Evaluarea recoltei pe baza aprecierii economice a terenurilor agricoleEvaluarea recoltei pe baza aprecierii economice a  terenurilor agricole


Atunci cand se stabileste o productie medie la ha se presupun anumite conditii naturale de productie, adica se localizeaza in spatiu. Studierea in dinamica a productiei medii la ha presupune evolutia tehnologiilor, iar la o anumita tehnologie, in conditii medii de clima (pentru care se calculeaza de obicei prognoza productiei medii) teoretic ar trebui sa fie aceiasi sau sa prezinte diferente foarte mici de la un an la altul.Pe teritoriu, variatia conditiilor naturale este foarte mare. Daca conditiile naturale au o oarecare stabilitate in timp, in spatiu ele eunt foarte variate. In unele zone cu o favorabilitate mai redusa, nu in anii medii ci in cei mai ploiosi, nu se realizeaza nici media, iar cateodata nici minima din zonele cu o fertilitate ridicata. Variatia solului, prin caracteristicile sale intrinsece, face ca aproape nici o interprindere agricola sa nu aiba conditii asemanatoare de productie. Daca se presupune ca, intr-o interprindere, tehnologia nu variaza mult de la un teritoriu la altul, nivelul productiilor medii la ha este influentat de variatiile conditiilor naturale, ceea ce face ca avand aceiasi tehnologie sa se realizeze nivele diferite ale productiei medii la ha, fapt ce are implicatii asupra intregii economii a culturii respective. Aceasta relatie intre conditiile de productie naturale si nivelul productiilor medii la ha obtinute,sunt exprimate prin existenta in agricultura a rentei diferentiale I, amplificata de mai multe ori cu efectele diferite ale mijloacelor de productie in diferite conditii naturale, reflectate prin renta diferentiala II, amplifica si mai mult problema.

Desigur ca nu este indiferent care este raportul nivelelor productiilor medii la ha de la un teritoriu la altul. Ele trebue sa reflecte cu o fidelitate cat mai mare diferentele de fertilitate a terenurilor. Pentru a reda cat mai bine fertilitatea terenului si influenta acestuia asupra stabilirii nivelului productiei medii la ha, se poate folosi aprecierea economica a terenurilor agricole care stabileste de cate ori un teren este mai fertil decat altul.

Aceasta operatie de diferentiere teritoriala a nivelului productiei medii la ha este facuta la nivel de tara, cand avem in vedere o anumita productie medie prognozata si se diferentiaza pe zone si judete, la nivel de judet cand se repartizeaza pe consilii de cooperare si specializare si in cadrul acestora cand se stabileste corect nivelul productiei medii la ha pe ferme. In felul acesta, prognoza unei productii medii globale la ha pe un anumit teritoriu (tara, zona, interprindere) este conditionata de repartitia ei pe teritoriu, de masura in care reflecta proportional folosirea conditiilor naturale de planta respectiva.