Cheile Babei, cel mai impunator sector de chei din partea nordica a Podisului Somesan referat
Cheile Babei
Dezvoltate pe cursul mijlociu al paraului Poiana, intre satele Baba si Poiana Blenchii, Cheile Babei (3,2 km lungime) reprezinta cel mai impunator sector de chei din partea nordica a Podisului Somesan.
Avandu-si izvoarele in partea vestica a Culmii Breaza, din Podisul Somesan, paraul Poiana isi poarta apele spre sud, varsandu-se in Somes in dreptul comunei Galgau. La circa 6 km de la izvoare, paraul Poiana strabate Culmea Dabaceni-Baba, formand, pe o lungime de 3,2 km, un spectaculos sector de chei.Culmea Dabaceni-Baba constituie un anticlinal dezvoltat intre Valea Somesului si Costila, un afluent al paraului Poiana.

In zona Cheilor Babei se observa o cutare dubla a anticlinalului Dabaceni-Baba, care determina existenta unui sinclinal slab schitat in zona centrala, cu altitudini ce depasesc usor 500 m. Versantii Cheilor Babei, destul de abrupti, se ridica la o altitudine relativa de 80-100m.

In zona centrala a cheilor, paraul Poiana primeste ca afluent torentul Valceaua Dracului, care are aspectul unui canion, cu o lungime de 300 m. La partea superioara a versantilor se dezvolta palcuri de padure de gorun, separate de pajisti secundare cu caracter stepic. Microclimatul este racoros si umed, ceea ce favorizeaza, in timpul iernii, producerea poleiului, care afecteaza circulatia pe soseaua ce strabate cheile.
Copyright © Contact | Trimite referat