ENERGIA SOLARA CURENT FARA RETEA DE TRANSPORT LA DISTANTA referat


ENERGIA SOLARA


CURENT FARA RETEA DE TRANSPORT LA DISTANTAIn locurile mai greu accesibile , mai izolate de lume, cea mai mare parte a curentului necesar unei gospodarii este furnizata de panourile solare. O parte din curentul astfel generat este folosita pt. incarcarea unor acumulatori, astfel alimentarea cu energie electrica nu se inrerupe odata cu lasarea serii.


Pt. a genera curent fotocelulele necesita lumina, nu caldura, de aceea poate poare functiona farul de 360 KW al unei piste de aterizare in mijlocul unei pustietati inghetate din Alaska.Inca din anii '60, satelitii, artificiali de comunicare sunt alimentati cu ajutorul unor panouri solare enorme. Varianta cea mai avansata este statia cosmica Freedom, care va fi lansata pe orbita in jurul Pamantului probabil la sfarsitul secolului. Aceasta va fi echipata cu 8 panouri solare, asemanatoare unor aripi, care vor transforma lumina solara intr-o putere electrica de 75KW.Daca se va realiza proiectul maret al inginerului american dr. Peter Glaser, in sec. XXI un sistem de centrale cosmice va furniza cantitatea de energie electrica necesara omenirii. Dupa conceptia Doctorului Glaser, in jurul Pamantului s-ar roti o flota de 40 de sateliti (SPS), centrale solare generatoare de energie din radiatia solara. Energia generata in fotocelule va fi transformata in microunde iar acestea ar fi transmise spre statii de receptie terestre. Aici s-ar realiza transformarea microundelor in energie electrica. Potrivit Biroului European pt. Navigatie Cosmica, 40 de SPS-uri ar acoperi 1/4 din necesarul energiei electrice al Uniunii Europene in jurul anului 2040.

Exista insa o problema: aceasta radiatie, de microunde, de putere mare ar arde orice pasare sau om intilnit in cale, care nu s-ar afla intr-o aeronava din metal. Cu toate acestea multi savanti sunt extrem de convinsi ca o mare parte a energiei va fi furnizata in viitor de centralele cosmice.


Copyright © Contact | Trimite referat