Londra, Catedrala Sf Paul, Picadilly Circus, Piata Trafalgar, Palatul Buckingham referat


Londra - traditie si culturaLondra este capitala Regatului Unit. Este situata in partea de S-E a Angliei, de-a lungul Tamisei. Cu o populatie de apropae 7 milioane de locuitori, aceasta vasta metropola este cel mai mare oras al Europei, aceasta distinctie menatinandu-se inca dwin secolul al XVII-lea. In secolul al XiX-lea a fost cel mai mare si mai influentabil oras din lume, centrul unui puternic imperiu maritim. Desi nu mai este plasat intre cele mai populate orase ale lumii, Londra ramane inca unul dintre marile centre culturale si financiare.

Clima Londrei este in general blanda si umeda, desi nu este stabila  aceasta regiune este una dintre cele mai uscate ale Marii Britanii, iar precipitatiile anuale sunt de numai 750 mm. vremea este in general noroasa si ploioasa in jumatate din an. Cu o temperature medie in luna iulie de 18°C, in Londra vara este mai calda decat in restul insulei britanice, desi valuride de caldura nu sunt frecvente sin u dureaza mult. Temperature depaseste rar 26°C. iernile sunt relativ geroase, iar temperature medie in luna Ianuarie este de 4°C. in trecut, zilele cetoase erau aceentuate de fum.

Populatia londrei la jumatatea anului 1996 era de 7 milioae de locuitori, ceea ce reprezinta 12% din intreaga populatie ( de 58.b milioane) a Marii Britanii. Numarul populatiei a inceput sa scada dupa anul 1951, cand Londra avea aproape 8 milioane de locuitori.Londra a atras intotdeauna un mare numar de imgranti. Din timpul celui de-al II-lea Rzboi Modial, un numar mare de imigranti a transformat londra intr-o capitala multinationala, cei mai multi dintre ei fiind de origine asiatica. Al doilea grup de imigranti il constituie rasa neagra, provenita din continental African in cea mai mare parte, dar si din Jamaica. Jamaicanii sunt speciali prin cultura rastafarianista devenita cunoscuta prin intermediul artistilor de muzica reggae, cel mai cunoscut fiind Bob Marley.

Desi cele mai importante universitati ale Marii Britanii sunt asezate in afara Londrei, acest oras atrage un mare numar de studenti, oferind un mare numar de colegii, universitati, academii si institutii. Principalul element al acestei retele educationale este Universitatea din Londra din Bloomsbury, infiintata in 1836. este alcatuita din facultati, scoli si institutii adiacente, care variaza de la Scoala de Studii Economice si Politice pana la facultati de medicina. Alte universitati importante sunt Facultatea Kingston si Westminster, ultima oferind si cursuri de arta, precum Facultatea de Arte Frumoase, Facultatea Regala de Arte Dramatice, Universitatea Regala de Muzica, Universitatea Rgala de Balet, si Universitatea de Dans Contemporan.

Londra este unul dintre cele mai mari centre ale culturii clasice si populare. Se bucura de  reputatia unui superb teatru incepand cu secolul al XVI-lea, din timpul celui mai mare dramaturg al literaturii engleze, William Shakespeare.

Casa Regala a Operei este gazda Companiei Regale de Opera si a Baletului Regal, in timp ce Opera Nationala Engleza interpreteaza opera in limba engleza la Coloseul Londrei. Dansurile clasice sunt interpretate de Baletul Regal, Baletul National Englez, si alte cateva. Numarul complet al orchestrelor simfonice este impresionant si include Orchestra Simfonica a Londrei, Orchestra Filarmonica a Londrei si Filarmonica Regala.


Cat despre muzee si galerii, Londra insasi este un muzeu cu mai mult de 2000 de ani de cultura si istorie. Dar contine si ununl dintre cele mai multe muzee (mai mult de 100), dintre orasele lumii. Perla coroanei culturale a Londrei este Muzeul Britanic, ale carui galerii se intend pe o distanta de 4 kilometri, cuprinzand mai mult de 4 milioane de exponate. Colectiile muzeului variaza de la antichittea egipteana si clasica, la piese de origine romana si anglo-saxona si chair China, India, Mesopotamia, Japonia.

In Muzeul Victoria & Albert, poti gasi o impotanta si variata colectie de arte aplicate. Artele decorative cuprind piese de mobile, sculptura si picture, haine si bijuterii. De partea cealalta a strazii putem gasi Muzeul de Stiinte Naturale, cuprinzand numeroase specii de dinozauri si Muzeul de Stiinte care cuprinde o sectie istorie si medicina. Muzeul Londrei, introduce pur si simplu vizitatorii in istoria Londrei, conducandu-i prin epoci asezate crronologic.

Londra reprezinta un mare loc de depozitare a artelor vestice si un centru al creatiei pentru artistii contemporani. Galeria Nationala din Piata Trafalgar contine prima colectie de arta a Marii Britanii, continand piese din cle mai mari scoli de arta europene. Alaturi se afla Galeria nationala de Portrete, care contine portretele britanicilor, atat cei renumiti, cat si cei mai putin cunoscuti. Galeria Tate contine pincipalele colectii ale artei britanice si ale artei moderne internationale. Galeriile Institutului Courtalud sunt specializate in lucrarile artistilor impresionisti si postimpresionisti. Galeriile comerciale prezinta cele mai bune lucrari dintre acelea care sunt produse in present in Londra si pe plan international.

Alte muzee de specialitate sunt Muzeul National al Armatei, Muzeul de Teatru, care urmareste de-a lungul istoriei artele interpretarii dramatice, si Muzeul Imaginii Dinamice, ce  se axeaza pe istoria filmului.


Evenimentele culturale care au loc annual demonstreaza un mare interes pentru art ape care il prezinta locuitorii Londrei. Cel mai cunoscut dintre festivalele de muzica clasica este Henry Wood Promenade Concerts, ce are loc in Royal Albert Hall, din luna Iulie pana in Septembrie, si reprezinta o traditie a Londrei de sute de ani. Festivalul Filmului din Londra, ce are loc in cinematografele din oras, in luna Noiembrie, prezinta cele mai bune filme contemporane din toata lumea. Unul dintre cele mai mari evenimente publice este Carnavalul Notting Hill, ce are loc in fiecare an in ultima saptamana a lunii August. Acest festival de strada originar din Caraibe este inspirat din petrecerile dansante din acele locuri in anii 1950. cel mai atragator element al acesor parade il constituie costumele.

Printre multele cladiri ale Londrei putem gasi cu usurinta multe spatii verzi, amenajate special pentru parcuri, terenuri de sport sau de joaca. Cel mai mare spatiu verde din centrul Londrei este Hyde Park, impreuna cu extensia sa in Gradinile Kensington. Lacul Serpentine, care separa aceste doua unitati este creat pentru innot si cursele cu barca. In partea de est, alte doua parcuri, Parcul Regal, Parcul Verde si Parcul Sf. James asigura o intindere de verdeata ce se termina in fata catedralei Westminster. Alte parcuri importante includ Parcul Battersea, ce asigura activitati pentru copii, Hampstead Heath cu suprafetele sale de iarba si padure, si Regent's Park unde este asezata Gradina Zoologica a Londrei.Sportul ocupa un loc important in activitatile de recreere ale cetatenilor Londrei. De aceea foarte renumit este Stadionul Wembley, unde au loc meciuri intre cele doua echipe importante ale Londrei: Arsenal si Tottenham Hotspur.
Catedrala Sf. Paul, a fost proiectata de Sir Christopher Wren, iar lucrarile au inceput la noua ani dupa ce catedrala medievala a ars in timpul Marelui Incendiu. Catedrala a fost restaurata intens in ultimii ani. Exteriorul a fost curatat, iar vitraliile putenic afectate de bombele din timpul razboiului au fost inlocuite cu geamurile simple (asa cum era specificat in proiectul lui Wren).

In aceasta catedrala poti urca pana la Galeria Soaptelor din dom, unde o soapta este auzita din orice parte a domului; apoi in Galeria Pietrei de unde se poate admira o superba panorama a orasului, iar Galeria aurie se afla in varful domului.

Picadilly Circus este centrul Londrei. Aici se interecteaza cinci bulevarde. Noaptea, toate panourile comerciale sunt luminate, continand reclamele marcilor specifice Angliei: McDonalds, Samsung, Coca-Cola, Fosters.

In centrul acestui spatiu se afla statia lui Eros, care a fost dezvaluita in 1893.

Piata Trafalgar, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale Londrei, a fost amenajata intre anii 1829 si 1841, pentru a comemora Victoria lui Nelson, in batalia cu acelasi nume din 1805. in centrul pietei se afla o coloana gigantica, inconjurata de patru lei uriasi din bronz.

Palatul Buckingham a fost casa familiei regale inca din timpul domniei Reginei Victoria. A fost construit initial in 1703 pentru Ducele de Buckingham ( de unde ii provine si numele). A fost apoi reamenajat de catre Nash pentru George al IV-lea, dar nu a primit fatada actuala decat in 1913.

In fiecare zi din vara multimea de oameni se aduna in fata palatului pentru a privi schimbarea garzii de la 11:30.

Westminster Abbey este cea mai frumoasa catedrala gotica a Londrei si a fost construita de preotul Eduard in secolul al XI-lea. Toate incoronarile au avut loc aici, incepand cu Wilhelm Cuceritorul. Si cei mai multi monarhi ai Angliei, de la Henry al II-lea, pana la George al II-lea au fost inmormantati aici.

Tot in aceasta catedrala se poate gasi si Coltul poetilor, unde multi dintre poetii nationali au fost inmormantati, tot aici aflandu-se si mormantul Eroului necunoscut.      
Caracterizarea mediului glaciar


Localizare: Groenlanda, Antarctida


Clima: polara, temperaturi foarte scazute:

Vanturi: vanturile polare

Precipitatii: abundente, in stare solida

Clima Antarctidei este determinate de pozitia ei (in jurul Polului sud), si influentata de prezenta masei de gheata, care reflecta aproape in totalitate radiatiile solare, determinand un bilant radiativ si caloric negativ.

Apa: mediul glaciar este intalnit in Groenlanda ( Oc. Arctic) si in Antarctica.

Un element specific acestui tip de mediu il constituie calota de gheata care acopera suprafata insulei si a continentului (numit islandis). Aceasta a fost generate de perioada maximei raciri cuaternale , cand aceasta a ajuns la cele mai mari dimensiuni. In present, calota de gheata se afla intr-un proces de diminuare, datorita deteriorarii stratului de ozon, si a unei incalziri permanente a atmosferei.

Apa din atmosfera este prezenta in stare solida.

Relieful: exista un relief initial subdiacent care influenteaza suprafata islandidului cu grosimi diferite ale ghetii. Relieful subdiacent este constituit dintr-un podis masiv, rest al continentului sudic Gondwana (pe cea mai mare parte a continentului), un lant muntos, prelungire a sistemului andin (in Antarctida de vest), si intre acestea o regiune mai joasa cu aspect de campie.

Relieful prezent astazi deasupra calotei de gheata are un aspect care este rezultat al modelarii glaciare. 

Vietuitoare: acest mediu este sarac in vietuitoare, formele de viata fiind aproape inexistente datorita climei foarte dure.

Vegetatia este intalnita doar pe portiunile stancoase neacoperite de gheata. Aici intalnim


Fauna este reprezentata de specii situate doar pe marginile continentului.


Elementele antropice sunt absente, zonele arctice sunt nepopulate.Desi nu poate exista forma de viata in aceste zone, poluarea ajunge si pune in pericol calotele immense de gheata. Datorita activitatii industriale se produce o deteriorare a stratului de ozon, si ca o cauza directa a acestui fenomen atmosfera se incalzeste treptat. Astfel ca ghetarii sunt in perisol de topire.  


Copyright © Contact | Trimite referat