intre 920 si 1220 grade C. Lava poate curge rapid din crater si poate traversa distante mari pana ce sa se raceasca.

Adanc , sub suprafata rece a scoartei Pamantului, se gaseste un strat numit manta , de unde provine majoritatea magmei. Acest strat este ca un cazan urias incalzit de straturile interne. Temperatura atinge 4300 grade C in stratul cel mai intern numit nucleu si se aceste spre suprafata.


Ce cauzeaza cutremurele ?


Cutremurele se produc cand presiunile enorme ce iau nastere in interiorul pamantului devin mai mari decat rezistenta rocilor. Ca urmare , roca se tensioneaza si se sparge.

Unele roci sunt nerezistente , presiunea eliberandu – se prin sparturi continue. Putem observa ca rocile s-au deplasat , dar nu se produce cutremur. Unde rocile sunt mai rezistente , presiune creste pana se produce spartura insotita de un cutremur. Cu cat timpul de acumulare a presiunilor este mai lung si energie stocata in roci este mai mare, cu atat mai mare va fi spartura si mai puternic cutremurul.

Se produc anual aproximativ 500000 de cutremure., dar unele sunt atat de slabe incat trec neobservate.  Altele produc unde de soc atat de mari , incat se propaga in interiorul Pamantului pana la mai mult de o zi.loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani