Galaxia noastra Universul si Sistemul nostru Solar referat

Universul


INCEPUTUL UNIVERSULUI

Din cercetarile astronomilor rezulta ca totul a aparut in urma cu 15 miliarde de ani cu formarea particulelor care se agitau cu viteze apropiate luminii.Dupa sute de mil.de ani s-au format galaxiile.In prezent,in ciuda numeroaselor cercetari facute de astronomi, informatiile despre univers nu sunt prea vaste (cca: 5%).Sistemul solar se intinde pe o suprafata in forma de disc cu o raza de 6 miliarde km.Desi el pare imens,chiar infinit,fata de univers este cu adevarat minuscul.

Sistemul solar (nostru) este alcatuit din:Soare,planete,asteroizi,comete.

El s-a format acum 5 miliarde de ani.Pe parcursul a 100 de milioane de ani s-au format planetele.Soarele este o stea care incalzeste sistemul solar, dar acest lucru nu va mai dura mult pentru ca ,ca orice stea se contracta transformandu-se intr-un sfarsit intr-o pitica alba care se va stinge lasand Sistemul solar in frig si intuneric.(nu se stie peste cat timp)

Sistemul solar face parte din Galaxia numita Calea Lactee,o galaxie in forma de spirala cu un diametru de 100 000 ani lumina fata de o grosime de 1000-2000 ani lumina.

Galaxia noastra este de tipul Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi.

Galaxia noastra nu este singura galaxie ,cunoscandu-se in prezent zeci de milioane de galaxii.

In sistemul solar sunt planete de dimensiuni diferite:Mercur,Venus,Marte,

Jupiter,Saturn,Uranus,Pluto,Terra.

Mercur:este cea mai apropiata planeta de soare,este si cea mai mica dintre planete.

Venus:este cel mai stralucitor corp ceresc dupa Soare si Luna.Venus poate fi vazuta seara la apus si dimineata la rasarit.

Marte este dupa Luna prima vecina a Pamantului.La fel ca si Luna este cel mai cercetat corp ceresc.

Jupiter este cea mai mare planeta a sistemului solar.

Saturn se evidentiaza prin mii de inele si prin cei 18 sateliti ai sai.

Uranus are atmosfera alcatuita din metan.

Neptun:de cand a fost descoperita si pana azi,inca nu a efectuat o rotatie deplina in jurul Soarelui.Neptun are cel mai mare satelit Triton.Pluto:este cea mai indepartata planeta de Soare si are masa mai mica decat cea a Terrei.

Terra si satelitul ei natural Luna:Terra mai este numita si PLANETA ALBASTRA ,fiind singura planeta locuita din Sistemul SOLAR(cel putin asa se crede,pt.ca nu sa descoperit inca viata pe alte planete).Luna are diametrul de 3476km, masa de 81,3 ori mai mica decat a Pamantului.Departarea fata de Pamant este de 356400km.


LUNA

Luna este satelitul natural al Pamantului,nu are lumina proprie,ea reflecta lumina pe care o primeste de la Soare.Nu are atmosfera ,iar departarea medie fata de Pamant este de numai 384 mii km.

Luna se deplaseaza pe orbita sa cu o viteza medie de 1024 km/s miscandu-se in jurul Pamantului.

Pe de alta parte , Luna se roteste in jurul axei sale intr-o perioada de timp egala cu perioada de miscare in jurul Pamantului , fapt pentru care ea arata mereu aceeasi fata spre Pamant.

Luna nu are lumina propie ,ea putand fi observata datorita luminii solare pe care o reflecta.De aceea ,noi nu putem vedea decat portiunea iluminata de Soare , dar nici pe aceasta in intregime ,ci numai partea care este orientata spre Pamant.Aceasta este cauza principala a fazelor lunii.

In ultimul timp,s-a dovedit ca si planetele Mercur si Marte au releful asemanator cu acela al Lunii , fapt de mare importanta pentru o serie de cercetari cu privire la trecutul sistemului solar.

Relieful lunar se poate pune in evidenta cu multa usurinta daca se fac observatii printr-o luneta oricat de mica sau chiar printr-un binoclu. O examinare mai amanuntita arata ca reliful lunar este alcatuit din trei categori : mari , continente , cratere .


Copyright © Contact | Trimite referat