Partide politice in Norvegia referatNorvegia
Stat in nordul Europei, situat in partea vestica si nordica a Peninsulei Scandinave. Suprafata: 323.917 km patrati. Populatia: 4.262.000 locuitori, avand capitala la Oslo. Alte orase importante sunt: Bergen, Trondheim, Stavanger.Cea mai mare parte a teritoriului Norvegiei este ocupata de Alpii Scandinavici, munti vechi cu partea superioara netezita de eroziune sub forma unor intinse poduri, separate de vai tectonice adanci, deasupra carora se ridica unele varfuri ascutite. Spre nord, muntii scad in inaltime si sunt mai puternic fragmentati.

Versantul vestic coboara abrupt spre mare, formand un tarm inalt, crestat de fiorduri. Campiile litorale ocupa suprafete foarte restranse. Tarmul este insotit de numeroase insule marunte si cateva mai mari (arhipeleagul Lofoten, Vesteralen etc).

Clima temperat oceanica, in nord subpolara, cu variatii determinate de altitudine si de dispozitia reliefului. Numeroase rauri scurte, cu panta mare si cu debit bogat, constituind mari rezerve hidroenergetice. Aproape 1/4 din suprafata tarii este acoperita de paduri (in special de conifere); in nord si in regiunile inalte, vegetatie de tundra.

Zacaminte de minereu de fier, pirita, ilmenit, molibden. Norvegia este o tara industrial-agrara dezvoltata. Industria este dominata de marile societati monopoliste. Capitalul strain si capitalul monopolist de stat ocupa pozitii importante.

Norvegia are o productie insemnata de energie electrica (furnizata de hidrocentrale); pe baza acestora si a zacamintelor de minereuri s-a dezvoltat intens electro-metalurgia (oteluri, feroaliaje, aluminiu, zinc, nichel, cupru). Industria chimica produce in special ingrasaminte azotoase, carbid, salpetru. Este dezvoltata industria de prelucrare a lemnului, de celuloza si hartie.

Industria constructoare de masini este reprezentata in special prin intreprinderi electrotehnice, de utilaj energetic si santiere navale. Mai exista industrie textila, de confectii, alimentara (conserve de peste, produse lactate, margarina).

O ramura importanta a economiei Norvegiei este pescuitul si vanatoarea de balene. Ca tonaj al flotei comerciale, Norvegia ocupa locul al treilea in lumea capitalista. In agricultura predomina gospodariile mici si mijlocii. Terenul agricol este restrans. Se cultiva in special orz, ovaz, cartofi. Se cresc cornute mari pentru lapte, iar in regiunile muntoase oi.Norvegia exporta produse ale electrometalurgiei (in special feroaliaje) si ale industriei chimice, celuloza si hartie, produse ale pescuitului si importa masini, combustibili, textile si produse alimentare. Comertul este orientat in special spre Marea Britanie, Suedia, R.F.C. si S.U.A.

O data cu dezvoltarea capitalismului s-a dezvoltat si miscarea muncitoreasca. In 1887 s-a creat Partidul muncitoresc norvegian. In 1905, Norvegia a desfacut uniunea personala cu Suedia, proclamandu-se stat independent; pe tronul Norvegiei a fost adus un print danez. In timpul primului razboi mondial Norvegia a dus o politica de neutralitate. In 1923 s-a creat Partidul Comunist din Norvegia. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Norvegia a fost ocupata de Germania hitlerista (1940). Poporul norvegian a desfasurat o puternica miscare de rezistenta impotriva ocupantilor hitleristi si a guvernului colaborationist, condus de Quisling.

In toamna anului 1944, trupele sovietice au eliberat partea de nord a Norvegiei, iar in mai 1945 trupele hitleriste din Norvegia au capitulat in fata armatelor aliatilor. In 1949 Norvegia a aderat la N.A.T.O. Este o monarhie constitutionala. Seful statului este regele. Organul suprem al puterii legislative este parlamentul (Storting-ul), ales pe patru ani.

Partide politice: Partidul muncitoresc norvegian (partid social-democrat); Partidul 'Hoire' (conservator); Partidul 'Venstre' (cu orientare burghezo-liberara); Partidul crestin democrat; Partidul Comunist din Norvegia.

Norvegia importa produse alimentare, bauxita, carbuni si exporta petrol, aluminiu, vapoare, peste, lemn. Norvegia este o tara foarte frumoasa si dezvoltata din punct de vedere economic, dar si din punct de vedere turistic.


Copyright © Contact | Trimite referat