Lacuri tectonice, Lacuri vulcanice referat

Lacuri

Pe globul pamantesc lacurile asigura de patru ori mai multa apa proaspata decat raurile , insa viata lor este mai scurta. Daca nu sunt suplimentate cu apa , acestea pot seca prin procesul de evaporare sau prin acumulare de mal.

Geografii clasifica lacurile in moduri diferite: in functie de modul in care au luat nastere , de prospetimea lor sau de salinitatea apelor acestora si in functie de vietatile care pot supravietui in ele. Unele lacuri s-au format prin miscari ale placilor tectonice sau prin intermediul vulcanilor. Altele prin topirea ghetarilor sau prin inchiderea unui brat al marii. O mare parte a lacurilor au fost create de oameni. Acestea poarta numele de lacuri de acumulare, deoarece acumuleaza o rezerva de apa, fie pentru folosul oamenilor, fie pentru asigurarea energiei hidro-electrice.Lacuri tectoniceMiscarile scoartei terestre au dus la formarea celui mai mare lac din lume, Marea Caspica ,si a celui mai adanc lac , lacul Baikal (Siberia).

Marea Caspica se afla intr-o depresiune situata intre muntii Caucaz (la vest) si inalta coasta a Asiei Centrale (la est).Suprafata sa continua sa varieze dupa cateva milioane de ani. Inainte de inaltarea lantului Caucaz , Marea Caspica era legata de Marea Neagra.

Lacul Baikal a luat nastere in urma prabusirii unui bloc de pamant , ducand la formarea unei depresiuni care s-a umplut ulterior cu apa.

Marea Vale Despicata a Africii este de asemenea un lac tectonic. Acesta a inglobat o serie de lacuri, inclusiv lacurile Albert , Edward , Tanganyka si Nyasa (Malawi) si se intinde pana in sud-vestul Asiei , unde cuprinde lacul situat la cea mai joasa altitudine , Marea Moarta , la 399 m sub nivelul marii.

Tot de origine tectonica este si Lacul Victoria. Este cel mai mare din Africa si al treilea de pe Glob( dupa Marea Caspica si Lacul Superior) masurand 68.800 km2 .Marginit de Tanzania, Uganda si Kenya , are adancimea maxima de 80 m. Tarmul sau , foarte dantelat , insumeaza circa 3200 km.
2.Lacuri vulcaniceCea mai obisnuita forma de lac vulcanic este cea creata de apa care umple craterul unui vulcan stins. Unul dintre cele mai mari lacuri de acest gen este lacul Crater , din craterul Muntelui Mazama , in Oregon, USA.A luat nastere cu 6600 de ani in urma, are diametrul de 10 km si o adancime de 589m. Unele lacuri se formeaza in momentul in care lava se prelinge peste vai si se solidifica datorita apei reci. In acest mod s-a format Lacul Kivu, din Marea Vale Despicata a Africii, pe coastele Zairului si Ruandei. Cu ani in urma, valea Kivu avea curs nordic, spre Nil, insa de cand a fost blocata de eruptia unui vulcan din zona, apele sale curg prin raul Ruzizi, indreptandu-se spre lacul Tanganyka.

Ca un alt exemplu de lac vulcanic avem Lacul Atitlan. El se afla in tara vulcanilor si a lacurilor, Guatemala. Este situat la 1560m altitudine, are o suprafata de 135.9 km2(26 km lungime,18 km latime) si o adancime maxima de 341 m. S-a format in urma inchiderii unui defileu muntos de catre revarsarile de lava ale unui vulcan. In lac se varsa cateva raulete , iar din el apa se scurge pe cale subterana. Aflandu-se intr-un climat subecuatorial, temperatura apei este ridicata tot timpul, fie in sezonul umed, fie in cel uscat , atat la suprafata (15-25 grade Celsius) , cat si in adancuri (10-20 grade Celsius , la circa 300 m).
3.Lacuri sarateCea mai mare parte a lacurilor contin apa proaspata si sunt mereu aprovizionate cu apa din exterior. Daca suplimentarea cu apa proaspata este limitata , mineralele de pe fundul lacului se depoziteaza cu timpul, apa proaspata se evapora, lasand in urma o apa sarata , bogata in vitamine. Marele Lac Sarat din Utah , in SUA, constituie un exemplu tipic de lac sarat.

Marea Caspica si Marea Aral din Federatia Rusa , sunt de asemenea lacuri sarate. Marea Aral a fost candva cel de-al patrulea lac al lumii ca marime, insa acest lucru s-a schimbat in ultimii ani , datorita faptului ca raurilor care il alimentau cu apa li s-au schimbat cursurile. Suprafata sa a scazut de la 77.452 km2 la 40000km2, situandu-se astfel doar pe locul 6.Lacul cel mai sarat este Marea Moarta aflata pe Valea Iordanului , intre Israel si Iordan. Salinitatea acesteia este de 9 ori mai ridicata decat cea a oceanelor. Datorita cantitatii mari de sare , corpul uman poate pluti la suprafata fara sa fie nevoit sa inoate.4.Lacuri glaciarePerioada Cuaternara a fost caracterizata printr-o glaciatiune importanta, cand calotele glaciare imense au acoperit nordul Americii, Europei si Asiei. In Europa , in urma severei raciri climatice, pe crestele inalte ale Pirineilor, Alpilor si Carpatilor s-au instalat ghetari montani de diferite tipuri (alpin, pirinean, de platou), ghetari care au modelat relieful.

Procesele de eroziune si acumularea glaciara ce au insotit acest fenomen au determinat aparitia diferitelor forme de relief, dintre care se remarca circurile si vaile glaciare. In urma actiunii erozive, la obarsia vailor glaciare se formeaza niste excavatii circulare, flacante de abrupturi, denumite circuri sau caldari glaciare. Dupa retragerea ghetarilor, in aceste excavatii se acumuleaza apa, dand astfel nastere lacurilor glaciare de circ (iezere).Lacurile mai pot fi intalnite si pe vaile glaciare , in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei, permitand acumularea acesteia.Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor, niste forme de eroziune create de limba ghetarului, initial acesta fiind niste vai fluviatile montane.

Ghetarii au sapat bazine adanci in stancile pe care le adaposteau , bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii. Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si ,in final, formarea unor lacuri. O mare parte din lacurile din nordul Angliei au luat nastere prin acest proces.

Lacurile care provin in urma topirii ghetarilor sunt foarte des intalnite in emisfera nordica, fiind rezultatul glaciatiunii cuaternare. Majoritatea lacurilor din Marea Britanie au luat nastere in acest mod, precum si cele aproximativ 60000 de lacuri din Finlanda si cele din Alpii Italieni.

Astfel de lacuri se intalnesc si la noi in tara in Muntii Fagaras, munti care pastreaza cea mai mare suprafata modelata de ghetari cuaternari. Aici , glaciatiunea a avut o extensiune pe ambii versanti iar cele peste 70 de lacuri glaciare sunt insirate de o parte si de alta a crestei principale intre varfurile Ciortea(2472m) si Urlea(2473m).Cea mai mare parte a acestor lacuri se afla la peste 1950m altitudine si sunt grupate in cateva complexe glaciare cum ar fi: complexul glaciar Ciortea-Avrig , complexul glaciar Negoiu-Caltun , complexul glaciar Balea-Capra sau complexul glaciar Podraga. Pe langa Muntii Fagarasi

, in Romania se mai gasesc lacuri glaciare indeosebi in Muntii Retezat –Godeanu. Numeroasele sale acumulari lacustre sunt formate in circurile sau pe vaile glaciare , in spatele unor praguri glaciare sau acumulari morenice. In Retezat se intalnesc cele intalnesc cele mai multe lacuri glaciare din toti Carpatii , peste 65 , cele mai multe dintre ele fiind grupate in mai multe complexuri glaciare (complexul glaciar Pietrele , Circul si Valea Pietrele , Circul Stanisoara , Circul si Valea Rea , Circul Galesul , complexul Judele, complexul glaciar Lapusnicul Mare), cele mai importante fiind Pietrele, Judele si Lapusnicul Mare.

In raport cu Retezatul ,Muntii Godeanu si Tarcu sunt dispusi sub forma unor uriase potcoave.Circurile si vaile glaciare din Muntii Godeanu fac parte din complexul glaciar Lapusnicul Mic, ce are in alcatuirea sa o serie de acumulari lacustre de origine glaciara. Lacul Barascu Mare (Zanoaga Lungita) se gaseste la 1860m altitudine, in cea mai mare caldare glaciara de pe versantul nordic al muntelui Borascu,sub un abrupt de circa 150m.

Nu numai Romania se poate lauda cu lacurile glaciare ci si Germania. Un lac glaciar de aici este lacul Konigssee , despre care se spune ca este cel mai curat lac al nemtiilor.Ca si celelalte lacuri din Bavaria , si acesta este un lac de vale glaciar. In timpul ultimei glaciatiuni (Wurm) , au luat nastere cuvetele lacustre in care , in postglaciar, s-au format aceste salbe de lacuri prealpine de vale , care sporesc enorm valoarea turistica a sudului Germaniei si Austriei. Inaintarea ghetarilor in Alpi este marcata de asa-numitele morene terminale , ce sunt oprite pe vai la latitudini joase. Aceste morene terminale au format baraje , in spatele carora s-a format salba de lacuri glaciare de vale. Konigssee are o forma alungita (8 km lungime si 1,2 km latime maxima) ce se datoreaza modului in care ghetarul a modelat valea. In potglaciar , ghetarul a alunecat spre sud pana la locul denumit Soletalm , unde s-a stabilizat. Aici s-a format Obersee ,un lac de dimensiuni mai mici si forma circulara.5.Incadrarea lacului in mediul inconjurator


Consta in influentele pe care le suporta acesta din partea climei locale , a raurilor, vegetatiei etc., dar si in rolul sau de mic rezervor caloric pentru teritoriul din imediata sa apropiere. Pe scurt, in preajma lacurilor se realizeaza un asa-numit topoclimat lacustru, care se evidentiaza printr-o moderare climatica.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani