Regatul Joseon Seul, Ocupatia Japoneza, Afacerile mici si medii in Japonia, Spatiile verzi si parcurile, Calitatea apei referatSEUL

 

 

 

Istorie

Era Paleolitica-Goryeo 14375hit54zxu6f

 

Se crede ca oamenii au trait in Seul, in albiile joase ale raului Hangang in era paleolitica. Descoperirile arheologice si dovezile arheologice atesta faptul ca oamenii s-au stabilit aici din era Neolitica. Dovezile istorice ramase intacte sunt: satul Amsa-dong si districtul Gangdong-gu care dateaza din era Neolitica acum 7000-3000 de ani in urma. Odata cu introducerea uneltelor din bronz an anul 700 iHr. Oamenii au inceput sa se mute din bazinul raului spre gura lui de varsare.Regatul Baekje a fost infintat in anul 18 IHr. De Onjo care se credea ca era fiul lui Jumong sau Gogueryo, cu capitala la castelui Habuk Wirye in nordul Hangangului, dar capitala afost mutata in sudul Hangangului 4 ani mai tarziu. Numele „Hanseong” al capitalei regatului Baekje a fost pentru prima data inregistrat an timpul domniei regelui Biryu.

In acest timp, regele Gwangaeto cel Mare al regatului Goguryeo a adoptat o politica de expansiune si an 391 a invadat Baekje. Zona din jurul Hangangului a devenit zona de competitie intre cele 3 regate vecine: Goguryeo, Baekje si Silla. Ca rezultat, Haensong capitala regatului Baekje, a fost cucerita de regatul Goguryeo care au obtinut zonele fertile de langa Hangang in 475. Silla a facut o alianta cu regele Song al regatului Baekje ian 551 pentru a impinge trupele Goguryeo 10 km mai departe de gura de varsare a Hangangului ajungand sa cucereasca bazinul Hangangului in 2 ani.

Zona bazinului Hangangului a fost redenumita „Hansan-ju” dupa unificarea peninsulei sub cucerirea regatului Silla, in al 16-lea in de domnie al regelui Munmu(679).

Zona Seulului a fost denumita „Yangju” an perioada regatului Goryeo. Sub domnia regelui Seonjong(983), dar a devenit „Yangju-mok”, (una din cele 12 unitati administrative ale „mok” care era guvernata de un guvernator ales de guvern ) una din cele 3 subcapitale, impreuna cu Saeogyeong(capitala vestica, acum Pyeongyang) si Donggyeong (capitala estica, acum Gyeongju) .

Odata cu reformarea sistemului administrativ local in al 34-lea an de domnieal regelui Chungnyeol, zona Seulului a decazut la simplul rang de „Hanyang-bu”, dar problema transferarii capitalei a anceput sa fie pusa in timpul domniei regelui Gongmin(1352-1474). Transferul capitalei s-a facut in al 8-lea an de domnie al regelui U dar a fost mutata din nou in luna Februarie al aceluiasi an la Gaegyeong.

Regatul Joseon

 

Regele Taejo al regatului Joseon, a cucerit regatul Goryeo pentru a-si restabili stabilitatea politica si a infintat un nou stat pe 17 Iulie 1392, dupa ce si-a retras cu succes trupele expeditionare din insula Withwa-do.

El s-a decis sa se mute intr-o noua capitala si sa faca disparute vestigiile precedentului regat Goryeo pentru a castiga suportul populatiei. Fatada muntelui Bukhansan, atunci cunoscut sub numele de Hanyanacum Seul), a fost ales ca nou loc al guvernului in concordanta cu teoria geometrica cunoscuta sub numele de pungsujiri (teoria vantului si apei).

Dupa stabilirea capitalei la Hanyang in 29 noiembrie 1394, regele Taejo a anceput sa construiasca altarele regale stramosesti si palatul Oyeongbokgung. El a intarit apararea orasului consruind 18 km de ziduri fortificate de-a lungul crestelor muntilor Bugaksan, Inwangsan, Namsan si Naksan.

Constructia Haensongului in perioada Joseon a fost terminata dupa planurile bine gandite dupa care au fost construite palatele si altarele regale. Teritoriul orasului cuprindea aproximativ 5 milioane de „pyeong’s” (unitate de masura) inauntrul zidurilor orasului plus o zona de 4 km in afara zidurilor orasului.

Reconstructia Seulului care a fost oprita datorita invaziilor a continuat aproape 100 de ani pana cand orasul a inceput sa prospere sub conducerea regelui Yeongjo (1724-1776). Datorita asezarii sale langa raul Han, Seulul a anceput sa aiba un rol cheie in comertul national. Seulul nu numai ca a devenit centrul economic al peninsulei dar a si inceput sa devina un modern oras comercial.

 

Ocupatia Japoneza

 

Dupa stabilirea ambasadelor straine ale Japoniei si tarilor vestice, Seulul a devenit zona de competitie politica, economica si diplomatica intre puterile straine. Impreuna cu adoptarea civilizatiei vestice, procesul de modernizare a inceput in toate domeniile.

Telegraful fara fir a fost stabilit intre Seul si Incheon, Uiju si Busan, in 1884. Calea ferata a fost deschisa 1n 1899, si primul automobil electric al tarii a fost pus in functiune intre Seodaemun si Hongneung, pe 8 aprilie 1899.

In anul 1943, chiar ianinte de Eliberarea Nationala, sistemul „GU” (district) a fost adoptat pentru a stabili 7 districte GU. Mapo-gu a fost adaugat celor 7 districte deja existente si astfel s-au format 7 Gu in Seul.

Structura urbana a Seulului, in perioada „usilor deschise” a fost influentata foarte mult de cetatenii straini si asezarile lor. Districtele din jurul Yongsan si Itaewon au fost transformate in baze militare japoneze si strada Hangango o fost construita pentru a deveni axa de nord-sud al orasului Seul.

 

 

 

 

Localizare: 126o59' longitudine estica si 37o34' latitudine nordica.

Clima : Seulul apartine unei zone temperate cu 4 anotimpuri distincte: primavara, vara, toamna si iarna. Temperatura medie anuala a Seulului este de 12.9 grade C. Temperaturile din Seul tind sa fluctueze mult, de la 36,1 grade C vara la –13,7 grade C iarna. Influentat de sistemul de presiune inalta din Pacificul de N, Seulul are veri fierbinti si umede cu temperaturi medii de peste 20 grade C, din iunie pana in septembrie.

In timpul perioadelor din mijlocul verii in oras se inregistreaza des temperaturi de peste 30 grade celsius. iarna, Seulul este influentat de expansiunea presiunii siberiene inalte si de vantul de V.

Media precipitatilor anuale in Seul este de 1.210, 2 mm, care este mai mult decat media precipitatilor din peninsula. Cea mai mare parte a ploilor cade in lunile ploioase ale lui Iunie, pana in Septembrie.

 

Zona ix375h4154zxxu

 

Zona Seulului este de 605.52 km patrati, sau 0,6% din intreaga tara. Raul Hangang imparte orasul in 2 parti, Seulul de Nord si de Sud. Seulul de N are 297,97km patrati (49,2%) in timp ce Seulul de S are 307.55 km patrati(50,8%). Expansiunea orasului a fost redirectionata dupa ultima reorganizare administrativa din 1973. Stilul de viata al cetatenilor Seulului a fost influentat inca din 1970 datorita cresterii rapide a oraselor satelit din jurul capitalei.

 

Populatia

 

Seulul are o populatie de 10 321 449 de oameni. Acestia reprezinta aproximativ un sfert din populatia statului. In Seul traiesc 5141141 barbati si 5123119 femei. Seulul are una dintre cele mai mari densitati din lume : 17157 persoane/km patrat. Numarul cetatenilor straini stabiliti in seul era la sfarsitul anului 1999 de 57189: 18763 americani, 12283 chinezi si 6 332 japonezi.

 

 

Economia

 

Conditiile economice

 

Se poate spune ca economia Korrei deriva din puterea economica a Seulului. Cu activitati economice intense seulul este un oras mai plin de energie si vitalitate decat orice oras din lume. Populatia economic activa a seulului era in 1997 de 5.3 milioane de persoane. Din aceste 5.3 milioane de persoane 97.3% erau angajate, in timp ce numai 2.7% din populatie o reprezentau somerii, fapt ce demonstreaza ca Seulul are o rata mica de somerii fata de majoritatea celorlalte capitale ale lumii. In ciuda crizei economice care a inghitit intreaga natiune la sfarsitul anului 1997, rata somajului a ajuns numai la 9% . Datorita recentei reveniri a economiei, rata somazului este in descrestere.

Seulul este un adevarat centru al economiei nationale si joaca un rol cheie in cursul liber al resurselor nationale si al capitalului. Costul vietii in Seul este egal sau mai mare decat cel pe care trebuie sa-l platesti ca sa traiesti celelalte mari capitale ale lumii. Dupa cercetarile unei firme de internationale de consultanta numita William Mercer, Seulul este intr-un clasament al celor mai scumpe orase pe locul 10 din 150 de orase mari din lume. Seulul se afla la intersectia a doua mari axe geopolitice, foarte importante din punct de vedere economic; partea centrala a Korrei leaga regiunea Pacificului de Eurasia, si centrul centurii strategice Japonia-Koreea-China de-a lungul Marii Galbene.

 

Sistemul de taxe

 

Exista doua feluri de taxe pe care cetatenii Seulului trebuie sa le plateasca: Taxele Nationale pentru guvernul central si Taxele Locale pentru institutile autonome ca Guvernul municipal al Seulului si Birourile „GU”. Taxele orasului sunt si ele impartite in 2 categorii: taxe pentru scopuri speciale si taxe obisnuite. Cea mai mare taxa este cea de cetatean al Seulului iar cea mai mica este cea care se ia pentru pamantul agricol.

 

Afacerile mici si medii

 

Afacerile manufacturiale in Seul sunt de obicei mici sau mijlocii. Exista in total un numar de 75.287 de afaceri manufacturiale cu 648.077 angajati. Printre acestea 232 de companii sunt catalogate ca fiind mari, cu 300 sau mai multi angajati si restul de 75.055 de companii sunt mici sau medii cu mai putin de 300 de angajati. Din totalul de angajati 30% din ei lucreaza la firmele mari iar restul de 70% lucreaza in firmele mici si mijlocii. Media de muncitori care lucreaza in firmele mari este de 8372 persoane iar cea a muncitorilor din companiile mici si mijlocii este de 60 persoane.

Exista 18.037 de fabrici cu 5 sau mai putini muncitori in Seul. Complexul Industrial de export al Korrei contine cea mai mare concentratie de fabrici din Seul. Pe o suprafata de 1.98 km patrati exista 474 de fabrici care au 25.111 angajati.

Pentru a contribui la dezvoltarea economiei locale, cat si a celei nationale, primaria Seulului a adoptat o gama larga de politicii care sustin afacerile mici si medii. Pentru a ajuta financiar afacerile mici, guvernul a infiintat Cooperativa de credit garantat a Seulului.

Seulul a asigurat ajutor si asistenta pentru asa numitele „industriile tip Seul” care sunt nepoluante si sunt considerate adecvate pentru conditiile geografice ale Seulul. Aceste industrii includ industriile legate de cultura ca moda, design si altele ca cele legate de comunicatii. 

Mediul

 

Cerintele pentru un mediu placut au crescut continuu. Oricine vrea sa traiasca o viata sanatoasa intr-un mediu curat. Pentru a indeplinii aceste dorinte locurile de odihna ca parcurile si zonele cu iarba verde trebuie sa fie marite, aerul curat trebuie sa fie mentinut si apa trebuie sa fie curata. Calitatea apei Hangangului trebuie sa fie imbunatatita in continuare.

 

Pastrarea aerului curat

 

Inconjurat de munti inalti, Seulul are conditiile topografice influentabile in atragerea aerului poluat. Seulul a adoptat metode variate pentru reducerea poluatiei: extinderea rezervelor de aer curat, instalarea obligatorie a filtrelor de gaze de asapament. Ca rezultat, cantitatea de aer poluat in Seul in anul 1999 era mai mica decat cea standard.

Odata cu cresterea numarului de autovehicule din 1980 poluantii aerul Seulului s-au schimbat de la dioxid de sulf la oxid de nitrogen si ozon.

Chiar daca nivelul de poluare cu praf in cele mai multe statii de metrou este mentinut scazut, Ministerul Mediului anunta ca in unele statii de metrou nivelul de poluare este deja peste cel normal. S-a mai atras atentia asupra faptului ca poluantii de la complexele industriale din China au afectat calitatea aerului din nord-vestul peninsulei, incluzand si zona capitalei.

Cei mai importanti poluanti din seul sunt: dioxidul de sulf, praful, oxidul de nitrogen, monoxidul de carbon si hidrocarbonul. 85,7% din acesti poluanti sunt produsi de mijloacele de transport. Procentajul poluantilor ce provin de la automobile este urmatorul: 97,2% hidrocarbon, 93,4% monoxid de carbon, 88% praf, 80,8% oxid de nitrogen si 18% dioxid de sulf deci prin urmame automobilele sunt principala sursa de poluare.

Dintre cele 2.2 milioane de automobile inregistrate in Seul in 1999, masinile personale erau in numar de 1.73 milioane de unitati sau 78,8% din totalul numarului de automobile. Chiar daca numarul de automobile care folosesc carburant diesel este de 470,000, sau 21,2% din totalul numarului de automobile, ele produc mai mult de jumatate din poluantii aerului. Deci, automobilele sunt principalele surse de poluare a aerului in Seul.

Cea mai mare parte a prafului si a oxidului de nitrogen este produsa de automobilele mari Diesel incluzand camioanele si autobuzele mari. Aceasta atesta faptul ca cresterea rapida a numarului de automobile este cea mai importanta sursa de poluatie a aerului. Pentru a reduce nivelul de poluare a aerului este necesara reducerea folosirii automobilelor personale, care sunt cele mai numeroase, si introducerea sistemului de tranzit in masa.

 

Calitatea apei

Sursa de apa pentru hidrocentralele de langa Seul este lacul Paldanghoho si partea de sus a rezervorului de apa Jamsil. Pentru a asigura apa de inalta calitate, calitatea apei lacului Paldanghoho trebuie imbunatatita. Pastrarea calitatii apei din sursele de apa nu a fost introdusa, pana acum, cum ar fi trebuit, datorita lipsei de facilitati de tratare a apei.

Calitatea geberala a apei Hangangului a fost imbunatatita gradat datorita Planului de dezvoltare al Hangangului emis in 1980 si datorita construirii unor facilitati de tratare a apei. Apa poluata ce provine din districtele oraselor satelit din jurul Seulului nu era tratata inainte de a ajunge in Hangang, rezultand o agravare a calitatii apei Hangangului.

Calitatea apei Hangangului difera de la o luna la alta. Nivelul de poluare, iarna, este mai mare decat cel din lunile de vara. O data cu dezvoltarea industriei si imbunatatirea conditiilor de viata, apa subterana a fost exploatata din ce in ce mai mult. Dar, exploatarea excesiva a produs scaderea nivelului apei subterane, agravand calitatea apei. Se crede ca, aproximativ 70% din apa subterana a Selului este deja nepotabila, si 8% din ea este nefolositoare chiar si unor scopuri ale traiului. Situatia actuala a poluarii apei subterane ar trebuii examinata mai intai si masuri adecvate ar trebui gasite cat mai curand.

 

Spatiile verzi si parcurile

 

Datorita trasaturilor geografice ale Seulului, zonele verzi din Seul includ multe paduri si rauri. Zona totala a spatiilor verzi cuprinde 42% din districtele urbane. Compozitia spatiilor verzi este urmatoarea: 98.6% sunt spatii verzi naturale unde dezvoltarea industriala este limitata pentru a nu le distruge, 1.4% sunt Spatii verzi agricole unde dezvoltarea este limitata pentru productia agricola, si 0.03% sunt Spatii verzi ocrotite.

Muzeele

Exista 73 de muzee si galerii de arta in Seul. Impreuna cu muzeele private infintate de persoane individuale, companii si corporatii, muzeele Hansong, si Horim sunt muzee cu un standard ridicat care au si expun multe piese ale tezaurului national. Mai exista si 14 muzee private si specializate ca: Muzeul Tiparirii si Muzeul Gimchi care se concentreaza asupra istoriei unui anumit domeniu. Multe universitati au de asemenea propriile lor muzee pentru cercetari si pentru public.

 

Muzeele Nationale

Muzeul National Central

Este cel mai mare muzeu din Koreea. Detine 121,683 de obiecte apartinand unor domenii ca: istorie, arheologie, istoria artei si folclor. Muzeul dateaza de pe vremea familiei regale Yi si a fost infiintat in palatul Changgyeongung, in anul 1908. A fost mutat de doua ori si acum este gazduit de o aripa a Cladirii educatiei sociale. Noua cladire a Muzeului National Central este in constructie in Parcul Familiei Yongsan si va fi terminata in anul 2002.

 

 

 

 

 

Muzeul National al Folclorului

 

Materiale ale folclorului si obiecte de pe vremea stramosilor sunt colectate si expuse in acest muzeu. Prima oara a fost deschis in Yejang-do, Jung-du, dar mutat in Gyeongbokgung in aprilie 1975, locatie unde se afla si in prezent. Are o colectie de 17,486 de obiecte ce apartin stilului de viata traditional koreean, inca din era preistorica si pana in perioada Joseon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mares Razvan

Clasa 10 A