Padurile teleormanene Teleorman referatTeleorman
Teleormanul , al carui nume in limba cumana , adica turceasca veche inseamna 'padure nebuna' , este printre singurele judete care prin nume poate demonstra cu tarie frumusetea , desimea si 'fratia' codrilor cu romanii.

Ca unitati aparte de relief se individualizeaza luncile Dunarii , Oltului si Vedei.

Istoria ne aduce la cunostinta ca in anii 75-74 inainte de era noastra, proconsulul Macedoniei, C. Scribonius Curio , atinge , cu armata sa , Dunarea , in fata Telormanului , dar nu indrazneste sa treaca fluviul: s-a temut, dupa spusa istoricului antic Florus, de 'intunecimea codrilor' ( 'Curio Dacia tenus venit , sed tenerebas saltuumm expavit ' ). A indraznit un alt general roman , Cornelius Fuscus , pe vremea imparatului Domitian in anul 87 , dar indrazneala i-a fost funesta : armata lui Decebal , l-a surprins in locuri grele , in mijlocul padurilor , si in lupta care a avut loc ; Fuscus a pierdut intreaga sa oaste , el insusi cazand in locul bataliei .

Astazi padurile teleormanene , taiate de-a lungul timpului in mare parte , reprezinta doar o atractie agroturistica pentru vanatorii si pescari.

Amplasat in partea de sud a Romaniei , intr-o zona de campie, Teleormanul se numara printre primele judete din tara in ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiv.

Resedinta judetului teleorman este orasul Alexandria , oras construit din ordinul Domnului Alexandru I. Ghica . Alte orase importante sunt Rosiori de Vede , Turnu Magurele si Zimnicea, cele doua din urma fiind si porturi .


Alexandria este situata la 88 km de Bucuresti, la intretaierea unor importante drumuri comerciale din sudul tarii. Cea mai importanta unitate industriala este Fabrica de rulmenti , construita dupa licenta japoneza 'Koyo', productia fiind destinata indeosebi partenerilor din numeroase tari. Oferta industriei alexandrene mai include produse electrotehnice , mori pentru cereale , fire si tesaturi bumbac , produse ale industriei alimentare . La Alexandria isi are locul noul si modernul Muzeu judetean . Exista mai multe biserici cu o arhitectonica deosebita . Monument istoric si artistic , Catedrala Episcopala ' Sf. Alexandru ' adaposteste un superb srcofag mortuar cu osemintele intemeietorului orasului , domnitorul Alexandru D. Ghica .


Turnu Magurele a fost fondat in secolul al XV-lea , pe ruinele unei fortarete romane ,municipiul de astazi este port la Dunare.Activitatile industriale sunt diverse , de la chimie si fabricatie de motoare electrice pana la productie de tricotaje , mobila , conserve etc. In contextul cadrului creat de cooperarea trnsfrontaliera , localitatii i se deschid noi perspective in ceea ce priveste dezvoltarea economico sociala . Si aici catedrala figureaza pintre cele mai izbutite realizari arhitectonice ale genului . Muzeul de arta , singurul de acest fel din judet , reuneste lucrari ale unori maestri ai genului.


Rosiori de Vede este unul din cele mai vechi targuri ale Romaniei , datand din secolul al XIV-lea . Fosta resedinta a judetului este in prezent un puternic centru comercial datorita legaturilor feroviare . Aici se afla una dintre cele mai mari uzine de reparat material rulant , fabrici de tricotaje , perdele si textile , de masini agricole , precum si unitati ale industriei alimentare ( ulei , bere , biscuiti etc.) . Muzeul municipal sau , in apropiere , la Silistea - Gumesti - Casa memoriala ' Marin Preda ' , apoi la Didesti- Expozitia memoriala 'Gala Galaction' sunt cateva din punctele de interes pentru turisti.


Zimnicea este cel mai sudic punct al tarii . Dateza , potrivit cercetarilor arheologice, din secolul al V-lea i.e.n. Dispune in prezent de un port la Dunare, cu o moderna capacitate. In afara agriculturii, care detine ponderea in ansamblu activitatii economice , platforma industriala include fabricile de tevi sudate din otel , de zahar si produse textile. Pe bratul 'mort' al fluviului -Dunarica- se afla amenajta o frumoasa tabara pentru copii , folosita mai ales in timpul verii.


Videle este cel mai tanar oras al judetului . se afla situat intr-o zona intinsa de extractie a titeiului , fiind inconjurat de sonde petroliere . Beneficieaza de cai de comunicatie feroviara si rutiera cu judetele din sudul tarii si Capitala .


In locul vestitilor codri ai Teleormanului astazi sunt ogoare; doar ici si colo, cate un petec de padure sau cate un stejar izolat, martor singuratic al 'deliormanului' de odinioara.
Tudor Mitroi


Copyright © Contact | Trimite referat