GERMANIA Suprafata Populatie, EconomieGERMANIASuprafata: 356.900 km. PatratiPopulatia: 81.3 mil. Loc.

Dens. Medie: 228 loc./km patrat

Capitala: Berlin

Limba: germana

Religia: protestanta si catolica

Moneda: marca -EURO-

Membra a Uniunii Europene


Dupa ce a fost invinsa in cel de-al doilea razboi mondial, Germania a fost impartita in 1944 in Republica Federala Germana-Capitalista si Republica Democrata Germana- Socialista.

Germania este cea mai mare tara a Europei Centrale. Ea are iesire la in nord la Marea Nordului si la Marea Baltica. Reieful Germaniei coboara in trepte de la sud spre nord.

Campia Germaniei poarta urmele eroziunii glaciare: morene si lacuri. Clima, racoroasa si umeda, este favorabila culturii orzului, cartofului si sfeclei-de-zahar. Fluviile care o traverseaza -Wesser, Elba, Oder-  sunt importante cai navigabile.

Masivul Renan, Muntii Harz si Muntii Padurea Neagra sunt forme de relief vechi si erodate. Din Muntii Padurea Neagra ivoraste fluviul Dunarea.

Podisul Bavariei s-a format din  materialele aduse de rauri din M-tii Alpi si depuse la poalele acestora. Podisul Bavariei este o regiune de veche populare si o zona importanta pentru cresterea animalelor.

M-tii Alpii Bavariei reprezintam versantul nordic al lantului alpin. Pe rocile calcaroase s-a format un relief foarte pitoresc. Clima este aspra, cu ingheturi prelungite si ninsori abundente

Valea Rinului are un climat bland, de adapost, favorabil culturii de vita-de-vie. Rinul traverseaza cea mai populata si mai dezvoltata regiune a Germaniei, fiind cea mai importanta artera  fluviala a Europei.

Dunarea, al doilea fluviu al Europei, izvoraste din muntii Padurea Neagra .

Lacul Boden sau Constanta mare lac glaciar, este impartit de Germania cu vecinele sale Elvetia si Austria.

Germania are o populatie numeroasa:81.3 milioane locuitori, situandu-se pe locul II in Europa, dupa Rusia. Populatia nu este repartizata uniform, fiind mai numeroasa de-a lungul fluviilor si a estuarelor. Dezvolatarea rapida a industriei a avut ca rezultat migrarea poulatiei rurale la orase, astfel incat azi, 84% din total reprezinta populatia urbana. Cel mai mare oras este Berlin, capitala.

Germania este cea mai dezvoltata tara a Europei si a treia putere economica a lumii. Economia tarii depinde in mare masura de industrie. Aceasta s-a dezvoltata pe baza unor resurse de subsol foarte importanta-carbuni (lignit-locul I pe glob- si huila), sare, minereu de fier- si pe baza combustibililor si materiilor prim importate. Germania este a doua producatoare europeana dupa Rusia de energie electrica, obtinuta mai ales in termocentrale si atomocentrale.

Pe baza minereurilor importate, Germania produce cantitati uriase (locul V in lume) de otel, cupru si aluminiu. Aceste metale sunt prelucrate in cadrul industriei constructoare de masini, care produce: automobile, locomotive, aparatura electronica, utilaje si multe altele.