Europa Nordica, Suedia si Finlanda, Tarile Baltice referatEuropa Nordica


Europa Nordica cuprinde o arie imensa a continentului, ce contacteaza cu oceanele Arctic si Atlantic, si include o serie de state caracterizate prin multe trasaturi comune:

pozitia geografica, istoria, limba si cultura popoarelor.In componenta Europei Nordice intra urmatoarele state: Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Estonia, Letonia si Lituania.

Popoarele scandinave reprezinta urmasii triburilor germanice ce s-au deplasat din regiunile sudice ale Europei.

Suedia si Finlanda

Suedia si Finlanda ocupa o pozitie deosebita in Europa Nordica, pe ambele parti ale Marii Baltice, despartite fiind de Golful Botnic si de un hotar terestru ce trece preponderent prin vaile riurilor Torne si Muonio. Deci, ambele state au o deschidere larga la mare, apartinandu-le si multe insule din Marea Baltica. Suedia mai are hotare terestre cu Norvegia, iar Finlanda - cu Norvegia si Rusia.

Aceste doua state sunt presarate de o puzderie de lacuri, in deosebi in Finlanda, legate prin raurile scurte, pe care se practica transportul bustenilor. Ra

Raurile Suediei, care au directia de scurgere NV-SE, au un potential hidroenergetic foarte mare Majoritatea absoluta a lacurilor au chiuvete modelate de ghetari, deci sunt glaciare. Multe lacuri din Suedia sunt cantonate in depresiunile fracturilor tectonice, deci sunt si de origine tectonica. Cele mai mari lacuri din Suedia sunt Vanern, Vattern si Malaren asezate in sudul tarii. In Finlanda, cele mai mari lacuri sunt: Saimaa si Paijanne din sud, ce au configuratia tarmurilor foarte ciudata, si lacul Inari din nord-estul Laponiei.Tarile Baltice

Desi in bazinul Marii Baltice sunt asezate multe state europene, in limbajul geografic si politic contemporan notiunea de "Tari Baltice" cuprinde trei state: Estonia, Letonia si Lituania. Aceste state, toate cu iesire la Marea Baltica, au si frontiere cu Federatia Rusa.

Tarilor Baltice le apartine un numar foarte mare de insule si insulite din Marea Baltica. Cele mai mari sunt Saaremaa si Huumaa, ce apartin statului Estonia.

Reteaua hidrografica in toate statele este densa, numarandu-se peste 12 mii de cursuri de apa si peste 7400 lacuri. In Estonia principalul riu este Narva, care dreneaza si cel mai mare lac din statele baltice, lacul Peipsi de la granita cu Rusia (in Rusia acest lac este numit Ciud). Arterele fluviale principale ale Letoniei sunt Daugava, ce-si duce apele in golful Riga, si Gauja. Teritoriul Lituaniei este drenat de raul Nemunas (Neman), artera principala, de Neris si Venta.

Majoritatea lacurilor au chiuvete glaciare, sunt de dimensiuni mici ,si putin adanci.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani